13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNouă camere de comerţ din ţară - împotriva lui Vlasov

Nouă camere de comerţ din ţară – împotriva lui Vlasov

Nouă camere de comerţ şi industrie judeţene au adresat autorităţilor centrale scrisori prin care acuză numeroase abuzuri care ar avea loc la Camera Naţională. Semnatarii sunt preşedinţii celor nouă camere judeţene din Arad, Bacău, Buzău, Prahova, Vâlcea, Argeş, Bihor, Dolj şi Sibiu. În scrisorile transmise de cei nouă preşedinţi de camere judeţene, adresate preşedintelui României, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor, primului ministru şi parlamentarilor, sunt lansate acuze grave la adresa preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, căruia i se impută fapte grave ce ar fi fost săvârşite în perioada de când este preşedintele CCIR. Amintim câteva acuze, aşa cum au fost ele enumerate în scrisori: „A reuşit să modifice Statutul CCIR, incluzând articole nelegale, care contravin flagrant Codului Fiscal, Legii contabilităţii şi legilor care reglementează organizarea şi funcţionarea structurilor de tip asociativ; a cheltuit, în perioada 2008 – 2012, suma de 8.000.000 de euro, reprezentând fonduri la dispoziţia preşedintelui fără documente contabile justificative; a refuzat să dea curs solicitării unor membri în plenul Colegiului de Conducere (CC) şi Adunării Generale (AG) din 23 aprilie 2012, de a prezenta justificarea cheltuirii fondurilor aflate la dispoziţia preşedintelui, același lucru făcându-l și Comisia de Cenzori“.
Camerele de comerţ semnatare ale acestor scrisori şi-au informat şi membrii lor –  companiile pe care le reprezintă –  despre situaţiile cerute autorităţilor: „Prin intermediul acestor scrisori au fost sesizate deturnările de fonduri, fraudarea şi jaful făcut la Camera de Comerţ şi Industrie a României, de un grup de preşedinţi de Camere de Comerţ şi Industrie împreună cu Mihail M. Vlasov, în situaţia nerealizării atribuţiilor stabilite de Legea nr. 335/2007, a funcţiilor şi menirii acesteia, cu implicaţii negative majore şi grave asupra funcţionării agenţilor economici, a Camerelor de Comerţ şi Industrie din România şi a economiei, în general“.

Dispută: proiectul de lege privind preluarea Registrului Comerţului de către CCIR

Preşedinţii celor nouă camere de comerţ enumerate mai sus resping proiectul de lege prin care se propune preluarea Registrului Comerţului de către CCIR, care în forma sa actuală ar aduce deservicii mediului de afaceri care face parte din camerele de comerţ. Potrivit proiectului de act normativ care poate fi studiat pe site-ul senatului, „Art. 23 (1) Un procent de 90% din veniturile realizate prin realizarea activităţilor efectuate de oficiile Registrului Comerţului se virează în bugetul ONRC şi se redistribuie în baza criteriilor stabilite de Biroul de Conducere al Camerei Naţionale“. Proiectul de modificare a Legii nr. 335/2007 privind Camerele de Comerţ şi Industrie din România propune numeroase aspecte legate de centralizare şi de o dependenţă excesivă a activităţii camerelor judeţene faţă de CCIR.
„Mihail M. Vlasov a conceput şi a pus în aplicare un plan diabolic de aservire a Camerelor de Comerţ şi Industrie, a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a Oficiilor teritoriale ale Registrelor Comerţului, folosind un grup de preşedinţi de Camere de Comerţ şi Industrie, majoritar în Adunarea Generală şi în Colegiul de Conducere al CCIR, pe care îl manipulează numai şi numai în interes personal. În acest fel, se acoperă prin vot colectiv neregulile şi ilegalităţile la care facem referire“, se arată în materialele informative transmise de preşedinţii celor nouă camere de comerţ semnatare ale scrisorilor către autorităţi.
Scrisorile către autorităţi şi alte materiale pot fi descărcate de pe www.s-o-s-camere-de-comert.ro.
Până la închiderea ediţiei, CCIR nu a răspuns întrebărilor adresate de GdS pe aceste subiecte.

CCI Dolj a decis să „lupte“ împotriva lui Vlasov

Reamintim că recent, CCIR a exclus Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj din Camera Naţională, alături de alte patru camere de comerţ judeţene. În replică, potrivit preşedintelui CCI Dolj, Cristian Dobre, va fi atacată în justiţie decizia CCIR. Aşa cum arătam zilele trecute în GdS, Cristian Dobre motivează că demersurile CCIR de excludere a camerelor judeţene au început după ce acestea i-au cerut preşedintelui Mihail Vlasov să justifice modul cum a cheltuit sume importante. Miercuri, Adunarea Generală a Membrilor CCI Dolj a decis să se continue demersurile în justiţie împotriva CCIR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS