22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProblema Oltchim, discutată de putere, administrator şi sindicate

Problema Oltchim, discutată de putere, administrator şi sindicate

Conform unui comunicat remis redacţiei de biroul de presă al Ministerului Economiei, ministrul de resort, Varujan Vosganian, s-a întâlnit ieri, la sediul instituţiei, cu liderii sindicatelor de pe platforma Oltchim Râmnicu Vâlcea, precum şi cu reprezentanţi ai administraţiei locale. La întâlnire au mai participat parlamentari de Vâlcea, dar şi administratorii judiciari, avocatul Gheorghe Piperea, din partea Rominsolv şi Niculaie Bălan, din partea BDO Business Restructuring.
Ministrul economiei a declarat, după întâlnire, că pentru rezolvarea problemelor Oltchim este necesar un acord de voinţă politică din partea partidelor care alcătuiesc actuala guvernare, dar şi de susţinerea sindicatelor.
„Nu vreau să transform Oltchim într-un show mediatic, ca în toamna anului trecut. Dacă vom continua în fiecare săptămână să avem un eveniment aici şi să discutăm acelaşi lucru, va trebui să dăm o dimensiune anecdotică, iar eu cred că Oltchim merită ceva mai bun decât să facă rating în mass-media. Cred că în jurul Oltchim trebuie să existe o atmosferă sobra şi de responsabilitate a tuturor celor care trebuie să sprijine Oltchim”, a precizat ministrul Economiei.
El a arătat că ameninţările angajaţilor combinatului cu greva foamei şi cu sinuciderea, în ziua în care şi-au primi o parte din salariu, depărtează potenţialii investitorii.
Ministrul a precizat că a propus sindicatelor să se întâlnească odată la două săptămâni, în condiţiile în care până în prezent au discutat aproape zilnic.
Demnitarul român va prezenta Comisiei Europene (CE) informaţiile suplimentare necesare pentru aprobarea acordării ajutorului de stat pentru Oltchim. „Avem nevoie de un răspuns de la CE cu privire la acordarea ajutorului de stat. (…) Nu pot angaja o decizie care nu este doar a mea. Dacă cineva a înţeles aşa, îmi pare rău ca nu m-am făcut înţeles de respectiva persoană. Dacă se decide că nu am primit ajutor, nu există un termen anumit pentru răspuns, noi sperăm să fie cât mai repede. Avem în vedere şi un plan B, în care încercăm să rezolvăm activitatea curentă până la primirea ajutorului prin utilizarea unor formule în care unii beneficiari să ne asigure materia primă“, a declarat Varujan Vosganian.
În ceea ce priveşte o posibilă moţiune pe tema Oltchim, ministrul economiei a declarat că aceasta a întârziat, de fapt, cu doi ani: „Am înţeles că se pregăteşte o moţiune pe tema Oltchim. O dezbatere este bună. Am solicitat şi o consultare cu comisiile de profil pe tema Oltchim, am anunţat şi CE în acest sens. Moţiunea este binevenită, dar a întârziat cu un an – doi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS