13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCompanie mixtă româno-chineză pentru grupul energetic de la Rovinari

Companie mixtă româno-chineză pentru grupul energetic de la Rovinari

Compania chineză care va cheltui un miliard de euro pentru construcţia unui grup energetic nou la Electrocentrala Rovinari, China Huadian Engineering Co, şi Complexul Energetic Oltenia vor înfiinţa o societate mixtă pentru realizarea investiţiei. Firma din China a fost selectată pentru derularea investiţiei, în mai 2012, în urma unei licitaţii internaţionale. Compania îşi desfăşoară activitatea în domeniul proiectării şi producerii echipamentelor pentru centrale termice, hidrocentrale, centrale eoliene, centrale pe biomasă, centrale solare şi în domeniul producerii echipamentelor pentru protecţia mediului. Proiectul de la Rovinari reprezintă una din cele mai mari investiţii ale Chinei în Europa. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, în perioada următoare va fi elaborat studiul de fezabilitate. Se estimează ca până în luna noiembrie să poată fi eliberat avizul de construcţie, lucrările urmând să dureze 36 de luni de la data obţinerii autorizaţiei. 

Proiectantul ales de compania chineză pentru elaborarea studiului de fezabilitate trebuie să aibă un portofoliu internaţional şi experienţă similară. De asemenea, va fi desemnată o companie colaboratoare din Romania, astfel încât acest studiu să fie realizat în conformitate cu legislaţia românească.

Cărbune de la carierele din apropiere

Pentru noul grup energetic va fi utilizat cărbune din imediata vecinătate a Electrocentralei Rovinari, respectiv din carierele Roşia, Pinoasa, Rovinari. Alimentarea grupului cu cărbune va fi efectuată numai cu benzi transportoare, fără să fie necesar transportul pe căile rutiere sau pe calea ferată, fapt ce va determina o reducere considerabilă a costurilor de producţie. Contractele pentru achiziţia cărbunelui vor fi încheiate cu SC Complexul Energetic Oltenia, în condiţiile de piaţă negociate de către părţi, la acel moment. Se estimează că valoarea investiţiei va fi în jur de un miliard de euro. Partea chineză va participa cu aport în numerar, iar partea română va contribui cu aport în natură, asigurând infrastructura necesară (amplasament, alimentare, evacuare putere). Lucrările de implementare a acestui proiect implică circa 600-700 de locuri de muncă, iar pentru exploatarea şi mentenanţa ulterioară a grupului vor fi necesare circa 300-400 de locuri de muncă. Conform reprezentanţilor CEO, energia care va fi produsă de noul grup va putea fi exportată în Austria, prin Ungaria şi Serbia, precum şi în Turcia, prin Bulgaria. Exportul a fost una dintre condiţiile prevăzute în memorandumul încheiat între România şi China, în scopul de a nu crea concurenţă producătorilor pe cărbune din piaţa internă. Se estimează că grupul va fi funcţional la începutul anului 2017. Având o capacitate instalată de 600 MW, va putea produce anual o cantitate de energie de 5 TWh. Cantităţile exportate vor fi determinate de cerinţele pieţelor la momentul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS