10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPlăţile în numerar între firme ar putea fi limitate

Plăţile în numerar între firme ar putea fi limitate

Firmele mici ar putea fi afectate dacă statul plafonează plăţile între persoane juridice la maximum 2.000 de lei pe zi. Secretarul de stat Dan Manolescu argumentează că această măsură are drept scop „împingerea agenţilor economici să facă plăţi între ei prin sisteme bancare“.

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să limiteze la 2.000 de lei, de la 10.000 de lei, cât sunt în prezent, plăţile cu numerar între persoanele juridice, a declarat zilele trecute, secretarul de stat în minister, Dan Manolescu, în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate, citat de Agerpres. „Există din ‘96 Ordonanţa de Guvern nr. 15, care a fost modificată de-a lungul timpului, şi care stabilea diverse obligaţii legate de plata prin bancă între companii. Avem în acest moment o obligativitate a societăţilor comerciale de a nu face plăţi în numerar mai mari de 10.000 lei pe zi şi mai mari de 5.000 lei către un singur agent economic, cu o singură excepţie, anume a operatorilor de cash&carry. Se intenţionează ca, în această zonă a relaţiilor între comercianţi, la acest moment, să fie redus acest plafon care în prezent este de 10.000 de lei, la o limită de 2.000 de lei pentru a stimula şi a împinge agenţii economici să facă plăţi între ei prin sisteme bancare. De asemenea se urmăreşte şi o extindere a zonei de aplicare a acestei limitări de la o persoană juridică la alta şi la comercianţi, în general“, a spus Dan Manolescu.
Secretarul de stat a mai menţionat că se vor avea în vedere şi plăţile între firme şi PFA-uri, care vor fi limitate, de asemenea: „Pe proiectul de ordonanţă pe care îl avem în vedere sunt supuse acestei reglementări nu doar plăţile către persoane juridice, ci şi plăţi între persoane juridice şi persoane fizice autorizate, persoane care desfăşoară activităţi comerciale, în general“.

Firmele mici vor fi afectate

În condiţii economice normale, chiar şi firmele susţineau ca toate plăţile să se facă prin virament bancar, pentru evitarea evaziunii. Însă, în condiţiile dure ale crizei, când termenele de plată între agenţii economici deveniseră colosale, cash-ul şi-a făcut loc în economie şi a condus la fluidizarea unor fluxuri băneşti între firme.
Dacă vor fi limitate la maximum 2.000 de lei pe zi plăţile în numerar între companii, atunci micii comercianţi vor avea de suferit. „În ultimii ani, noi am luptat să cerem cash de la clienţii noştri, pentru că, dându-le marfa cu banul jos, este mult mai uşor pentru noi să ne desfăşurăm activitatea. Dacă va fi totul prin bancă, atunci noi ne vom încasa banii la Sfântul-aşteaptă! Şi limita de 5.000 de lei cash pentru o factură este mică. Faptul că facem tranzacţii cu bani gheaţă ne-a scos din multe necazuri, să ştiţi!“, spune un comerciant din Craiova, care doreşte să îşi păstreze anonimatul. Răzvan Paul Duţă, reprezentantul firmei locale de distribuţie SAFF Trading, consideră că limitarea plăţilor între persoanele juridice la 2.000 de lei pe zi nu aduce nimic bun mediului de afaceri, pentru că ar face şi mai dificile decontările între firme: „Tot ce înseamnă instrumente de plată antedatate sunt mai greu de gestionat. Ştiţi şi dumneavoastră că există tot felul de incidente la plată. Nu poţi lua un bilet la ordin astăzi de la cineva, iar mâine să îţi şi intre banii. Există riscuri din acestea de neplată pe care nu vrea să şi le asume nimeni. Cu atât mai puţin guvernul“. El mai spune că e discriminatorie decizia Ministerului Finanţelor ca magazinele de tip cash&carry să fie exceptate de la limitarea plăţilor în numerar.

Se limitează evaziunea?

Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu, a declarat că, în eventualitatea în care se va adopta un act normativ care va limita plăţile în numerar între firme, atunci vor avea de suferit „agenţii economici incorecţi“. „Prin limitarea plăţilor în numerar se urmăreşte diminuarea sau chiar evitarea evaziunii fiscale. Pe agenţii economici incorecţi îi va afecta măsura aceasta, pentru că vor fi ridicaţi la suprafaţă banii negri! Ideea acestui proiect – căci este un proiect de act normativ – este să nu mai apară sume uriaşe, ca decontări «la negru» cu numerar între diverse firme“, a declarat Antonescu.

Vor fi limitate şi plăţile către persoane fizice

O altă intenţie a Ministerului Finanţelor este aceea de a încerca să limiteze, printr-un astfel de act normativ, şi plăţile pe care firmele le fac către persoane fizice. Aici ar urma să fie introduse: rambursări de împrumuturi, plăţi de dividende, cesiuni de drepturi de creanţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS