8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMiliardarul Ahmetov, interesat de proiectul termocentralei de la Motru

Miliardarul Ahmetov, interesat de proiectul termocentralei de la Motru

Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, antrenate de Mircea Lucescu, este interesat de construcţia unei termocentrale în zona Motru. Doi reprezentanţi ai grupului de firme condus de Ahmetov, cu o avere estimată anul trecut la 16 miliarde de dolari, au fost prezenţi zilele trecute în Motru pentru a se interesa de proiect. Consiliul local a aprobat efectuarea unui studiu de fezabilitate în vederea realizării unui grup energetic de o sută de megawaţi, în zona Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) din localitate. Studiul este în lucru la Institutul Politehnic din Bucureşti şi presupune identificarea unor soluţii pentru construirea unei termocentrale care să folosească lignitul extras de la carierele din apropierea oraşului. Ucrainenii, care s-au interesat de proiect, mai au investiţii similare şi vor să afle oferta autorităţilor din Motru şi garanţiile guvernamentale în legătură cu investiţia în producerea de curent electric.

Şi investitorii chinezi şi nemţi sunt interesaţi

Potrivit primarului din Motru, Dorin Hanu, valoarea totală a investiţiei depăşeşte 200 de milioane de euro, însă costurile de producere a curentului electric vor fi reduse, având în vedere că rezervele de cărbune sunt în vecinătate. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru orice investitor interesat să aibă costuri cât mai reduse.
„Au discutat cu cei doi reprezentanţi din partea lui Ahmetov şi ei mai au aşa ceva în România, dar am înţeles că pe cărbune de la ei. Au şi o soluţie de tratare a cărbunelui pentru a creşte performanţa la utilizare. Au început din ce în ce mai mulţi să se intereseze de proiectul nostru. Suntem deja în discuţii de mai mult timp cu un investitor german şi au venit şi din China. Vor să investească în producerea de energie. Totul se va realiza în cadrul unui parteneriat public-privat. Asta înseamnă licitaţie internaţională. Noi oferim amplasamentul, guvernul – cărbunele şi investitorul vine cu finanţarea. Noi, la UATAA, producem curent în cogenerare, dar numai iarna. Vrem ceva permanent, aşa că vrem să construim acest grup de o sută de megawaţi oră. O investiţie de genul acesta ar crea locuri de muncă. Cărbunele va fi transportat pe calea ferată, dar se poate trage şi bandă de transport cărbune până la termocentrală. Asta ar însemna costuri mai scăzute, fiind cărbunele aproape“, a declarat edilul din Motru, Dorin Hanu.

Germanii vor cărbune pentru 35 de ani

În urma realizării termocentralei, municipalitatea din Motru îşi doreşte să primească o cotă din energia produsă, pentru a asigura iluminatul public şi curentul electric pentru instituţiile publice şi spital. Investitorul german, aflat de mai multă vreme în discuţii cu autorităţile locale, ar dori să realizeze investiţia, numai dacă guvernul îi va garanta aprovizionarea cu lignit pentru următorii 35 de ani. Potrivit studiilor de specialitate, activitatea minieră din Oltenia s-au putea încheia în mai puţin de 35 de ani, având în vedere că zăcământul de cărbune nu poate fi exploatat în integralitatea sa. Cea mai ieftină energie pe cărbune este produsă în prezent la termocentrala din Rovinari, unde este disponibil zăcământul din Cariera Roşia, cea mai mare din Oltenia. Din cauza costurilor mari de producere, energia realizată de termocentrale a devenit cea mai scumpă, din acest motiv investitorii sunt interesaţi de proiecte care presupun costuri cât mai mici, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu lignit. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS