17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPregătiri pentru listarea la Bursă a acţiunilor CEO

Pregătiri pentru listarea la Bursă a acţiunilor CEO

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia (CEO), alături de Consorţiul de firme Groupe Societe Generale și SWISS CAPITAL, au parcurs deja primele etape în ceea ce priveşte realizarea dosarului care vizează vinderea pe Bursă a unui pachet de 15,29% din acţiunile producătorului de energie electrică din regiune. Groupe Societe Generale şi SWISS CAPITAL au câştigat licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia pentru a intermedia vânzarea pe Bursă a pachetului minoritar de acţiuni. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, în prezent specialiştii celor două firme şi cei din cadrul CEO lucrează la colectarea datelor necesare pentru ca unitatea să îndeplinească toate condiţiile pentru intrarea pe Bursă. Lucrul acesta este destul de dificil, având în vedere că societatea este nouă pe piaţă şi nu există date anterioare privind bilanţul şi activitatea economică pentru denumirea Complexul Energetic Oltenia, constituit abia anul trecut.

Se caută deja firme interesate

Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că termenul de vânzare a acţiunilor rămâne tot luna octombrie a acestui an. Până atunci vor fi organizate mai multe runde de întâlniri, la sediul CEO, cu firme care îşi vor manifesta interesul pentru acţiunile producătorului de curent din Oltenia. Reprezentanţii Complexului au precizat că speră să obţină între 50 şi 100 de milioane de euro pentru pachetul minoritar de acţiuni. „Este etapa numită strângerea de date în camera de date în cadrul acestui proiect de vindere a pachetului de acţiuni. Va urma o fază în care, după ce vom avea toate datele companiei la dispoziţie – o listare pe Bursă presupune o activitate de cel puţin trei ani – vom invita în faza de prezentare, în toamnă, diferite companii interesate. Vor fi discuţii, prezentări pentru ca lumea să îşi facă o imagine cât mai clară a tot ceea ce înseamnă Complexul Energetic Oltenia, valoarea şi potenţialul acestei companii“, a precizat Laurenţiu Ciurel, directorul general al CEO.

Pregătiri pentru întâlnirea cu FMI

În această perioadă, membrii Directoratului Complexului Energetic Oltenia se pregătesc pentru întâlnirea cu delegaţia FMI, programată pentru perioada imediat următoare. Laurenţiu Ciurel a menţionat că firma pe care o conduce se va prezenta în faţa FMI cu un profit de cel puţin 30 de milioane de lei, după ce va fi realizat bilanţul pentru luna mai: „Încheiem şi luna mai. Situaţia economică este bună. Încheiem la cinci luni cu un profit de cel puţin 30 de milioane de lei. Suntem deja la o producţie cu cinci grupuri încărcate toate. Mai va fi ultima lună cu pierderi. Vor fi doar aprilie şi mai cu pierderi. Din iunie, vom trece pe profit. Ar mai fi problema mineritului de subteran din Motru, pe care trebuie să o prezentăm Delegaţiei FMI. Am mai avea 150.000 de tone de lignit şi am putea să le exploatăm până în decembrie. Avem argumente să îi convingem să ţinem mineritul de subteran până la sfârşitul acestui an. Sperăm să nu închidem la 30 iunie subteranul şi să mai prelungim activitatea până în decembrie. Cu toate convulsiile astea din ultima perioadă sperăm să nu fie probleme şi să nu se pună problema privatizării. Condiţia a fost dacă nu avem profit să se întâmple lucrul acesta“, a mai spus Ciurel.

Condescu acceptă şi privatizarea

Spre deosebire de managerul Laurenţiu Ciurel, care nu acceptă privatizarea majoritară a CEO, decât dacă firma va înregistra piederi, Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, este de acord cu o privatizare majoritară cu un partener strategic sau cu un parteneriat mixt cu o firmă privată. Aceste lucruri au fost consemnate în scrisoarea de intenţie transmisă recent de guvern către FMI: „Oricare din variante este mai bună decât cea de acum. Pe noi nu ne sperie nici una din variante. Important este să se menţină activitatea de acum şi să se păstreze locurile de muncă, să avem loc pe piaţă. Pe noi nu ne sperie nici una din variantele de privatizare. Punctul nostru de vedere oficial este că, dacă guvernul ar vrea să rentabilizeze această companie, ar putea să renunţe la oameni politici pentru funcţiile de conducere şi să găsească cei mai buni specialişti care într-un an să producă profit şi societatea să devină performantă. Aceasta ar fi cea mai bună soluţie“, a menţionat liderul de sindicat Marin Condescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS