11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCargill a oprit producţia la Podari

Cargill a oprit producţia la Podari

Compania anunţă că oprirea producţiei este temporară. Cargill Oil a negociat cu salariaţii plăţile compensatorii ce se acordă oamenilor care vor fi nevoiţi să părăsească societatea.

Producătorul de ulei a închis producţia în unitatea de la Podari, la circa două luni după anunţul făcut de companie, conform căruia înstrăinează brandurile de ulei de floarea-soarelui Untdelemn de la Bunica şi Olpo către investitorul Expur. Acesta preia doar brandurile şi liniile de producţie, respectiv o parte dintre angajaţii care doresc să se deplaseze la fabrica Expur de la Slobozia, dar nu preia şi activele fabricii de lângă Craiova. În urmă cu câteva zile s-a sistat producţia de ulei şi nu se ştie dacă şi când se reia fabricarea uleiului la Podari. „S-a oprit producţia încă de săptămâna trecută, pentru că se fac diverse reparaţii. Este considerată o oprire normală a activităţii. Nu s-a anunţat când se va relua producţia“, a declarat liderul sindical de la Cargill Oil Podari, Emil Bulacu.

Producţia de ulei continuă până în iunie

Reprezentanţii Cargill Oil au confirmat, pentru GdS, că a fost sistată fabricarea uleiului la Podari de mai bine de o săptămână, dar au menţionat că această oprire nu este definitivă. Fabrica va produce ulei până în luna iunie, cel puţin, informează compania. „Aşteptăm avizul Consiliului Concurenţei, pe care estimăm noi că îl vom primi în luna iunie, adică la trei-patru luni de la depunerea dosarului, iar dosarul a fost depus pe 13 februarie. Fabrica de la Podari va produce până la primirea avizului de la Consiliul Concurenţei. Orice oprire a producţiei este doar temporară, specifică procesului de producţie“, au spus reprezentanţii companiei.

Până la 15 salarii compensatorii

Fabrica de ulei de la Podari mai are 260 de angajaţi. Luna trecută se estima că 210 dintre ei vor rămâne fără loc de muncă, iar restul fie rămân la unitate pentru a asigura mentenanţa, fie sunt transferaţi la Slobozia. „Oamenii care ar dori să se mute la Expur au primit contractul şi pot să-l studieze acasă timp de trei – şase zile, să se gândească şi să aleagă ei dacă merg sau nu acolo să lucreze“, a declarat liderul sindical. Timp de mai bine de o lună, conducerea Cargill Oil a negociat cu sindicaliştii salariile compensatorii ce se acordă angajaţilor care sunt nevoiţi să rămână fără serviciu. Deşi aveau trecute în contractul colectiv de muncă şase salarii compensatorii în caz de disponibilizări, de data aceasta oamenii au obţinut mai multe de la conducerea Cargill, fiind vorba despre o situaţie în care s-au vândut brandurile şi tehnologia, dar muncitorii au rămas pe drumuri. „În funcţie de vechimea pe care o are fiecare în firmă, vor fi acordate între 12 şi 15 salari i“, a precizat Bulacu. Salariul mediu net pe companie ajunge la aproximativ 1.500 de lei pe lună. Un calcul matematic simplu arată că un angajat cu state vechi la Cargill ar urma să încaseze de la firmă circa 22.500 de lei, ca urmare a disponibilizării. Liderul sindical a menţionat că, în perioada următoare, după ce se hotărăsc cei care urmează să plece la Expur şi se primeşte „undă verde“ pentru tranzacţie de la Consiliul Concurenţei, atunci se vor anunţa la ITM disponibilizări colective.
Grupul Cargill va menţine activităţile agricole în România, şi implicit în Dolj, de genul achiziţiilor de cereale, precum şi producţia de nutreţuri pentru animale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS