10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova, capitala economică a Olteniei

Craiova, capitala economică a Olteniei

http:http://www.youtube.com/watch?v=cnI5pThwe5w

Forumul Economic Regional Oltenia a început, ieri, la Craiova. Oltenia este pentru două zile în centrul atenţiei mai multor ţări.

Ediţia a doua a Forumului Economic Regional Oltenia (FERO) s-a deschis oficial, ieri, în prezenţa a numeroşi oaspeţi din ţară şi străinătate. Ambasadorii şi autorităţile locale din Oltenia au participat la deschiderea oficială a Forumului, în incinta companiei Popeci Utilaj Greu. Antreprenorul Constantin Popeci, în calitate de organizator şi preşedinte al Forumului, a declarat: „Interesul nostru este comun: să dezvoltăm oraşul Craiova, judeţul Dolj şi regiunea Oltenia. Şi abia după aceasta, bineînţeles, să dezvoltăm şi România şi să fim cei care punem umărul la dezvoltarea Uniunii Europene. Sunt optimist şi cred în ceea ce facem noi acum!“. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a salutat faptul că se organizează un astfel de forum în Oltenia. „Îl felicit cu această ocazie pe domnul Popeci pentru că organizează un astfel de forum, autorităţile locale şi ambasadorii care au venit aici. Este nevoie de o viziune în dezvoltarea locală. Trebuie să identificăm potenţialul economic al României, trebuie identificate nevoile fiecărei regiuni, în special ale Olteniei. Regiunea Oltenia are un potenţial economic foarte bun şi trebuie să-l valorificăm. O asemenea iniţiativă ne conduce la realizarea unei noi viziuni, unei noi strategii de dezvoltare, să deschidem porţile pentru investitori autohtoni şi pentru cei străini. Imaginea contează, dar relaţia comercială este cea cu adevărat importantă“, a menţionat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care a lansat invitaţia ca ediţia a treia a FERO să fie organizată la Târgu Jiu, în 2014.
Cristian Dobre, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, a precizat că instituţia pe care o reprezintă acordă tot sprijinul vicepreşedintelui Camerei, Constantin Popeci, pentru organizarea ediţiilor viitoare ale Forumului.
Nicolae Giugea, copreşedinte al Forumului, cel care a avut ideea organizării unei astfel de manifestări economice de amploare la Craiova, a declarat că speră ca Forumul acesta să devină „un fel de Davos al României“. „Am fost convins că trebuie să facem ceva prin care să arătăm că oltenii au capacitatea de a se mobiliza pentru a face lucruri mari care să declanşeze acest mecanism economic de care avem nevoie. Pesimişti au fost întotdeauna, şi anul trecut, şi anul acesta. Chiar săptămâna trecută era un domn care zicea: „du-te, domn’e, de aici! Nu vor veni ambasadori la Craiova!“, Oltenia este o regiune extrem de importantă a României şi am convingerea că prin oameni ca toţi cei de faţă am reuşit să creăm acel pol de atracţie pentru Oltenia care este acest Forum economic. Aş vrea să anticipez şi ne dorim ca acest Forum care este cel mai mare din România ca anvergură şi complexitate să fie un fel de Davos al României“.
Ambasadorii, parlamentarii doljeni prezenţi la eveniment, oamenii de afaceri şi autorităţile locale din Oltenia au fost invitaţi de gazda evenimentului, Constantin Popeci, la o poză de grup, apoi la o vizită în uzina Popeci Utilaj Greu.
Oaspeţii prezenţi la Forum au primit revista Oltenia Business, publicaţie editată de Gazeta de Sud, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Dolj şi care a văzut lumina tiparului într-un număr special dedicat Forumului. În paginile revistei, ambasadorii şi alţi oaspeţi pot afla informaţii economice despre fiecare judeţ din regiunea Oltenia (Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi), precum şi interviuri cu preşedinţii consiliilor judeţene din judeţele amintite, precum şi opinii ale unor oameni de afaceri şi manageri de companii importante din Oltenia.
Revista a apărut în ediţie bilingvă (română şi engleză), pentru a le da posibilitatea ambasadorilor să lectureze uşor date despre Oltenia. Oltenia Business va fi prezentată astăzi tuturor invitaţilor care vor lua parte la lucrările FERO.
La această a doua ediţie a FERO au venit la Craiova zece ambasadori din ţări precum Chile, Vietnam, Bosnia, Austria, Pakistan, Macedonia, Malaiezia, Moldova, Danemarca şi Belgia. De asemenea, astăzi, în a doua zi a FERO, sunt aşteptate la Craiova personalităţi marcante ale României: guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, ministrul economiei, Varujan Vosganian, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea.

Ambasadorii nu ştiau mare lucru despre Craiova

Pe parcursul vizitei în fabrica Popeci Utilaj Greu, ambasadorii au pus numeroase întrebări gazdelor atât despre compania respectivă, cât şi despre potenţialul economic al Doljului şi al Olteniei. Mulţi dintre ambasadorii prezenţi la Craiova nu cunoşteau mare lucru despre oportunităţile investiţionale din regiune. Maria Eliana Bernales Cuevas, ambsadorul statului Chile, a declarat: „Este o plăcere pentru mine să fiu în Craiova pentru un asemenea forum economic şi vreau să ştiu ceea ce voi faceţi aici, în această parte a României şi să văd ce oportunităţi există între Chile şi România“. Întrebată ce anume ştie despre Craiova, despre Oltenia, ambasadoarea a declarat: „Nu prea multe, din păcate! Dar de aceea mă aflu astăzi aici să aflu! Ştiu că aici aveţi o fabrică Ford, că aveţi o serie de companii în industrie, dar este prima dată când vin aici… Motivul pentru care sunt aici este să aflu ce condiţii există pentru investiţii, ce oportunităţi sunt pentru ţara mea“.

Cine a organizat Forumul

Forumul Economic Regional Oltenia este organizat de Fundaţia „Constantin Popeci“, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj. Sponsorii acestui eveniment au fost companiile din Oltenia: Elpreco, Moviplast, Recon, Rumisi, Uzina Mecanică Rovinari, Cesivo şi Stilmedia.
Partenerii media ai acestui eveniment sunt: Gazeta de Sud, Radio Sud, Craiova.ro, Curierul Naţional, TV Oltenia, GTV, Tele U Craiova şi DIGI24 Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS