20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReducerea TVA la pâine a fost avizată de Guvern

Reducerea TVA la pâine a fost avizată de Guvern

Guvernul a avizat astăzi reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, informează Mediafax.ro. Premierul Victor Ponta a afirmat că experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA.

El a precizat că va solicita asociaţiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen „rezonabil” că reducerea TVA, care nu va fi prevăzută ca o măsură temporară, va contribui la diminuarea evaziunii fiscale, arătând că eşecul acestui proiect obţinut extrem de dificil va bloca extinderea unei reduceri de TVA la alte domenii. Premierul a mai declarat că fiecare cetăţean care cumpără o pâine trebuie să ceară un bon fiscal, deoarece altfel reducerea TVA la pâine va însemna doar „pagubă în buget”, iar Guvernul va rămâne singur în demersul de reducere a evaziunii fiscale.

TVA ar putea fi redusă şi pentru alte alimente, chiar de anul viitor, dacă vor exista condiţii şi dacă măsura aplicată în cazul pâinii se va dovedi una de succes, a declarat astăzi premierul Victor Ponta. Reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine şi produsele de panificaţie este un pas important pentru scăderea evaziunii fiscale în acest sector şi ar trebui extinsă la carne, lapte, zahăr şi ulei şi corelată cu inspecţii fiscale şi simplificarea plăţii taxelor, potrivit unui comunicat al PricewaterhouseCoopers România, citat de Agerpres.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS