8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReflexia economiei doljene în cifre

Reflexia economiei doljene în cifre

Datele declarate de firme la Fiscul doljean reflectă exact situaţia economiei. Cifrele arată că au fost mai mulţi angajaţi în Dolj pe primele zece luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011. În creştere au fost şi sumele declarate de firme, semn că au avut cifre de afaceri mai mari, pe ansamblu.

Dincolo de date statistice care spun că în ultimele zece luni a crescut numărul de angajaţi în Oltenia, o modalitate de a observa situaţia reală a economiei este analiza cifrelor declarate de companii la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Contribuţiile declarate de companii către bugetul statului au crescut pe primele zece luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Finanţiştii doljeni susţin că acest lucru se datorează faptului că a crescut numărul salariaţilor în judeţ.
Sumele declarate de firme către bugetul asigurărilor sociale de stat (pensii) pe primele zece luni ale anului au fost de 508,3 milioane de lei, în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Pentru bugetul asigurărilor de sănătate, companiile au declarat anul acesta că au de plată la Fisc 205,5 milioane de lei, în creştere faţă de anul trecut, când sumele care reieşeau din actele firmelor ajungeau 191,5 milioane de lei. Aceeaşi situaţie este şi la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Anul trecut, erau declarate sume de 14,8 milioane de lei, pe când acum sunt de 15,8 milioane de lei, informează DGFP Dolj.

Impozite mai mari cu 16%

Şi obligaţiile declarate de firme către bugetul de stat (impozit pe profit, impozit pe venit, TVA) au urcat pe primele zece luni ale anului, cu aproape 16% mai mult decât în perioada ianuarie-octombrie 2012. Dacă anul trecut impozitele declarate în Dolj erau de 767 de milioane de lei, în 2012 au fost declarate impozite şi TVA de peste 889 de milioane de lei. Către bugetul consolidat al statului, valoarea „dărilor“ declarate a urcat simţitor cu circa 14,4% faţă de zece luni din 2011, de la 1.415,15 milioane de lei, la 1.619,04 milioane de lei, semn că firmele doljene au realizat afaceri mai mari „la vedere“. Valoarea crescândă a impozitelor declarate de companii se datorează, pe de o parte creşterii numărului de angajaţi, în special la Ford şi furnizorii acestuia, iar pe de altă parte, faptului că anumite firme îşi declară valoarea reală a achiziţiilor şi livrărilor (deci s-a diminuat evaziunea fiscală). „Pe de o parte, sunt declarate sume mai mari la bugetul asigurărilor sociale de stat şi la cel de sănătate, pentru că în Dolj există mai mulţi angajaţi în 2012 decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Sunt mai mulţi angajaţi la Ford şi la furnizorii Ford, care şi-au deschis fabrici în Craiova şi, evident, au crescut şi sumele din contribuţii care se declară către Finanţe“, a precizat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Directorul citat a mai spus că, pe de altă parte, „măsurile luate de Garda Financiară, de DGFP Dolj şi de Poliţie privind monitorizarea traficului de mărfuri în punctele de trecere a frontierei au determinat atenuarea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiei şi livrării de bunuri intracomunitare sau de import-export. Practic, datorită acestor monitorizări în Vamă au crescut sumele declarate de firme, şi, implicit, şi sumele plătite. Mulţi importatori sau achizitori declarau sume mult mai mici livrate la intern, dar şi aprovizionate sau erau subevaluate“. În general, monitorizările la punctele de trecere a frontierei au scos la iveală diverse categorii de mărfuri (legume, fructe, carne congelată, peşte) care se tranzacţionau înainte fără a fi trecute în acte.

TVA-ul s-a umflat, ca o diminuare a evaziunii

Defalcat pe impozitele care se achită către bugetul de stat, se observă că creşterea cea mai mare a sumelor declarate s-a evidenţiat la TVA. Nu că ar fi crescut brusc activitatea economică, ci, pur şi simplu, au ieşit la iveală valori care până nu demult erau tranzacţionate în economia „subterană“. Până la sfârşitul lunii octombrie 2011 se declaraseră la Fisc 123 de milioane de lei din impozit pe profit, iar anul acesta, în aceeaşi perioadă, s-au declarat sume de plată de 124,8 milioane de lei. TVA-ul a avut cea mai mare ascensiune, de când s-au introdus controalele în Vamă. În intervalul analizat, taxa pe valoarea adăugată declarată de firmele din tot judeţul a urcat de la 392 de milioane de lei, la 503,9 milioane de lei, în 2012. Este cea mai mare creştere a TVA de pe întreaga perioadă a crizei. În situaţia prezentată, TVA a crescut cu 28,5% faţă de perioada similară din 2011. Impozitul pe venit a urcat şi el, de la 231 de milioane de lei în 2011, la 238,6 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS