10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAsociaţiile de proprietari, la ora adevărului

Asociaţiile de proprietari, la ora adevărului

Proprietarii care vor să cunoască situaţia financiar-contabilă a asociaţiei din care fac parte pot cere la primărie bilanţul pe care reprezentanţii lor sunt obligaţi să-l depună până la 1 martie

Asociaţiile de proprietari din Craiova trebuie să depună la primărie situaţia contabilă de la finele anului 2012. Termenul este 1 martie 2013, dată până la care asociaţiile sunt obligate să prezinte situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv. În acest bilanţ se menţionează elementele de activ, adică situaţia soldului existent în casă şi cea a soldului din conturi, restanţele neachitate de proprietarii din asociaţie pentru lista de plată curentă, restanţele existente la data întocmirii bilanţului, situaţia debitorilor, alţii decât membrii asociaţiei, actele de plată pe luna în curs nerepartizate proprietarilor cum ar fi facturi la apă, gaze, energie electrică, salarii, indemnizaţii, precum şi acte de plăţi pentru cheltuielile aferente fondurilor de reparaţii, de penalizări. În acelaşi bilanţ sunt trecute şi elementele de pasiv, cum ar fi sold fond de rulment, sold fond de reparaţii. Înainte de a ajunge la primărie, aceste date trebuie dezbătute în Adunarea Generală şi chiar afişate la sediul asociaţiei pentru a fi prezentate proprietarilor. Dar cum reprezentanţii asociaţiilor de proprietari ţin astfel de date departe de ochii proprietarilor, aceştia din urmă au posibilitatea să solicite la primărie studierea bilanţului. „Craiovenii care vor să vadă care este situaţia soldurilor asociaţiei din care ei fac parte pot să ceară acest lucru direct celor de la asociaţie. Dacă aceştia refuză, proprietarii pot cere acest lucru la primărie. Fac o cerere şi li se pun la dispoziţie documentele“, a precizat Petrişor Albu, consilierul primarului Craiovei.

Şi bilanţul minte

Inspectorii de la Serviciul asociaţii din cadrul Primăriei Craiova avertizează că nu întotdeauna reprezentanţii asociaţiilor întocmesc corect acest bilanţ. „Inspectorii de la Serviciul asociaţii spun că nici acest bilanţ nu este o corectă redare a situaţiei reale dintr-o asociaţie. Angajaţii pot jongla cu date eronate cu privire la restanţe, date nereale cu privire la facturile de apă, gaz, energie electrică pe luna în curs şi nerepartizate proprietarilor“, a precizat Petrişor Albu, reprezentantul Primăriei Craiova.

Cine este obligat

Sunt obligate să prezinte situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv doar asociaţiile care ţin contabilitate în partidă simplă. Anul trecut, au depus bilanţul 370 de asociaţii de proprietari din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS