24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAtenţie la bonul fiscal din benzinării!

Atenţie la bonul fiscal din benzinării!

Trei din patru lanţuri de benzinării nu pot trece codul de TVA al cumpărătorului – persoană juridică – pe bonul fiscal de benzină sau motorină. Comercianţii care nu pot să treacă datele clientului pe bon sunt obligaţi să emită factură, dar şi procedura aceasta durează, pentru că benzinăriile verifică dacă aveţi sau nu cod valid de TVA.

Firmele care fac achiziţii de orice produs sau serviciu până în limita a 100 de euro trebuie să aibă mare grijă când cer bonul fiscal de la vânzător, pentru că acesta trebuie să conţină şi codul valid de TVA al cumpărătorului, cod ce trebuie tastat din casa de marcat. Ieri am intrat în mai multe benzinării din Craiova, pentru a vedea dacă pot emite bonuri fiscale aşa cum zice legea, după ce weekendul trecut am constatat într-o benzinărie din Turda că nu puteau emite nici bon fiscal cum zice legea şi nici factură fiscală nu-i dădeau cumpărătorului.

Benzinăriile, pe picior greşit

Din patru grupuri de benzinării existente în Craiova, până ieri, la ora 15.00, doar unul putea introduce codul de TVA al cumpărătorului pe bonul fiscal. „Momentan, nu putem emite bonuri fiscale cu codul de TVA pentru că nu ne-a venit soft-ul încă, dar putem să vă dăm factură dacă doriţi“, a răspuns, foarte amabilă, casiera de la primul lanţ de benzinării în care am intrat. Am întrebat cam cât durează să ne emită factura, iar femeia a răspuns: „Dacă firma dumneavoastră este în baza noastră de date, atunci durează mai puţin, dar dacă sunteţi client nou, atunci durează puţin mai mult, până când vă verifică doamna contabilă dacă aveţi sau nu cod valid de TVA“. Am mers la un alt lanţ de benzinării şi am întrebat dacă ne pot elibera bon fiscal cu codul de TVA al cumpărătorului. Acelaşi răspuns ne-a venit de la benzinărie: „Încă nu avem soft-ul. Zilele viitoare trebuie să-l primim. Dar vă putem emite factură. Durează câteva minute până vă completăm datele“. Situaţia era similară şi în al treilea lanţ de benzinării, care nu putea da bon fiscal conform cu legislaţia fiscală modificată, din aceeaşi cauză: nu a fost modificat soft-ul benzinăriilor din reţeaua companiei. Abia la al patrulea lanţ, benzinăriile dădeau bon fiscal conform legii.  
Cele mai multe firme care au nevoie de bonul fiscal pe care să existe codul lor de TVA sunt cele care achiziţionează combustibili. Benzinăria este obligată ca, atunci când nu poate trece codul de TVA, să emită factură la care să ataşeze bonul fiscal.

Prevederea legală încurcă şi vânzătorii, şi cumpărătorii

Reamintim cititorilor noştri că legislaţia privind conţinutul bonului fiscal a intrat în vigoare pe 14 martie 2013, aşa cum GdS scria pe 25 martie. Deşi au trecut mai bine de două săptămâni de când au intrat în vigoare prevederile HG nr. 84/2013, care prevede ca bonurile fiscale de achiziţii de până la 100 de euro efectuate de firme să aibă trecut şi codul unic de înregistrare (CUI-ul) al firmei cumpărătoare, acest lucru nu se poate respecta în totalitate în piaţă. Firmele care vând diverse produse către alte societăţi nu pot să tasteze din casa de marcat CUI-ul firmei care cumpără. În cazul în care casa de marcat nu permite să se tasteze codul valid de TVA al beneficiarului, atunci vânzătorul este obligat să emită factură. Hotărârea de guvern cu pricina prevede că pe bonurile fiscale de achiziţii de bunuri şi de prestări de servicii de până la 100 de euro (în echivalent în lei) să existe şi codul valid de TVA al beneficiarului. În lipsa bonului fiscal care să conţină CUI-ul cumpărătorului sau dacă nu există o factură care să însoţească bonul respectiv, atunci întreaga cheltuială de până la 100 de euro nu este deductibilă fiscal. Practic, o astfel de măsură legislativă venită peste noapte obligă şi comercianţii să modifice câte ceva la casele de marcat, dar obligă şi cumpărătorii să fie atenţi la bonul fiscal emis.

Ce spune Fiscul

De pe 14 martie încoace, Fiscul nu mai acceptă bonurile fiscale de benzină (sau alt combustibil) care au pe verso ştampila unităţii care a făcut achiziţia şi numărul de înmatriculare al maşinii. Acest lucru a fost eliminat din normele de aplicare a Codului Fiscal.  „Prevederea din HG nr. 84/2013 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal se aplică doar plătitorilor de TVA şi pentru toate achiziţiile de până la 100 de euro. La bonurile de benzină sau motorină de peste 100 de euro, benzinăria trebuie să îi emită clientului factură şi să ataşeze şi bonul fiscal. Nu se mai acceptă ştampilarea bonurilor fiscale de către beneficiar şi trecerea numărului maşinii pe bon“, a declarat, zilele trecute, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Ieri, directorul respectiv din cadrul DGFP Dolj a menţionat că „benzinăriile care nu emit bonul fiscal cu codul de TVA al beneficiarului nu riscă nimic din partea Fiscului atâta timp cât emit factură cumpărătorilor“. Dar acei comercianţi care refuză să emită şi bon cu codul fiscal al clientului, şi factură sunt pasibili de amendă, potrivit ordonanţei privind regimul utilizării caselor de marcat fiscale.

Cereţi vânzătorului bon fiscal cum spune legea!

Legislaţia fiscală nu îl obligă pe vânzător să vă întrebe dacă achiziţionaţi combustibil sau alte produse sau servicii pe persoană fizică sau pe persoană juridică. În cazul în care faceţi achiziţia pe firmă, pentru ca întreaga cheltuială să fie deductibilă fiscal, atunci trebuie să cereţi benzinăriei sau altui vânzător ca bonul fiscal emis la pompă sau în magazin să conţină toate elementele legale, inclusiv codul valid de TVA. În cazul în care casa de marcat nu permite introducerea codului de TVA, solicitaţi factură fiscală. În cazul firmelor care au contract cu benzinăriile pentru furnizarea unei cantităţi mari de combustibil, atunci lucrurile rămân ca şi până acum, iar factura se emite o dată pe lună sau conform datelor contractuale dintre cele două părţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS