22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriClienţii Volksbank câştigă parţial în instanţă

Clienţii Volksbank câştigă parţial în instanţă

Luptele pe comisioanele aberante ale băncilor continuă în justiţie. Volksbank consideră că este o victorie faptul că un tribunal stabileşte că banca are de plată către clienţi doar o parte din comisionul de risc încasat de la persoane fizice cu credite la banca respectivă.

Deşi banca se laudă că a câştigat procesele cu clienţii, adevărul este pe undeva pe la mijloc. Instanţa de fond a acceptat parţial pretenţiile clienţilor băncii. Din verificările noastre reiese că s-au diminuat sumele pe care banca le va plăti clienţilor, drept comision de risc achitat de ei în plus băncii.
Tribunalul Olt s-a pronunțat recent, în cazul unor clienți care au dat Volksbank în judecată, solicitând restituirea sumelor aferente comisionului de risc, devenit ulterior comision de administrare, în cadrul unui contract de credit. „Tribunalul Olt a confirmat legalitatea comisionului de administrare și a refuzat cererea clienților de rambursare a acestuia“, informează banca, printr-un comunicat de presă. Volksbank precizează că unele procese au fost câştigate de către bancă încă din octombrie anul trecut, iar altele sunt de dată recentă. „Prin decizia pronunțată, tribunalul apreciază că este legală introducerea unui comision de administrare a creditului, care a înlocuit comisionul de risc, iar clienții nu au dreptul la restituirea sumelor aferente acestui comision“, se arată în comunicat. Deşi, în unele cazuri, oamenii câştigaseră la Judecătorie, instanţa de fond a schimbat sentinţa, admiţând parţial sumele propuse, în favoarea băncii. Numai că, la simpla verificare a sentinţelor în dosarele indicate de bancă, constatăm că instanţa de fond a admis în parte respectivele cauze. De exemplu, într-un dosar se admite plata unui comision de risc către persoanele fizice care au credit la Volksbank (de exemplu, de la obligaţia achitării a 5.000 de franci elveţieni către personele în cauză, instanţa a decis ca banca să plătească circa 3.000 de franci elveţieni). În alt caz, decizia este tot în favoarea clienţilor băncii, care ceruseră restituirea comisionului de risc pe perioada 2009-2012, dar Tribunalul Olt a decis ca banca să le plătească oamenilor doar comisionul de risc aferent creditului contractat, până la finele lui 2012. Cu alte cuvinte, nu poate fi vorba despre o victorie clară a băncii, din moment ce aceasta trebuie să restituie anumite comisioane, dar nu la valoarea cerută de clienţi. De exemplu, la dosarul 3149/311/2012, pe care Volksbank îl consideră o victorie în faţa clienţilor, în realitate, instanţa iniţială decisese ca banca să restituie comisionul de risc încasat în perioada martie 2009-2012. Tribunalul Olt a decis următoarele, potrivit portalului instanţei respective: „Admite recursul, modifică sentinţa în sensul că obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a sumelor încasate cu titlu de comision de risc pe perioada 29.03.2009-04.11.2010. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei“.

Atenţie la sentinţe!

Cei care mai au procese cu băncile este bine să ştie ce a decis instanţa în unele dintre aceste cazuri din judeţul Olt: comisionul datorat băncii din momentul trimiterii actului adiţional către client (prin care era informat de transformarea comisionului de risc în comision de administrare) şi până în momentul deschiderii procesului nu poate fi imputat băncii. Instituţia de credit plăteşte, conform instanţelor, doar comisionul de risc aferent perioadei dinainte de 2010, momentul adoptării legii care a pus pe „jar“ băncile. „Actele adiționale nesemnate de către consumatori şi considerate acceptate tacit până la data intrării în vigoare a prezentei legi (Legea nr. 288/2010) își vor produce efectele în conformitate cu termenii în care au fost formulate, cu excepția cazului în care consumatorul sau creditorul notifică cealaltă parte în sens contrar, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Prin urmare, atâta timp cât intimații reclamanți și-au însuşit în mod tacit actul adițional, cât și noul grafic de rambursare, cererea formulată de aceștia privind returnarea comisionului pe perioda dintre implementarea actului adițional și deschiderea dosarului în instanță este neîntemeiată“, precizează Volksbank, citând din o sentinţă a Tribunalului Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS