6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGazele şi energia ne fac viaţa mai scumpă

Gazele şi energia ne fac viaţa mai scumpă

Sub pretextul liberalizării preţurilor, de la 1 iulie ne aşteaptă un nou val de scumpiri la gazele naturale şi energia electrică. O familie va plăti lunar în perioada iernii cu 40 de lei mai mult la acelaşi consum de gaze şi cu doi – trei lei mai mult la energia electrică.

Nici nu ne revenim bine din scumpirile utilităţilor, că ne trezim cu altele pe cap. Din păcate, atât populaţia, cât şi firmele va trebui să suporte costuri mai mari cu gazele şi cu energia electrică de anul acesta şi până prin 2014.
Pentru consumatorii casnici, calendarul liberalizării preţurilor la gazele naturale prevede ca, de la 1 iulie 2013, preţul să crească cu 8% şi cu 2% de la 1 octombrie 2013. Aşadar, preţul gazelor pentru populaţie va creşte de luna viitoare. O familie care a plătit în martie 385 de lei, de exemplu, pentru gazele consumate, va achita de la 1 iulie (dacă presupunem că are acelaşi consum de gaze) 415,8 lei, iar din toamnă, factura urcă la 424 de lei. Deci, o creştere cu 39 de lei în câteva luni. Noroc că pe lunile de vară, consumul este mai mic decât iarna, astfel că adevărata scumpire se va simţi la buzunar abia din toamnă-iarnă, când începe sezonul rece.
În 2014, vor avea loc noi scumpiri în trei tranşe pentru populaţie cu 9% în total. Finalizarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii casnici este prevăzută abia în 2018, în rate de 12% pe an. Un calendar similar de scumpiri se preconizează şi pentru firme, dar gazele livrate acestora se vor scumpi cu 35% din octombrie şi cu 18% în 2014, tot în trepte.

Clienţii plătesc diferenţiat gazele, în funcţie de consum

Pe factura de la gaze, un algoritm ce seamănă mai degrabă cu un sistem de programare din domeniul IT, este nevoie de calcule serioase pentru ca omul să vadă ce plăteşte de fapt. După ce se extrag radicali, se calculează probabilităţi (desigur că este o glumă), consumatorul află cât are de plată şi cum s-a ajuns la un astfel de calcul. Furnizorul de gaze din sudul ţării, GDF Suez Energy România (fostul Distrigaz), explică exact cum ne calculăm preţul gazelor, exprimate în energie şi nu în metri cubi consumaţi: „Reamintim că, începând cu 1 iulie 2008, facturarea consumului de gaze se face în kWh. Calculul contravalorii consumului de gaze naturale se realizează prin înmulţirea volumului de gaze naturale consumate într-o anumită perioadă de timp cu puterea calorifică superioară a acestora şi cu un preţ unitar exprimat în lei per unitate de putere calorifică. Puterea calorifică superioară reprezintă un parametru de calitate a gazelor naturale care variază în funcţie de sursa de provenienţă. El este determinat de operatorul sistemului naţional de transport Transgaz, în fiecare zonă de calitate a gazelor. În spiritul transparenţei şi al respectului pentru clienţi, GDF SUEZ Energy România tipăreşte pe factură volumul în m3, Puterea Calorifică Superioară şi energia exprimată în kwh, astfel încât orice client poate verifica volumul de gaz consumat“. După ce înmulţim metrii cubi consumaţi cu puterea de ardere a gazului şi cu preţul exprimat în lei/MWh, omul se lămureşte cât are de plată. Din iulie, preţul gazelor creşte, iar scumpirea de 8% se va evidenţia la secţiunea lei/MWh.
GDF Suez Energy menţionează că, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali există şase clase de preţ/tarife practicate în funcţie de consum şi aprobate de ANRE. Paradoxal, consumatorii industriali care consumă cantităţi uriaşe de gaze naturale plătesc cel mai mic preţ, mult mai mic şi decât populaţia. Astfel, dacă un consumator casnic cu un consum anual de până la 23,25 MWh plăteşte 138,91 lei/MWh, o firmă care are un consum de peste 116.277,79 MWh pe an plăteşte cu preţul de 132,82 lei/MWh.

Şi preţurile energiei electrice se majorează

În ciuda faptului că România are energie eoliană şi hidro foarte ieftină, în mod paradoxal, populaţia plăteşte din ce în ce mai mult pentru curentul electric folosit. Anul acesta, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat preţurile şi cantităţile de energie care fac parte din coşul reglementat, pentru consumatorii finali, inclusiv populaţia. Pentru 2013, ANRE a stabilit, pentru piaţa reglementată, un preţ mediu de livrare a energiei electrice de 155 de lei pe MWh, în timp ce cantitatea se ridica la 15.337.725 MWh. Prima scumpire a venit în prima parte a anului, cu 10%. La un consum de 200 de kilowaţi pe lună, un consumator plătea cu opt lei în plus. De la 1 iulie 2013, preţul energiei electrice va creşte cu 2%, aşadar facturile pe anul acesta către consumatorii casnici vor fi şi mai umflate. Această majorare a tarifelor se întâmplă în acelaşi an în care au crescut artificial, din cauza certificatelor verzi incluse în facturi, fapt ce a urcat vertiginos costurile populaţiei cu energia electrică. La un consum moderat (de 140-150 kW pe lună), scumpirea înseamnă doi-trei lei în plus la factură lună de lună pentru populaţie.

Scumpiri în lanţ anul viitor

În 2014, calendarul de liberalizare a preţului gazelor naturale, previzionat şi comunicat de autorităţile române, este următorul*:
– creştere de 2% de la 1 ianuarie;
– creştere de 2% de la 1 aprilie;
– creştere de 3% de la 1 octombrie.
*Date furnizate de GDF Suez Energy

Preţul gazelor

Preţurile gazelor naturale pe categorii de consum şi consumatori*

B. Consumatori finali conectaţi Lei/MWh
în sistemul de distribuţie
B.1. Cu un consum până la 23,25 MWh 138,91 B.2. Cu un consum anual
între 23,26 MWh şi 116,28 MWh 138,74
B.3. Cu un consum anual între
116,29 MWh şi 1.162,78 MWh 136,76
B.4. Cu un consum anual între
1.162,79 MWh şi 11.627,78 MWh 135,71
B.5. Cu un consum anual între
11.627,79 MWh şi 116.277,79 MWh 134,23
B.6. Cu un consum anual peste
116.277,79 MWh 132,82
*Date furnizate de GDF Suez Energy România

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS