18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFuncţionarii Fiscului, verificaţi prin surprindere

Funcţionarii Fiscului, verificaţi prin surprindere

„Alo, Fiscul doljean? Am o firmă ce activează în domeniul construcţiilor. Cum aplic TVA la încasarea facturii? Cum aplic articolul X din ordonanţă?“. Cu astfel de întrebări s-au trezit funcţionarii Fiscului doljean, doar că la celălalt capăt al firului nu era reprezentantul vreunei companii, ci o persoană care testa cunoştinţele angajaţilor Fiscului în materie de noutăţi fiscale. Persoana în cauză doar s-a dat drept deţinătorul unei afaceri, pentru a verifica vigilenţa funcţionarilor de la Finanţe în materie de fiscalitate.
Un ONG din Bucureşti a verificat, prin sondaj, funcţionarii Fiscului la nivel naţional, iar rezultatele au fost transmise către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). De fapt, chiar ANAF a comandat sondajul în teritoriu, pentru a vedea cât de pregătiţi sunt din punct de vedere profesional angajaţii direcţiilor judeţene ale finanţelor publice. Au fost vizate în special birourile din cadrul Finanţelor, care asigură asistenţă pentru contribuabili. ONG-ul cu pricina a cerut relaţii despre acelaşi subiect la mai mulţi angajaţi ai Fiscului, dar răspunsurile finanţiştilor au fost fie diferite, fie pe lângă subiect.

„Nu am fost pe lista neagră!“

Instituţia recunoaşte că a făcut parte din respectivul sondaj, la fel ca alte direcţii ale finanţelor din ţară. Funcţionarii nu s-au descurcat tocmai bine la testul incognito al celor din Bucureşti, astfel că ANAF a emis o circulară în care îi avertiza pe cei din teritoriu că au avut anumite abateri de la cunoaşterea legislaţiei. Totuşi, conducerea instituţiei susţine că angajaţii din subordine au trecut „testul“ celor de la ANAF şi că unii dintre funcţionarii verificaţi s-au descurcat bine. „Nu am fost pe lista neagră! Ca urmare a acelui sondaj realizat la nivel naţional, ni s-a comunicat că relaţia cu contribuabilii trebuie să se desfăşoare corect, persoanele care acordă asistenţă contribuabililor trebuie să fie bine pregătite, să cunoască legislaţia în domeniu. Am prelucrat acea circulară venită pe linie de asistenţă contribuabili. După cum se cunoaşte deja, există oameni la ghişee care îi îndrumă pe contribuabili, există şi un birou de asistenţă contribuabili“, a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu.
Fiscul doljean are un aparat de opt funcţionari care se ocupă de asistenţa pentru contribuabili.

Firmele pot trimite întrebări pe mail la Fisc

Există trei modalităţi prin care reprezentanţii agenţilor economici şi ai altor entităţi economice pot obţine informaţii de la Finanţe. Ei se pot adresa, mai nou, şi prin e-mail instituţiei, la adresa [email protected] sau pot trimite scrisori, în sistemul clasic, pe adresa Fiscului doljean. De asemenea, cei care au nelămuriri despre legislaţie sau despre documentele ce trebuie depuse la DGFP Dolj pot suna la Biroul de asistenţă Contribuabili, la numărul de telefon 0251.402.228.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS