24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii iau credite garantate cu subvenţia APIA

Fermierii iau credite garantate cu subvenţia APIA

Tot mai multe bănci oferă credite agricultorilor şi tot mai mulţi fermieri accesează astfel de împrumuturi, mai ales primăvara şi toamna,
la începerea campaniilor agricole.

Agricultorii doljeni apelează la credite bancare, în condiţiile în care acestea sunt garantate cu subvenţia pe care firmele o au de primit de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Ca urmare a cererii mari, tot mai multe bănci diversifică ofertele pentru agricultori, în condiţiile în care riscul creditului este diminuat la minimum, deoarece împrumuturile sunt garantate. Asemenea împrumuturi se acordă pentru o perioadă de până la 12 luni şi se finanţează până la 100% din suma cerută de agricultori. La unele bănci, asemenea împrumuturi poartă chiar denumirea de „credite APIA“, datorită faptului că banii urmează să fie viraţi în contul băncii direct de la APIA. „Acordăm destul de multe credite pentru agricultori, în special pentru cei care au terenuri în arendă şi pentru cei care lucrează peste 300 de hectare de teren şi beneficiează de subvenţii de la APIA. Se poate finanţa uşor activitatea acestor fermieri, banca având garanţia recuperării sumelor de la APIA“, a declarat directorul unei bănci craiovene. „Avem foarte mulţi clienţi agricultori care au firme cu cifra de afaceri sub un milion de euro. Şi cei cu cifra de afaceri peste un milion de euro iau credite APIA, dar mai mult în Olt şi Gorj. În Dolj, sunt mai puţini care au apelat la noi pentru astfel de împrumuturi“, a spus un alt bancher.
Creditele pentru agricultori se acordă, în general, în moneda naţională. Dobânda este variabilă, în funcţie de indicele ROBOR, dar marja băncii depinde şi de bonitatea agricultorilor. Pot primi astfel de finanţări societăţile, dar şi întreprinderile individuale şi chiar PFA-urile.

Fermierii au nevoie de finanţări

Cei mai mulţi fermieri iau credite garantate cu sumele de la APIA pentru a-şi achita furnizorii, dar există şi unii care se împrumută pentru activitatea curentă.
Un agricultor doljean spune că are nevoie de un credit „pe termen scurt, ca să cumpăr motorina pentru lucrările de primăvară şi să îmi achit un furnizor care nu a acceptat plata la recoltă. Acum nu mai e motorina subvenţionată şi, la peste şase lei pe litru, e o problemă. Or noi lucrările trebuie să le facem într-un timp scurt, că uite cum e vremea de schimbătoare“.

Ce solicită banca de la agricultori

De regulă, un asemenea împrumut pentru desfăşurarea activităţilor agricole se ia destul de uşor. Băncile solicită o adeverinţă de la APIA din care să rezulte ce subvenţie are de primit agricultorul. Apoi, mai este nevoie de o garanţie de la Fondul de Garantare a Creditului Agricol. În momentul în care statul trimite subvenţiile APIA, banii sunt viraţi direct băncii.

350 de adeverinţe de la APIA

Pentru campania agricolă din 2012, APIA Dolj a emis 350 de adeverinţe pentru firmele cu activităţi în agricultură care au solicitat credite. Reprezentanţii APIA susţin că astfel de adeverinţe se obţin în vară, în special, pentru sumele ce urmează a fi încasate în decursul anului respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS