11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFostul primar din Balş face puşcărie

Fostul primar din Balş face puşcărie

Judecătorii Tribunalului Dolj au hotărât ieri să-l condamne la doi ani de închisoare pe Vitalie Stanciu, fost primar al oraşului Balş, acuzat că a ajutat un om de afaceri să fraudeze fonduri europene de peste 270.000 de euro.

Vitalie Stanciu, cel care a deţinut până în anul 2008 două mandate consecutive de primar al oraşului Balş, judeţul Olt, a fost trimis în judecată în decembrie 2011 de procurorii DNA Craiova, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi a două infracţiuni de fals intelectual. Alături de fostul edil, în acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Eugen Butoi, administratorul SC EUROCOM SRL, în sarcina căruia anchetatorii au reţinut infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals şi folosirea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene.
În urma cercetărilor făcute în acest dosar, procurorii DNA au reţinut că Butoi a primit ilegal fonduri SAPARD cu ajutorul primarului Vitalie Stanciu.
Între anii 2006 şi 2007, în timpul derulării procedurilor de accesare a unor fonduri SAPARD pentru construirea unui abator pe raza oraşului Balş, Butoi, în calitate de reprezentant al SC EUROCOM SRL, a prezentat la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) – Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 4 S-V Oltenia din Craiova şi, ulterior, la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Olt mai multe documente false, inexacte sau incomplete, printre care certificatul de urbanism, autorizaţia de construire şi copii conforme cu originalul autorizaţiei respective. În final, firma lui Butoi a obţinut pe nedrept suma totală de 942.392 de lei (echivalentul a 274.624 de euro la acea vreme), reprezentând fonduri din bugetul Comunităţii Europene şi din bugetul naţional.

Şmecheriile primarului

Anchetatorii au mai stabilit că, „în demersul său, Butoi Eugen a fost sprijinit de inculpatul Stanciu Vitalie, care, în calitate de primar al oraşului Balş, a dispus emiterea şi prelungirea în mod nelegal a documentelor false depuse la APDRP, respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. De asemenea, Stanciu Vitalie a omis să înregistreze în evidenţele speciale ale primăriei aceste documente pentru a ascunde faptul că lucrările au fost începute fără respectarea legii. Prin aceasta, bugetul Primăriei Balş a fost prejudiciat cu suma totală de 35.512 lei, reprezentând taxele pe care SC EUROCOM SRL ar fi trebuit să le achite pentru emiterea actelor respective“.
În dosarul care a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, APDRP s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma totală de 2.697.477 de lei, reprezentând valoarea integral decontată SC EUROCOM SRL, plus penalităţile aferente.

Pedepsele

Ieri, după ce acest dosar a trecut şi pe la Tribunalul Olt, Tribunalul Dolj s-a pronunţat. Fostul edil al Balşului a fost condamnat pentru cele trei infracţiuni comise la doi ani de închisoare cu executare, iar Eugen Butoi s-a ales cu o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru „ingineriile“ sale financiare. În plus, Butoi şi firma sa, SC EUROCOM SRL, au fost obligaţi să achite APDRP suma totală de 1.539.918 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi. În final, instanţa a constatat că prejudiciul adus Primăriei Balş a fost achitat. Hotărârea dată ieri de judecătorii Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurori şi APDRP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS