12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele pot opta când plătesc impozitul pe profit

Firmele pot opta când plătesc impozitul pe profit

Companiile au posibilitatea să achite impozitul anual prin plata de tranşe anticipate trimestriale sau pot plăti ca până acum. În Dolj, există 15.700 de plătitori de impozit pe profit, dar unii nu au voie să schimbe modul de plată la stat. Aflaţi din GdS care sunt aceştia.

Firmele doljene care obţin profit au posibilitatea,  până la sfârşitul acestei luni,  să opteze pentru modalitatea prin care vor plăti impozitul pe profit de acum înainte. Agenţii economici care au înregistrat profit au două posibilităţi: pot achita anual impozitul aferent, dar cu plăţi anticipate trimestriale; pot plăti ca şi până acum (unele la trimestru şi altele doar anual, conform obligaţiilor din Codul Fiscal). În cazul în care firmele decid să achite anual impozitul pe profit, ele vor plăti trimestrial cote anticipate, la nivelul impozitului pe profit realizat în anul anterior, indexate cu inflaţia. Acele plăţi anticipate nu sunt altceva decât profitul anului anterior raportat la trimestre. „Dacă optează pentru plata anuală, plăţile anticipate trimestriale sunt actualizate cu indicele preţurilor de consum, indice care a fost folosit la fundamentarea bugetului anului în curs“, a explicat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu.
Ca să schimbe modul de plată a impozitului, societăţile comerciale trebuie să depună la Fisc Declaraţia 012 până la 31 ianuarie.
La final de an se face regularizarea şi se observă diferenţa. „Probabil că vor opta pentru această formă de impozitare anuală, cu plăţi anticipate trimestriale, contribuabilii care au avut în 2012 un impozit mai mic din cauza crizei economico-financiare şi îşi vor face calculele pentru anii 2013 şi 2014“, a spus Antonescu. Firmele care adoptă această formă de plată a impozitului pe profit trebuie să ştie că aşa vor rămâne cel puţin doi ani fiscali consecutivi, în cazul de faţă 2013 şi 2014.
În cazul în care firmele aplică deja cea de-a doua formă de plată a impozitului pe profit, şi anume trimestrial (la nivelul real realizat), atunci acestea nu mai sunt obligate să meargă la Fisc pentru a face opţiunea.
Fiscul anunţă că în Dolj există 15.700 de plătitori de impozit pe profit.

Există şi excepţii de la regulă

Fiscul informează că nu pot opta pentru sistemul de declarare şi plată anuală o serie de categorii de contribuabili, dintre care amintim: ONG-urile care au deja obligaţia să plătească anual; firmele care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură; persoanele juridice străine care realizează venituri din sau în legătură cu proprietăţi imobiliare  situate în România etc.
Nu aplică sistemul de plată anuală firmele care în 2012 s-au situat în următoarele situaţii: firmele nou-înfiinţate; societăţile care au avut pierdere fiscală anul trecut; societăţile aflate în inactivitate temporară sau au declarat pe propria răspundere că nu au desfăşurat activitate la sediul social. Aceste categorii de firme enumerate anterior au obligaţia legală de a plăti impozit pe profit o dată la trei luni. De asemenea, firmele care activează ca microîntreprinderi şi plătesc impozit pe venit în cotă de 3% nu au posibilitatea legală să plătească impozit pe profit anual, aşa cum a fost el gândit de ANAF.

De unde ştiu firmele cu ce indice se majorează impozitul anticipat
Indicele preţurilor de consum – necesar pentru actualizare plăţilor anticipate – se comunică, prin ordin al ministrului finanţelor publice, până la data de 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectuează respectivele plăţi anticipate, susţin reprezentanţii Fiscului doljean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS