15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul lasă garda jos la eşalonarea datoriilor firmelor

Statul lasă garda jos la eşalonarea datoriilor firmelor

Companiile care au datorii de şase luni încoace pot aduce la stat garanţii de doar 20% din sumă, pentru a beneficia de înlesniri la plata arieratelor

Firmele care au acumulat datorii către stat în ultimele şase luni, dar care au avut un comportament fiscal bun până acum, beneficiază de noi facilităţi privind eşalonarea la plată a datoriilor acumulate, în sensul că se diminuează foarte mult cuantumul garanţiilor care trebuie depuse de companii. Guvernul a adoptat recent o ordonanţă de urgenţă (OUG nr. 12/2013) prin care se aduc modificării Ordonanţei nr. 29/2011 privind eşalonarea la plată a datoriilor companiilor. Potrivit noului act normativ, în cazul contribuabililor cu „risc fiscal mic“, Finanţele judeţene pot aproba eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale restante, pe o perioadă de cel mult 12 luni, dacă firmele care cer eşalonarea îndeplinesc cumulativ o serie de condiţii. Legiuitorul spune că firma intrată temporar în impas trebuie să depună mai întâi o cerere de eşalonare şi să aducă (în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării certificatului de atestare fiscală) o garanţie în valoare „de minimum 20% din sumele ce vor face obiectul eşalonării la plată înscrise în certificatul de atestare fiscal“, se precizează în OUG nr. 12/2013. Până acum, pentru o eşalonare la plată de până la cinci ani a datoriilor unei firme, ar fi trebuit depuse garanţii materiale de până la 116% din suma ce urma să fie eşalonată la plată, inclusiv pentru dobânzile şi penalităţile ce urma să fi plătite în tranşe lunare.  Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, a precizat că „se acceptă orice garanţie ce va avea o valoare de 20% din suma ce trebuie eşalonată: un utilaj, o maşină, orice bun mobil. Prin noile măsuri se încurajează firmele care au o perioadă mai dificilă din punct de vedere economic, să poată să beneficieze de eşalonări la plata arieratelor“.

Se eşalonează şi amenzile

Încă o noutate adusă de noul act normativ este aceea că de acum se pot eşalona la plată şi amenzile primite de contribuabili, iar acestea au acelaşi regim ca eşalonarea datoriilor de impozite, taxe şi contribuţii către Fisc.
Tot ca şi noutate în legislaţie, de acum firmele care au pierdut eşalonarea la plată pot solicita Fiscului să li se acorde din nou aceeaşi eşalonare, adică să mai încerce o dată, spune directorul adjunct al Fiscului doljean.

Puţine firme beneficiază de OG 29

Deşi în Dolj există mii de firme cu datorii către bugetul consolidat al statului, doar 276 beneficiează de eşalonarea datoriilor catre stat, cu sume totale amânate la plată de 30,32 milioane de lei. 82 de firme au pierdut eşalonarea la plată, pentru că nu s-au putut ţine de respectarea graficului de plăţi stabilit de Finanţe. Directorul Mihai Antonescu susţine că sunt două motive importante pentru care firmele doljene nu au beneficiat în număr foarte mare de ordonanţa eşalonării datoriilor: „Pe de o parte, firmele nu deţin garanţiile necesare pentru a beneficia de eşalonare, iar pe de altă parte nu îşi permit ca, într-o singură lună, să plătească atât sumele stabilite prin graficul de eşalonare a datoriilor, cât şi debitele curente aferente lunii respective“.

Ce înseamnă ca o firmă să aibă „risc fiscal mic“

Noua ordonanţă consideră firmele ca fiind cu risc fiscal scăzut dacă îndeplinesc o serie de condiţii:
– nu au fapte înscrise în cazierul fiscal;
– nici unul dintre administratori/acţionari nu a deţinut, în cel mult cinci ani anteriori depunerii cererii de eşalonare, calitatea de administrator sau asociat la persoane juridice care au fost lichidate sau la care a fost declanşată procedura insolvenţei şi la care au rămas obligaţii fiscale neachitate;
– nu se află în inactivitate temporară;
– nu are obligaţii fiscale mai mari de şase luni;
– nu a înregistrat pierderi fiscale în fiecare an din ultimii trei ani fiscali consecutivi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS