5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum ne-a salvat cartoful de la o inflaţie uriaşă

Cum ne-a salvat cartoful de la o inflaţie uriaşă

Legumele s-au ieftinit cel mai mult în iunie faţă de iulie. Fasolea, brânza şi mierea s-au scumpit cel mai mult. Inflaţia se simte la buzunare, pentru că doar legumele şi alte câteva produse sunt ceva mai ieftine ca luna trecută, dar restul sunt mai scumpe, chiar mult mai scumpe ca anul trecut. Cu toată ieftinirea legumelor, faţă de 2012, inflaţia a crescut cu 5,1%.

Avem inflaţie în creştere pe ultimele 12 luni, pe totalul ţării, dar preţurile în iulie faţă de iunie 2013 au început să scadă la alimente, sau cel puţin aşa reiese din ultima statistică dată publicităţii ieri.
În luna iulie a acestui an, faţă de luna precedentă, preţurile alimentelor au scăzut uşor, însă faţă de luna iulie a anului 2012, preţurile acestui gen de produse au crescut cu 5,1%. „Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (august – iulie 2013) faţă de precedentele 12 luni (august 2011 – iulie 2012), determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC) este de 5,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 4,5%“, informează Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj, printr-un comunicat de presă.
Doar în iulie faţă de luna iunie a acestui an se observă o uşoară scădere a preţurilor la alimente, dar restul produselor au înregistrat creşteri de preţuri. „În luna iulie 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 1,6%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,5%, respectiv cu 0,3%“, a spus Mariana Tănase, director al Direcţiei Judeţene de Statistică Dolj.

Ieftinirea legumelor a „îndulcit“ statisticile privind inflaţia

Produsele care au cunoscut cea mai mare ieftinire de la o lună la alta au fost legumele şi conservele din legume, care s-au ieftinit în iulie faţă de iunie cu 16,57%. Ieftinirea legumelor faţă de aceeaşi lună a anului trecut a fost de 0,41%. Cel mai probabil, producţiile bune la legume din acest an au determinat o diminuare considerabilă a preţului legumelor. Un alt produs care atârnă în balanţa statisticilor a fost cartoful, care s-a ieftinit în iulie cu 13,34% faţă de luna precedentă. Cartoful este evidenţiat separat în statistici, dat fiind faptul că este un produs care se consumă în cantităţi mari şi variaţiile preţului în funcţie de anotimp pot influenţa statisticile. În luna în care s-a făcut statistica, adică în iulie, în Piaţa Centrală din Craiova, cartofii albi se vindeau cu 1,3 lei pe kilogram, iar cei roşii se vindeau cu 1,5 lei pe kilogram.
Fructele proaspete s-au ieftinit cu 8,9% de la o lună la alta, dar sunt mai scumpe cu 10,69% faţă de iulie 2012. Zahărul s-a ieftinit şi el cu 1,21%, carnea de pasăre – cu 0,06%, făina şi mălaiul s-au ieftinit în iulie faţă de mai cu 0,15%, respectiv cu 0,16%. Dar, cu excepţia legumelor, toate aceste alimente sunt mult mai scumpe decât erau în urmă cu un an. Cu alte cuvinte, scoatem mai mulţi bani din buzunar acum faţă de vara anului trecut pentru alimente.

Majoritatea produselor alimentare s-au scumpit

Statisticile sunt influenţate de scăderea considerabilă a preţurilor cartofului, a legumelor şi a câtorva produse. Vremea bună din agricultură a condus la producţii bune, iar când pieţele sunt pline de legume şi fructe, de regulă preţurile scad.
Dar restul alimentelor s-au scumpit puţin câte puţin şi faţă de luna precedentă, şi faţă de iulie 2012. Fasolea s-a scumpit cu 0,86% faţă de iunie şi cu 8,88% faţă de iulie 2012. Brânza de vacă şi cea de oaie s-au scumpit în această vară, ca şi mierea de albine. Uşoare scumpiri de până la un procent au suferit şi alte alimente, cum ar fi pâinea, carnea de vită, carnea de porc, peştele, conservele de peşte, laptele, untul şi altele.

Gazul a avut cea mai mare scumpire

Dintre mărfurile nealimentare, cea mai mare scumpire a avut-o gazul, al cărui preţ faţă de iunie a crescut cu 7,92%, iar faţă de anul trecut, în iulie 2013, a fost tot cu 7,92% mai mare. S-au mai evidenţiat uşoare scumpiri de la o lună la alta la tricotaje, ţesături, frigidere, maşini de spălat, aragazuri, mobilă, butelii, articole de menaj, ţigări şi altele. Toate produsele enumerate au suferit scumpiri şi din iulie 2012 şi până acum. Pe ansamblu, scumpirile au fost de 0,5% la mărfurile nealimentare, dar şi serviciile s-au scumpit cu 0,3%. Cel mai mult s-au scumpit serviciile de apă, canal şi salubritate (3,03%), dar şi serviciile de igienă şi cosmetică, îngrijire medicală, transport, precum şi cele de reparaţii auto, electronice şi lucrări foto. S-au ieftinit uşor serviciile de transport aerian, dar şi cele de telefonie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS