21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPenalităţile plătite de firme se modifică de luna aceasta

Penalităţile plătite de firme se modifică de luna aceasta

Firmele care nu îşi achită la timp impozitele către stat vor plăti de acum înainte penalităţi de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere şi nu vor mai plăti între 5 şi 15% cum era până acum. Partea proastă este că aceste noi penalităţi care intră astăzi în vigoare se aplică din prima zi de întârziere la plata impozitelor şi taxelor, după data scadentă.

Până acum, în primele 30 de zile de la data scadentă a datoriilor către stat nu se plăteau penalităţi de întârziere. Dacă stingerea se realiza în intervalul dintre a 31-a şi a 90-a zi de la scadenţă, nivelul penalităţii de întârziere era de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse. Dacă datoriile depăşeau 90 de zile, după a 91-a zi de la scadenţă, nivelul penalităţii de întârziere era de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse.

Reprezentanţii Fiscului doljean spun că primele astfel de calcule cu penalităţi de 0,02%, deşi intră de azi în vigoare, sunt aferente sumelor ce au scadenţă 25 iulie. Practic, de pe 26 iulie se percep penalităţi după noul sistem. Rămân în vigoare şi dobânzile de 0,04%, care se aplicau şi înainte pe fiecare zi de întârziere, la care se adaugă penalităţile de 0,02%.


Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS