13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCertificatele verzi costă CEO 136 de milioane de euro

Certificatele verzi costă CEO 136 de milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a făcut publice într-un comunicat de presă datele din bilanţul de activitate, de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului trecut. Astfel, CEO a înregistrat, după şapte luni de funcţionare, o cifră de afaceri de 2.255 de milioane de lei şi un profit net de 242 de milioane de lei. Complexul Energetic Oltenia, societate înfiinţată la 31 mai 2012 prin fuziunea a patru entităţi (Complexul Energetic Rovinari SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Craiova SA, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SA), ocupă o cotă de 25-30% din piaţa internă de energie electrică.
Actuala structură de funcţionare cu o capacitate totală instalată de 3.570 MW (12 grupuri energetice) asigură un grad ridicat al disponibilităţii în funcţionare a grupurilor energetice, facilitând folosirea tuturor oportunităţilor oferite de piaţa de energie. Astfel că, în perioada iunie – decembrie 2012, s-a înregistrat o creştere a eficienţei vânzărilor pe pieţele administrate de OPCOM şi pe PZU, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011 (intervale comparabile din punct de vedere al hidraulicităţii scăzute).

Profit mai mic în 2013

Din numărul total de contracte aflate în livrare pe parcursul celor şapte luni de funcţionare, un procent de 41% au fost contracte bilaterale reglementate, restul de 59% reprezentând livrări pe piaţa concurenţială. Din totalul serviciilor de sistem la nivelul Sistemului Energetic Naţional, Complexul Energetic Oltenia a asigurat un procent de circa 20% din reglajul secundar frecvenţă-putere şi circa 10% din rezerva terţiară rapidă. „După şapte luni de funcţionare, CE Oltenia a înregistrat, la sfârşitul anului 2012, următoarele valori ale indicatorilor tehnico-economici: energie electrică produsă – 10.073 Gwh, energie electrică livrată – 9.174 Gwh, putere medie – 1960 MW, consum lignit – 13,9 milioane de tone, producţie lignit – 17,3 milioane de tone, cifră de afaceri – 2,2 miliarde de lei, profit net – 242 de milioane de lei. Profitul înregistrat a permis societăţii să achiziţioneze, în 2012, peste patru milioane de certificate CO2, tranzacţiile fiind realizate în mod transparent, pe Bursa Română de Mărfuri. Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul calendaristic 2012 fără datorii către furnizori, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. În 2013, se estimează a se realiza o producţie de energie de aproximativ 18,5 TWh, din care 26% va fi tranzacţionată pe piaţa reglementată, iar restul pe piaţa liberă. CEO poate tranzacţiona energie electrică pe platformele operate de OPCOM sau direct la consumatorii finali. Se estimează, de asemenea, pentru 2013, o cifră de afaceri de peste 4,1 miliarde de lei şi un profit net de peste 100 de milioane de lei. Valoarea scăzută a profitului net estimat pentru acest an este efectul cheltuielilor cu achiziţionarea certificatelor de CO2, pentru care vor trebui alocate circa 136 de milioane de euro“, se menţionează în comunicatul de presă al Complexului Energetic Oltenia.

CCM nu a fost semnat de toate sindicatele

În ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă încheiat între sindicatele şi administraţia Complexului Energetic Oltenia, acesta a fost returnat şefilor companiei de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Documentul fusese depus săptămâna trecută de către Federaţia Naţională Mine Energie la ITM Gorj pentru a fi verificat în vederea înregistrării. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au observat însă că doar liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie semnase actul respectiv, deşi la negocieri au fost prezente şi alte federaţii sindicale. „Documentul a ajuns din nou la administraţie şi am fost contactat de conducerea Complexului Energetic Oltenia pentru a semna şi parafa acest contract. Noi am şi depus o plângere la ITM săptămâna trecută, în care sesizam faptul că nu am semnat, deşi am participat la negocieri. Am fost la negocierea contractului colectiv de muncă patru federaţii reprezentative. Documentul a fost retrimis către CEO pentru că nu s-a respectat procedura de semnare. Contractul a fost semnat doar de către Marin Condescu şi de aceea am fost chemaţi să îl semnăm şi restul. Trebuie să semneze Sindicatul Petrom Federaţia <<Energetica>> şi Federaţia Naţională a Sindicatelor <<Univers>>“, a declarat Constantin Creţan, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale „Univers“ şi preşedinte al Federaţiei Naţionale a Muncii. De amintit că ortacii trebuie să revină în această săptămână la lucru, peste 14.000 de salariaţi ai CEO fiind în concediu forţat de odihnă în perioada 13-19 februarie, ca urmare a vânzărilor slabe de energie şi a creşterii stocurilor de lignit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS