15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLegile proprietăţii... cu frâna trasă

Legile proprietăţii… cu frâna trasă

CEDO a dat răgaz României până în mai 2013 să rezolve legile proprietăţii. Până atunci, Asociaţia craioveană a deposedaţilor abuziv face lobby pe lângă ANRP să rezolve măcar „cazurile speciale“.

Comisia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a prelungit termenul dat României pentru a rezolva problemele legate de legile proprietăţii. Dacă, iniţial, termenul expira în iulie 2012, acum statul român trebuie să rezolve toate problemele legate de proprietate până în mai 2013. Proprietarii de imobile care au fost confiscate pe vremea comunismului nu mai au posibilitatea să obţină titluri de valoare de la statul român, acestea fiind blocate de ceva vreme. Situaţia este încurcată, deoarece foştii proprietari deposedaţi abuziv nu mai pot primi nici acţiuni la Fondul Proprietatea – cum au primit alţi conaţionali -, din cauză că statul a terminat de mult acţiunile la Fond. Şi plăţile sunt blocate de mai bine de doi ani.

ANRP ar putea relua despăgubirile în mai 2013

După răgazul dat de CEDO, autorităţile româneşti s-au conformat. Camera Deputaţilor a decis, anul acesta, suspendarea până pe 15 mai 2013 a emiterii de titluri de despăgubire şi titluri de plată în cazul despăgubirilor acordate foştilor proprietari deposedaţi abuziv de către regimul comunist, a informat Hotnews. În acest caz, a fost modificată OUG nr. 4/2012. Ordonanţa cu pricina fusese emisă de Guvernul Ungureanu în luna martie a acestui an şi prin ea se suspenda pe o perioadă de şase luni emiterea titlurilor de despăgubire în cazul imobilelor naţionalizate. Ulterior acestei date s-a prelungit termenul până în mai 2013, astfel că actul normativ a trebuit modificat. Nu există nici o garanţie că la anul nu va mai fi prelungit actul normativ, deci şi agonia foştilor proprietari. CEDO a precizat că este un ultim termen pe care îl dă statului român.

41 de dosare din Craiova – „cazuri speciale“

Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) a publicat pe site-ul său un comunicat prin care spune că dosarele se vor rezolva doar în ordinea depunerii şi că nu vor mai fi rezolvate cazurile speciale, ale unor persoane foarte bolnave sau ale unor oameni care au diverse lipsuri (cazurile sociale): „Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) a decis, în cadrul şedinţei desfăşurate la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în 14 noiembrie 2012, că nu va mai aproba «cazuri speciale». În baza deciziei adoptate, nu vor mai fi luate în considerare cererile de tratare cu prioritate ale dosarelor de despăgubire pentru „situaţii medicale, cazuri sociale etc.“. „În urma acestui comunicat, preşedintele Asociaţiei Persoanelor Deposedate Abuziv, din Craiova, Lucian Dorovschi, împreună cu alţi reprezentanţi ai asociaţiei au mers, recent, la Bucureşti, pentru a face lobby pe lângă ANRP să grăbească soluţionarea unor dosare din Dolj, tocmai pentru că aparţin unor persoane aflate în suferinţă. „S-au purtat discuţii în a se lua în vedere 41 de dosare la priorităţi, deoarece membri ai asociaţiei care au acele dosare sunt în vârstă şi cu boli cronice şi nu se ştie cât vor mai trăi. Am primit asigurări că ne va fi rezolvată cererea“, a precizat Lucian Dorovschi.

Instanţa obligă ANRP să rezolve 90 de dosare ale doljenilor
În altă ordine de idei, alte 90 de dosare ale doljenilor deposedaţi abuziv sau ale urmaşilor acestora urmează să fie rezolvate de ANRP în perioada următoare. Instituţia a fost obligată de instanţă să emită titlurile de despăgubire pentru acele dosare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie obligă Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor să rezolve cele 90 de dosare, spune Lucian Dorovschi, reprezentantul persoanelor deposedate abuziv din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS