9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţi noi doar pe hârtie. Locuri de muncă... aproape fictive

Angajaţi noi doar pe hârtie. Locuri de muncă… aproape fictive

„A crescut numărul locurilor de muncă“ este doar un clişeu ieftin pe care îl auzim în ultima perioadă din gura autorităţilor. Ceea ce se întâmplă exact în piaţă şi cum sunt angajate mai multe persoane doar pe hârtie aflaţi în cele ce urmează din GdS, după o analiză a datelor de la ITM, Statistică, Pensii şi AJOFM.

GdS vă arată cum a crescut artificial numărul angajaţilor noi din Dolj şi cum cifrele furnizate de mai multe instituţii, puse cap la cap, demonstrează că de la un an la altul numărul şomerilor evidenţiaţi în documente este mult mai mare decât numărul locurilor de muncă nou-create.
Există şi firme care realmente angajează personal mai mult de la o lună la alta, dar, în total, persoanele care se angajează astfel sunt mult mai puţine decât cele care au părăsit câmpul muncii.

Salariaţi activi în luna mai 2013, faţă de mai 2012

Potrivit datelor înregistrate în REVISAL (registrul unic al salariaţilor din România) şi furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în luna mai 2013, existau în Dolj 135.200 de salariaţi, comparativ cu mai 2012, când erau 134.426 de persoane angajate. A crescut numărul locurilor de muncă noi cu fix 774 de persoane, faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă. ITM Dolj informează că aproximativ 85% din numărul salariaţilor din judeţ este concentrat în Craiova.
Dacă analizăm situaţia noilor locuri de muncă din mai anul trecut şi până în prezent, se observă că în ianuarie 2013 s-a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de salariaţi de la nivelul judeţului, ajungând la 132.717 persoane. Urmând ca în februarie, martie şi aprilie să crească numărul salariaţilor la 136.343 şi să scadă în mai, cum spuneam mai sus, la 135.200 de persoane. Şi numărul firmelor a crescut de la o lună la alta. ITM Dolj anunţă că numărul angajatorilor din judeţ a crescut de la 11.872 de firme în mai 2012, la 12.848 de societăţi care au angajaţi, la sfârşitul lui mai 2013 (o creştere cu 976 de firme).

Munca la negru s-a făcut „gri“

Dar unde sunt salariaţii noi, când toată lumea cunoaşte faptul că marile firme din sectorul industriei au disponibilizat masiv anul acesta şi multe altele au anunţat că renunţă la angajaţi în 2013? Disponibilizările de la Pan Group, Cargill, Elpreco, Electroputere şi altele, unde au fost altfel de concedieri (la Ford 100 de persoane au plecat benevol, dintre care un sfert au ieşit la pensie), totalizează sute de oameni. În plus, permisivitatea legislaţiei a făcut ca aceia care aveau angajaţi la negru să le întocmească oamenilor contracte de muncă, dar cu timp parţial de lucru, aşa cum titra zilele trecute GdS. Puse cap la cap datele de la instituţiile abilitate, se conturează puzzle-ul care arată imaginea completă a locurilor de muncă noi, anunţate în judeţ.
„Creşterea numărului de angajaţi în Dolj are mai multe cauze. În primul rând, sunt mai multe contracte de muncă, pentru că acei angajaţi care nu aveau deloc contracte de muncă au fost evidenţiaţi în acte, adică a scăzut fenomenul muncii «la negru» şi s-au încheiat contracte de muncă pentru mai mulţi oameni. În altă ordine de idei, s-au reorganizat multe societăţi pe anumite domenii, patronii deschizând alte societăţi şi transferându-şi personal pe noile firme. Există şi anumite domenii de activitate care se dezvoltă primăvara şi unde apar, în fiecare primăvară, angajaţi noi“, a explicat, pentru GdS, inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, când din februarie şi până în mai a crescut numărul locurilor de muncă (vezi graficul realizat de ITM Dolj), dar este de notorietate faptul că în domenii precum construcţiile şi agricultura numărul de angajaţi scade în fiecare iarnă, pentru că în anotimpul rece astfel de companii renunţă la angajaţi, pentru a nu mai plăti dările la stat pe perioada cât nu pot efectua lucrări.

Mii de oameni figurează ca angajaţi în Dolj, dar muncesc peste graniţă

În amănunt, mii de oameni care figurează cu contracte de muncă înregistrate în Dolj activează, de fapt, peste graniţă, unde au fost plasaţi de diverse firme. Numărul angajaţilor este crescut artificial pe hârtie în Dolj. Cum este posibil acest lucru? Din practica de zi cu zi, ITM Dolj are o imagine de ansamblu asupra acestor creşteri de locuri de muncă noi, multe dintre ele doar „pe hârtie“. „Unele societăţi care trimit oameni la muncă în străinătate nu s-au mai autorizat ca agenţi de muncă temporară, ci ca o societate care poate să desfăşoare activitate în spaţiul european. Persoanele figurează ca angajaţi în Dolj, de regulă, au în acte trecut salariul minim pe economie, dar lucrează efectiv peste graniţă. Au apărut în ultima perioadă aproximativ 2.000 de persoane care muncesc în altă ţară, dar figurează cu contracte de muncă la Dolj. Aceste date noi le luăm din sesizări sau din faptul că oamenii care se angajează la astfel de firme pentru lucru în străinătate ne cer date despre bonitatea acelor companii“, a arătat inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.
În termeni reali, potrivit şefului ITM Dolj, numărul de angajaţi a crescut de la o lună la alta în judeţ, în mod constant, în domenii precum: IT, servicii de telecomunicaţii (call-center-uri cu angajaţi care vorbesc italiană, spaniolă etc.), câteva firme de pază, dar şi în industrie (cum ar fi Reloc).

A scăzut numărul de angajaţi în mai faţă de aprilie 2013

Salariaţii activi înregistraţi în REVISAL în luna mai 2013 au fost în număr de 135.200, dar se observă că numărul acestora este în scădere faţă de luna precedentă, când fuseseră 136.343 de salariaţi în Dolj, deci o scădere de 1.143 de persoane, care nu mai figurează ca angajaţi în Dolj. Şeful ITM Dolj explică faptul că reducerea semnificativă a numărului de angajaţi în luna mai faţă de aprilie este cauzată de mai mulţi factori: „Unii dintre ei au intrat în şomaj, alţii (aproape de 30%) s-au pensionat pentru că au ajuns la vârsta pensionării, iar unii s-au mutat în alte judeţe, în sensul că firmele la care activau şi-au mutat sediul în alte judeţe, cu tot cu angajaţi“.

Mai mulţi şomeri decât anul trecut

Încă una dintre piesele lipsă din puzzle-ul locurilor de muncă o regăsim abia la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), de unde am solicitat o statistică privind situaţia şomajului din Dolj, de anul trecut şi până acum. În mai 2012 erau 24.128 de şomeri în Dolj în total, adică indemnizaţi şi neindemnizaţi, iar, în mai 2013, numărul acestora a crescut la 25.731. Ce-i drept, cel mai mare număr de şomeri din acest an a fost înregistrat în luna februarie, când, în Dolj, existau 29.576 de şomeri, o creştere foarte mare faţă de numărul şomerilor înregistraţi în luna similară din anul 2012, când erau 26.125 de şomeri. Astfel, un calcul simplu arată o creştere cu 3.451 de persoane a numărului de şomeri în februarie 2013. De la începutul acestui an şi până acum a scăzut constant numărul şomerilor, dar, comparativ cu anul trecut, ei sunt tot mai mulţi. Datele oficiale de la AJOFM Dolj arată clar că, în mai 2013, sunt mai mulţi şomeri cu 1.603 persoane decât în urmă cu fix un an. Mai multe amănunte despre evoluţia şomajului în Dolj în 2012 şi 2013 pot afla cei care citesc ziarul on-line, accesând link-ul de AICI.

Mai mulţi şomeri noi decât angajaţi noi

Dacă punem cap la cap piesele din puzzle rezultă: mai mulţi şomeri noi decât angajaţi noi. Adică, după analiza tuturor datelor, am aflat că, la nivelul Doljului, numărul celor care şi-au pierdut locul de muncă în mai 2013 faţă de mai 2012 este dublu faţă de numărul celor care şi-au găsit un loc de muncă în acelaşi interval luat ca reper. În mai 2013, faţă de aceeaşi lună din 2012, s-au angajat mai mult cu 774 de persoane, dar şi-au pierdut locurile de muncă 1.603 persoane, care au îngroşat rândurile şomerilor.

Datele de la Statistică în luna martie 2013

Nu putem compara situaţia transmisă în timp real de către ITM şi AJOFM cu cifrele prezentate de Direcţia Regională de Statistică Dolj, deoarece acestea din urmă sunt prezentate la nivelul lunii martie 2013. Totuşi, cifrele în sine la acea dată arată numărul de angajaţi comparativ cu lunile precedente şi cu aceleaşi luni ale anului trecut, dar şi numărul şomerilor înregistraţi în Dolj în perioada analizată.
„Efectivul salariaţilor, la nivelul judeţului Dolj, la sfârşitul lunii martie 2013, a fost de 123.021 de persoane, în creştere cu 326 de persoane faţă de luna februarie 2013 şi cu 2.753 de persoane faţă de luna martie 2012. Din total, 81.441 (66,2%) de salariaţi sunt în servicii, 38.746 (31,5%) de salariaţi – în industrie şi construcţii şi 2.834 (2,3%) de salariaţi – în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit“, se arată într-un comunicat de presă primit de la Direcţia Regională de Statistică Dolj.

După numărul şomerilor, judeţul Dolj e tot pe primul loc pe ţară

„Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii martie 2013 a fost de 28.534 de persoane, în creştere cu 2.680 de persoane faţă de luna martie 2012. Din totalul şomerilor, 11.644 de persoane sunt de sex feminin. Din numărul şomerilor, 6.590 (23,1%) provin din mediul urban şi 21.944 (76,9%) – din mediul rural. În mediul urban, 49,2% din numărul şomerilor au fost femei, iar în mediul rural – 38,3%. Numărul şomerilor neindemnizaţi în luna martie 2013 era de 22.393 (78,5%) de persoane“, informează Statistica. Instituţia susţine că, în continuare, după numărul total al şomerilor, Doljul era, în luna respectivă analizată, pe primul loc pe ţară. Analizând datele, rezultă că într-o singură lună s-au creat 2.753 de locuri de muncă, dar au intrat în şomaj 2.680 de oameni. Făcând diferenţa, rămâne un plus de 73 de persoane angajate. Ce înseamnă un plus de 73 de persoane într-un an întreg (din martie 2013 în martie 2013), pentru un judeţ de talia Doljului, unde trăiesc aproximativ 600.000 de oameni?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS