5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFNGCIMM acordă garanţii pentru Grupurile de Acţiune Locală (GAL-uri)

FNGCIMM acordă garanţii pentru Grupurile de Acţiune Locală (GAL-uri)

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) acordă finanţări pentru grupurile de acţiune locală (GAL-uri) înfiinţate în regiunea Oltenia.
„În regiunea 4 Sud-Vest Oltenia au semnat contracte de finanţare cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 15 GAL-uri, respectiv: şapte din judeţul Olt, patru din judeţul Dolj, două din judeţul Vâlcea şi câte unul din judeţele Mehedinţi şi Gorj“, informează directorul Filialei Locale Craiova a FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat. Practic, Fondul acordă beneficiarilor acestor GAL-uri scrisori de garanţie pentru restituirea avansului în favoarea APDRP în procent de 110%, iar „pentru componenta de credit bancar a fost creat un produs specific în baza căruia garantează în procent de maximum 80% din valoarea creditelor contractate de la finanţatorii parteneri“, a precizat Gheorghe Lăpădat. Până acum, 11 GAL-uri au obţinut garanţii din partea FNGCIMM necesare pentru garantarea avansului în favoarea APDRP, iar celelalte urmează să definitiveze documentaţiile necesare pentru obţinerea garanţiilor.

Ce este un GAL

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 79/2009 actualizată, sfera de garantare a FNGCIMM a fost extinsă şi pentru Grupurile de Acţiune Locală (GAL) şi pentru Organizaţiile sau Federaţiile Utilizatorilor de Apă Pentru Irigaţii (OUAI).
Grupurile de Acţiune Locală sunt entităţi înfiinţate în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 şi reprezintă parteneriate public-private, constituite din reprezentanţi ai sectorului public, privat şi civil, desemnaţi dintr-un teritoriu rural omogen, care va trebui să îndeplinească o serie de cerinţe privind componenţa, teritoriul acoperit şi care vor implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului. Din totalul fondurilor acordate GAL-urilor, 80% au ca destinaţie finanţarea proiectelor prioritare cuprinse în planul de dezvoltare, diferenţa de 20% fiind destinată cheltuielilor de funcţionare a acestora.
Conform Strategiei de implementare a AXEI IV „LEADER“ din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, pot depune proiecte potenţiali beneficiari din acest teritoriu delimitat de GAL sau din afara lui care realizează investiţii şi creează locuri de muncă numai în localităţile componente ale Grupului de Acţiune Locală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS