14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTensiune la Fisc, Gardă şi Vamă. Vor fi disponibilizări?

Tensiune la Fisc, Gardă şi Vamă. Vor fi disponibilizări?

Structurile din subordinea ANAF sunt în expectativă. Ordonanţa care reglementează reorganizarea direcţiilor de finanţe, a Gărzii Financiare şi a direcţiilor vamale s-a aprobat în ultima şedinţă de guvern, dar se aşteaptă organigrama finală, pentru a vedea dacă va fi preluat tot personalul. Textul OG spune că se preiau oamenii „în limita numărului de posturi aprobat“.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se reorganizează ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluarea activităţii Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor. Aşa sună primul articol din ordonanţa de guvern aprobată în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, pe finalul lunii iunie, dar care nu fusese publicată în Monitorul Oficial până vineri. Despre această reorganizare se vorbeşte de câteva luni, de când au apărut primele discuţii în guvern despre desfiinţarea Vămii şi a Gărzii Financiare şi înfiinţarea unei noi structuri antifraudă, care va fi separată de direcţiile finanţelor publice. Cei care ar urma să fie inspectori ai acestei Direcţii Antifraudă trebuie să dea concurs, dar „protagoniştii“ trebuie să fie doar oameni cu studii superioare.
Cele mai mari tensiuni au apărut în teritoriu, ca urmare a articolului al doilea propus pentru actul normativ, potrivit căruia există riscul ca nu toţi angajaţii Vămii şi Gărzii Financiare să fie preluaţi în structura Fiscului: „Art. 2. (1) Preluarea personalului Gărzii Financiare şi al Autorităţii Naţionale a Vămilor în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau în structurile subordonate, după caz, se va face în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii“.
Angajaţii celor trei instituţii doljene stau ca pe ghimpi până la venirea organigramei finale, prin care se vor vedea posturile admise de guvern.

Reducere cu 4% a personalului?

În ograda Fiscului, parcă le-ar fi intrat „mortul în casă“. Nu se ştie nimic sigur, dar finanţiştii se tem că suflă vânt de disponibilizări. Deocamdată, potrivit unor surse din interiorul Fiscului doljean, s-ar fi primit o primă organigramă, dar cu mai puţine posturi decât în prezent, fapt ce a creat o şi mai mare tensiune în instituţie. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj are 650 de angajaţi. „Normal că oamenii se gândesc la ce va fi… S-a auzit de o reducere cu 4% a personalului, dar nu ştim nimic clar, nu e nimic scris. Noi aşteptăm să se respecte promisiunile date de ministrul nostru, Daniel Chiţoiu, cu care ne-am întâlnit săptămâna trecută. El ne-a spus că de la Finanţe nu pleacă nimeni acasă. Şi aşa, la anumite secţiuni, cum ar fi la executare şi la inspecţie fiscală, avem personal deficitar“, a declarat pentru GdS liderul sindical din cadrul DGFP Dolj, Mitiţă Tudor.

Garda şi Vama aşteaptă verdictul ANAF

Se zvoneşte că şi personalul de conducere s-ar diminua, astfel că nu pot sta liniştiţi nici şefii instituţiilor din subordinea ANAF. La Garda Financiară Dolj este cea mai mare incertitudine. Comisarul-şef Cornel Corcoveanu a precizat că „nu ştim absolut nimic. Nu am fost informaţi în teritoriu. Noi am citit doar ceea ce a apărut în presă. Aşteptăm ordonanţa şi vom vedea ce va fi“. Întrebat care este starea de spirit în rândul comisarilor, şeful GF Dolj a declarat: „Se întreabă dacă vor mai avea serviciu“.
Şeful Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova, Benoni Dimulescu, se afla chiar la o discuţie despre reorganizarea instituţiei când a fost contactat de GdS. „Nu ne-a venit absolut nimic de la Bucureşti. Tot ce pot să vă spun este că… se aşteaptă“. El a adăugat că „singura informaţie sigură este aceea că, după apariţia acestei ordonanţe, Autoritatea Naţională a Vămilor trece la ANAF“. Dimulescu nu a spus nimic despre numărul de posturi care ar rămâne „în aer“ după ce se perfectează preluarea de către ANAF.

Se desfiinţează direcţiile judeţene ale finanţelor publice

Propunerea de ordonanţă stabileşte că vor dispărea direcţiile generale ale finanţelor publice şi se vor înfiinţa direcţii regionale, conform regiunilor de dezvoltare stabilite în ţară. „Modul de organizare şi funcţionare a direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, precum şi a unităţilor subordonate ale acestora se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. (…) Personalul direcţiilor generale ale finanţelor publice care se reorganizează prin fuziune prin absorbţie se preia în cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii“, se arată în textul ordonanţei, propus de ministerul de resort. Încă nu s-au stabilit detalii care îi interesează pe contribuabili, în sensul că nu se ştie cum va proceda o firmă sau o persoană fizică dintr-un judeţ, care are de obţinut o hârtie de la direcţia regională, situată în alt judeţ.
Dacă textul proiectului de act normativ postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice se menţine şi în ordonanţa aprobată săptămâna trecută, atunci direcţiile judeţene se desfiinţează, iar în locul lor apar direcţii regionale. Potrivit textului din proiectul de ordonanţă, la art. 17 se precizează că se înlocuiesc sintagmele următoare „direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, Direcţia generală a finanţelor publice a municipiului Bucureşti, secţiile judeţene ale Gărzii Financiare şi Secţia municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare, direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale, direcţiile judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru accize si operaţiuni vamale“ cu „direcţiile generale regionale ale finanţelor publice“. Potrivit unor surse demne de încredere, direcţia regională din Oltenia ar urma să aibă sediul central la Craiova. Municipiile în care se înfiinţează direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, precum şi lista direcţiilor generale judeţene ale finanţelor publice care se reorganizează ca direcţii generale regionale ale finanţelor publice se stabilesc prin hotărâre de guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS