10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInsolvenţa - aliat sau adversar?

Insolvenţa – aliat sau adversar?

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj a organizat ieri un seminar cu tema „Insolvenţa – aliat sau adversar?“. Lectorii au prezentat aspecte practice legate de realizarea creanţelor în procedura insolvenţei. De asemenea, au fost detaliate procedurile ce vizează recuperarea rapidă a creanţelor, în conformitate cu noul Cod de procedură civilă.

Avantaje multiple pentru debitor

Avocatul Carmen Popa, care este şi preşedinta Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din Dolj, a explicat juriştilor, economiştilor şi managerilor prezenţi la seminarul CCI Dolj care sunt motivele pentru care, în ultima perioadă, se manifestă tendinţa ca debitorul să îşi ceară insolvenţa, pentru a se proteja de creditori. Avantajele debitorului care îşi cere insolvenţa sunt multiple: se suspendă executările silite; pe perioada de observaţie a firmei şi pe perioada de reorganizare, furnizorii de utilităţi nu mai pot întrerupe furnizarea utilităţilor, mai ales pentru debitorii captivi (electricitate, gaze); toate creanţele creditorilor vor fi îngheţate (deci nu curg alte penalităţi); pot fi renegociate toate contactele, cum ar fi chiriile, contractele de credit etc. În cazul firmelor debitoare, Legea insolvenţei este o „gură de oxigen“. „Jolidon, Flanco, Flamingo au intrat în insolvenţă la cererea lor din cauza chiriilor pe care le plăteau în mall-uri. Practic, insolvenţa a ajutat aceşti debitori să îşi salveze firmele“, a spus Carmen Popa. Avocatul a adăugat că din practică se cunoaşte faptul că anumiţi creditori care au de încasat mai mult de 20% din valoarea totală a creanţelor de la o societate pot prelua forţat de la deţinătorii legali firma intrată în insolvenţă. Legea le permite acestora să propună propriul plan de reorganizare.

Sfaturi pentru firme

Practicianul în insolvenţă îi sfătuieşte pe oamenii de afaceri ca în cazul în care un partener de afaceri şi-a declarat insolvenţa să fie atenţi la termenele de declarare a creanţei. Companiile ai căror parteneri de afaceri intră în insolvenţă trebuie să fie foarte activi în proceduri, în paşii stabiliţi de instanţă. Dar, mai ales, creditorii trebuie să fie atenţi la activele pe care le înstrăinează debitorii, pentru că sunt numeroase cazurile când ei îşi trec bunurile de pe o firmă pe alta sau de pe firmele prietenilor, mătuşilor etc.

Creditorii reclamă facilitatea cu care se intră în insolvenţă

Firme doljene care au de recuperat creanţe importante de la debitori care îşi cer singuri insolvenţa consideră că permisivitatea excesivă a legii le îngrădeşte anumite drepturi lor, creditorilor. În cadrul seminarului de ieri, avocatul Dănuţ Nicolae Cega a arătat că, în 2012, doar 15 din dosarele de reorganizare au fost închise complet. Sfaturile lui, de data aceasta către creditorii care se înscriu la masa credală la o firmă care adoptă o formă de protecţie dintre cele enumerate mai sus, sunt că trebuie să facă parte din Consiliul creditorilor, care este un organ executiv al Adunării creditorilor.

Metode de recuperare rapidă a creanţelor

Avocata Lavinia Toma Tumbăr a explicat noile prevederi ale Codului de procedură civilă în ceea ce priveşte recuperarea creanţelor. Participanţii la curs au fost instruiţi care sunt paşii de urmat pentru a introduce rapid o ordonanţă de plată. În primul rând, firmele creditoare trebuie să fie foarte atente la detalii. Pentru ca factura fiscală emisă de o firmă să poată fi considerată un înscris ce poate da dreptul companiei să treacă la ordonanţă de plată, documentul trebuie însoţit clar de către destinatar. Nu poate semna de primire portarul firmei debitoare. Pentru a avea „greutate“ în instanţă, „trebuie să reglementaţi procedura între părţi şi să se stabilească foarte clar care sunt reprezentanţii firmei care primesc facturile“. Dar creditorul mai trebuie să urmeze un pas până să ajungă cu înscrisul la instanţă pentru ordonanţa de plată. „Înainte de a vă adresa instanţei, trebuie să-l somaţi pe debitor, printr-un executor judecătoresc, şi să-i daţi termen de plată 15 zile. Dacă vă adresaţi instanţei înainte de a face această procedură prealabilă, instanţa va respinge ordonanţa de plată“, a spus Lavinia Toma Tumbăr. Dacă trimiteţi întâi somaţia debitorului, atunci instanţa admite cererea de ordonanţă de plată, iar hotărârea este un titlu executoriu şi vă puteţi recupera creanţa în zece zile de la pronunţare.
Pentru creanţele mai mari de 50.000 de lei, obligatoriu se merge la mediere, în caz contrar, veţi primi amendă, până la data de 1 august. După această dată, cererea de ordonanţă de plată va fi respinsă de instanţă. De asemenea, „evitaţi să treceţi în contractele încheiate între părţi clauze în care să spuneţi când se emite factura. Această clauză este inutilă şi periculoasă“, a mai spus avocatul citat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS