16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia riscă declanşarea procedurii de infrigement pe mediu

România riscă declanşarea procedurii de infrigement pe mediu

România riscă declanşarea procedurii de infrigement pe mediu din cauza emisiilor de gaze de la Sucursala Romag Termo dacă Regia Autonomă pentru Activităţi Nucelare (RAAN) nu transmite Comisiei Europene, la sfârşitul lunii aprilie, certificatele de emisie de gaze cu efect de seră (CO2) primite în 2007 de la Uniunea Europeană, conform Mediafax.
Conducerea unităţii susţine însă că la ora actuală lipsesc 650.000 de certificate, pentru care ar trebui plătite penalizări de 100 de euro per certificat, şi că există riscul închiderii Regiei, după declanşarea procedurii de infrigement pe mediu pentru România.
Directorul general al RAAN, Marius Preda, a declarat corepondentului Mediafax că RAAN a primit de la Uniunea Europeană câte un certificat CO2 (sau certificatele EUA) pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă în atmosferă de Sucursala Romag Termo, totalizând un număr de 1.800.000 de astfel de certificate de mediu.
Certificatele respective au fost primite de RAAN cu scopul de a fi folosite în cadrul acţiunilor pe bursă, iar profitul obţinut să fie folosit pentru investiţii necesare realizării măsurilor de mediu impuse de autorizaţia de mediu, în special petru retehnologizarea electrofiltrelor Cazanelor de pe platforma Romag Termo.
Directorul general al RAAN a declarat că cele 650.000 de certificate au fost însă vândute în diferite perioade, banii obţinuţi fiind folosiţi pentru necesităţile Regiei, şi nu pentru retehnologizarea electrofiltrelor.
Pe de altă parte, Regia are datorii de peste 800.000.000 de lei şi nu îşi poate permite achiziţionarea acestor certificate, însă directorul general aşteaptă sprijin de la Ministerul Economiei, în caz contrar, unitatea riscând să se închidă întrucât nu-şi permite să achite amenda.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS