10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMarii datornici la Fiscul local

Marii datornici la Fiscul local

Fosta Regie de Termoficare figurează că ar avea de plată șase milioane de lei către Direcţia de Impozite şi Taxe, dar nu vrea să plătească pentru că terenurile sunt ale primăriei. Surprinzător este şi faptul că primăria a constatat că firma care colectează deşeurile din Craiova, Eco Sud SRL, ar administra o suprafaţă de teren la Mofleni mult mai mare decât cea trecută în acte. Ambele cazuri sunt „tranşate“ în instanţă.

Persoanele juridice îşi plătesc cu greu impozitele pe clădiri şi terenuri. Fiscul local, cum i se mai spune Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, are în evidenţe 33 de cazuri de firme cu restanţe de peste 50.000 de lei fiecare. Suma totală ce trebuie recuperată depăşeşte 13 milioane de lei vechi, potrivit datelor de la Direcţia respectivă. Directorul Direcţiei, Ionel Petrescu, spune că o mare parte dintre firmele care au sume mari de plată către municipalitate au contestat în instanţă deciziile de impunere: „În toate cele 33 de cazuri s-au întreprins toate măsurile de executare silită stabilite de lege, de la somaţie, până la blocarea conturilor şi alte măsuri de executare, dar multe dintre firmele datornice au contestat în instanţă deciziile noastre. Or, până la hotărârea definitivă a instanţelor, nu putem face nimic“.
Există agenţi economici care au acumulat debite de milioane de lei către autorităţile locale, reprezentând impozite pe terenuri şi pe clădiri neachitate în termen.

Primăria Craiova, în proces cu… Primăria Craiova

Restanța cea mai mare cu care figurează un agent economic în evidenţele Direcţiei de Impozite şi Taxe este cea de șase milioane de lei, a SC Termo SRL (fosta Regie de Termoficare). În acest caz, municipalitatea se judecă cu firma Termoficării, societate care este tot în subordinea Primăriei Craiova.
Directorul SC Termo SRL, Nicolae Degeratu, susţine că există un proces de durată şi că nu trebuie să plătească Termo impozit pe terenurile primăriei: „Suntem în proces cu primăria de multă vreme şi, probabil, de aceea figurăm cu acea datorie la Impozite şi Taxe. Este vorba despre taxele şi impozitele pentru terenurile pe care se află amplasate punctele termice. Dar acele terenuri sunt ale primăriei. De ce să plătesc eu impozit pentru terenurile primăriei? În rest, impozitele şi taxele locale ale noastre sunt plătite la zi“. Degeratu a mai spus că, în urmă cu câţiva ani, exista o hotărâre de guvern care exonera de la plată Regia pentru terenurile de sub punctele termice, dar, ulterior, acea hotărâre a fost abrogată, astfel că impozitele pe terenurile pe care se află punctele termice din Craiova sunt „tranşate“ în instanţă.

Eco Sud SRL ar folosi o suprafaţă mai mare la Mofleni decât cea din acte

Printre persoanele juridice care figurează cu cele mai mari sume în evidenţele Direcţiei de Impozite şi Taxe se numără şi Eco Sud SRL, firma care se ocupă de gestionarea gropii ecologice de la Mofleni, unde se depun deşeurile din Craiova şi de prin împrejurimi. Eco Sud figurează cu aproape un milion de lei de plată către municipalitate, sumă, de altfel, contestată în instanţă. Eco Sud ar gestiona în realitate o suprafaţă mult mai mare decât ar avea în acte. Compania neagă faptul că ar avea vreo datorie către Primăria Craiova, și menţionează că autorităţile locale au calculat impozitul la o suprafaţă mai mare de teren „dintr-o regretabilă eroare“. „SC Eco Sud SRL are achitate datoriile către Direcţia Taxe şi Impozite Craiova la zi, așa cum rezultă din Certificatul de atestare fiscală nr. 79672/20/06/2012. Dintr-o regretabilă eroare, autorităţile locale au calculat impozitul raportat la o altă suprafaţă de teren decât cea gestionată de societatea noastră. Urmează a se face regularizările în privinţa stabilirii corecte a taxei pe teren“, au declarat, pentru GdS, reprezentanţii Eco Sud Bucureşti.
În schimb, directorul Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Ionel Petrescu, a declarat că Eco Sud SRL figurează în evidenţe „cu o datorie de 993.606 lei, sumă stabilită în urma unei inspecţii fiscale realizate la firma respectivă. Firma a contestat decizia de impunere, dar noi ne menţinem punctul de vedere. Suntem în litigiu cu ei şi instanţa va decide mai departe“. Invocând secretul fiscal, şeful Fiscului local nu a putut da mai multe detalii despre litigiul dintre municipalitate şi Eco Sud.
Surse din cadrul autorităţii locale spun, însă, că inspecţia fiscală efectuată la firma respectivă a scos la iveală faptul că Eco Sud, deşi se prevalează de faptul că în asocierea cu primăria gestionează o anumită suprafaţă de teren, în realitate, compania foloseşte o suprafaţă de teren mult mai mare la depozitul ecologic de la Mofleni (circa 44 de hectare), aproape dublu faţă de cât susţine firma că ar gestiona.

Eco Sud, o firmă profitabilă

Potrivit datelor din bilanţul contabil depus pe 2011 şi publicat de Ministerul Finanţelor Publice, Eco Sud SRL din Bucureşti a avut o cifră de afaceri de 28,7 milioane de lei şi un profit uriaş, de 1,624 milioane de lei. Numărul mediu de angajaţi ai societăţii era de 101 persoane, la vremea respectivă. În plus, Eco Sud SRL preia gunoiul din Bănie la tarife care sunt printre cele mai mari din ţară. Firma percepe 21 de euro pe tona de gunoi ce se depune la depozitul ecologic de la Mofleni.

Majorări de întârziere de 2% pe lună

Fiscul local stabileşte majorări de întârziere de 2% pe fiecare lună de întârziere pentru cei care nu îşi achită la termen impozitele şi taxele pe proprietate (terenuri, clădiri, maşini). Chiar dacă debitul se achită parţial către autorităţile locale, majorările de întârziere tot se aplică la sold şi cresc în funcţie de perioada de întârziere la plată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS