27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎncepe încasarea impozitelor

Începe încasarea impozitelor

Taxele şi impozitele pe acest an pot fi plătite de craioveni începând de astăzi, la toate ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe ale Primăriei Craiova, a anunţat ieri, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe, Ionel Petrescu. Nivelul acestora a fost aprobat ieri, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Craiova. Ele nu vor diferi prea mult faţă de cele de anul trecut, cu mici excepţii.
„Cuantumul taxelor şi impozitelor din Craiova rămâne identic cu cel de anul trecut. Este un efort extraordinar de mare pe care îl facem pentru că, aşa cum veţi vedea la momentul discutării bugetului, anul acesta vom avea un deficit. Dar am spus că o creştere cu 16% a taxelor şi impozitelor pentru craioveni ar fi prea mult, mai ales că suntem printre localităţile din România care au deja un nivel ridicat de fiscalitate. Aşadar, pentru că ni s-a permis să facem acest lucru de către Guvernul României, prin ordonanţă de urgenţă – este prima oară când se permite autorităţilor locale să nu indexeze taxele şi impozitele cu rata inflaţiei – am profitat de această ocazie pentru a nu mai pune biruri în plus pe cetăţenii Craiovei. Deci, craiovenii trebuie să ştie că vor plăti exact cât au plătit şi anul trecut“, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, în şedinţa legislativului municipal.

Reducere de 10% pentru plata anticipată

În general, impozitele şi taxele pe proprietate – clădiri şi terenuri – rămân în 2013 la nivelul anului 2012. Menţionăm că impozitul pe clădiri şi terenuri se plăteşte anual în două rate egale până la 31 martie şi 30 septembrie inclusiv. În cazul în care acest impozit nu depăşeşte 50 de lei, el trebuie plătit integral, până la primul termen de plată. Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri până la data de 31 martie a anului respectiv se acordă o bonificaţie de 10%.
Nivelul rămâne aproximativ acelaşi şi în cazul impozitului pe mijloacele de transport. Spre exemplu, motoretele, scuterele, motocicletele şi autoturismele cu capacitate cilindrică de până la 1.600 cmc vor fi impozitate tot cu nouă lei pentru fiecare 200 cmc sau fracţiune de capacitate sub 200 cmc.
Există, însă, la acest capitol, unele creşteri de impozite de-a dreptul explozive, precum cea impusă autoturismelor ecologice. Reamintim că autoturismele hibrid şi cele electrice au avut impozite reduse cu 95% în cursul anului 2012, ca un fel de recompensă pentru că poluează mult mai puţin mediul. Altfel spus, proprietarii lor plăteau doar 5% din impozit. Pentru 2013, Consiliul Local a eliminat această reducere, pe motiv că nu ar avea bază legală de aplicare o asemenea concesie fiscală, astfel că impozitul pentru astfel de vehicule nepoluante creşte de… 20 de ori!
În urma acestei măsuri, maşinile Aro redevin autovehicule de lux. Pentru un Aro cu motor de 2,5 l, impozitul este de 79 de lei pentru fiecare 200 cmc (creşte de 2,4 ori faţă de anul trecut), iar pentru o maşină similară, dar cu motor de 3 l, impozitul este de 319 lei pentru fiecare 200 cmc (faţă de 2012, creşte de aproape zece ori!). Rămân, însă, la acelaşi nivel impozitele pentru remorci, rulote, iahturi şi vapoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS