16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţii CAO, plătiţi să plece acasă

Angajaţii CAO, plătiţi să plece acasă

Înainte de a trece la disponibilizări, Compania de Apă Oltenia (CAO) a făcut modificări în contractul colectiv de muncă. Întruniţi vineri, reprezentanţii conducerii şi cei ai sindicatului au stabilit modificarea mai multor articole din contractul colectiv. Schimbările par mai degrabă a fi o măsură de prevenţie în cazul concedierilor colective, care se preconizează la furnizorul de apă.
În cazul concedierilor colective, angajaţii vor beneficia de salarii compensatorii până la încadrarea în alt loc de muncă sau până la pensionare, în funcţie de vechime. Angajaţii cu vechime de până la zece ani vor primii patru salarii medii brute (salariul mediu brut/unitate este peste 2.200 de lei) pe unitate, cei cu vechime între 10 şi 15 ani beneficiază de opt salarii, cei cu vechime peste 15 ani primesc 12 salarii. De asemenea, modificări s-au prevăzut şi la ordinea pensionării angajaţilor CAO. Ironie sau nu, CAO a stabilit şi o „prioritate la concediere“. Primii concediaţi vor fi cei care cumulează la această dată pensia cu salariul, cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare anticipată sau condiţiile de pensionare anticipată parţial, cei care au abateri disciplinare grave şi angajaţii care vor să plece de bunăvoie.
Vor scăpa de concedierile „forţate“ angajaţii care sunt unici întreţinători de familie şi salariaţii care au cel mult doi ani până la pensionare anticipată.
Reprezentanţii CAO nu au luat, în schimb, nici o măsură în privinţa reducerii salariilor destul de mari pe care le încasează mare parte dintre angajaţi.
Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS