Topul „Omul de afaceri al anului“. Locul 10: Ilie Antonie

Autori
Etichete , ,


Directorul companiei specializate în foraj de petrol și gaze, Ilie Antonie, are o istorie interesantă. Vă prezentăm mai jos cum este să conduci o companie aflată pe un sector de nișă și situată pe primul loc pe țară, pe ramura economică din care face parte.

Ilie Antonie este director general al companiei Foraj Sonde Craiova de aproape 13 ani. „Am venit în firmă ca muncitor în 1976. Apoi am făcut facultatea la zi, la Ploiești, iar în timpul practicilor am lucrat ca angajat. În 1991, am ajuns inginer-șef, iar din 2000 – director general“, a povestit el. Firma pe care o conduce nu îi aparține, ci este deținută de frații Marius și Emil Cristescu din Timișoara, deținătorii grupului Bega, care sunt acţionari majoritari ai companiei. Foraj Sonde Craiova  este o societate listată la Bursa de Valori, pe piața secundară Rasdaq, și are circa 7.000 de acționari minoritari. Compania craioveană execută lucrări de suprafață pentru foraje și realizează căi de acces şi platforme pentru instalaţiile de foraj în contul unor beneficiari ca OMV Petrom, Romgaz și Petrofac Solutions. Firma are 520 de angajați, iar cea mai dificilă perioadă a anului este cea de iarnă, când, de regulă, din lipsa lucrărilor, oamenii sunt trimiși în șomaj tehnic. Din acelaşi motiv au avut loc şi disponibilizări. Dar 2012 a fost un an bun pentru companie și, implicit, pentru directorul Ilie Antonie, care spune că în partea a doua a anului 2012 s-au creat 50 de locuri de muncă, reprezentând o creştere cu circa 10% a numărului de angajaţi ai firmei. L-am întrebat care a fost cea mai dificilă încercare cu care s-a confruntat pe perioada crizei. Răspunsul a fost cât se poate de simplu: „Cel mai greu este când nu ai lucrări, când nu ai contracte (…). La fel de greu îmi este și atunci când sunt nevoit să dau oameni afară, oameni împreună cu care eu am lucrat“. Totuși, managerul consideră că realizarea cea mai mare în 2012 a fost atunci când sondele ridicate pentru un beneficiar local au fost finalizate înainte de termen. În acest caz, societatea a primit un bonus de la beneficiarul lucrării, iar echipele de lucru au fost premiate, a precizat reprezentantul  întreprinzătorilor din grupul Bega. Salariul mediu net ar fi de 2.500 de lei pe lună, dar munca în domeniu este asiduă. Marea durere este că „nu mai găsim specialiști în anumite meserii necesare (sudori, mecanici), majoritatea lor având vârste de peste 50 de ani. Se simte lipsa şcolilor profesionale şi de maiştri de profil“.

Ilie Antonie se mândrește cu trofeele, diplomele şi distincţiile obținute de la Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj, de-a lungul timpului. Acestea sunt expuse în sala de consiliu a companiei, chiar lângă biroul său. Mândria lui Ilie Antonie este un titlu primit anul trecut de Foraj Sonde Craiova, de excelenţă în afaceri, pentru premierea timp de 15 ani consecutivi de către CCI Dolj. De asemenea, la nivel de ramură pe ţară, firma craioveană este în top, a spus managerul.

Activitatea de foraj este profitabilă

Pe Ilie Antonie l-au propulsat în topul GdS rezultatele  financiare ale companiei, coroborate cu numărul de angajați. El este executivul firmei, o interfață a fraților Cristescu, care sunt acționari majoritari în compania craioveană. „În condițiile actuale, să treci prin criză și să reziști poate fi o mare satisfacție“, este un principiu al lui Antonie. Domeniul de foraj și explorare este destul de complicat, dar și profitabil în același timp. Compania și-a permis să investească anul trecut șase milioane de euro pentru achiziționarea unei instalații de foraj unice în România, a spus Ilie Antonie, iar anul acesta este în curs de realizare o altă investiție, de cinci milioane de euro. „Nu poţi să te dezvolţi dacă nu investeşti în tehnologie modernă. Echipamentele şi instalaţiile vechi sunt înlocuite treptat cu unele noi, certificate să corespundă standardelor internaţionale“, mai spune Ilie Antonie. Impozitele sunt plătite la București, deoarece firma cu sediul în Craiova este mare contribuabil și plătește taxe și impozite în Capitală.

Frumoasa țară bogată


Ilie Antonie ne mărturisește că în România există destule zăcăminte de petrol și gaze. Dintre acestea, gazele naturale sunt mai ușor de exploatat, prin prisma celor spuse de șeful companiei de foraj. Semnul că avem o țară bogată în zăcăminte de subsol sunt exploatațiile actuale pentru care Foraj Sonde Craiova a ridicat sonde: în Suceava, Brăila, Bacău, Videle, pe undeva prin Gorj și chiar aici, aproape de noi, la Brădești, în județul Dolj. Firma urmează să pregătească terenul pentru exploatarea unor zăcăminte din Brașov, Sibiu, Târgu Mureș.

Ca și provocări pentru viitor, Ilie Antonie intenționează să presteze servicii de foraj în Orientul Mijlociu, precum și în nordul Africii. Foraj Sonde Craiova a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 106 milioane de lei şi un profit de 10,7 milioane de lei.

Foraj Sonde a trecut și la producția de gaze

De la prestarea unor servicii de foraj, compania craioveană a trecut la exploatarea unor zăcăminte de gaze natural. „Avem un perimetru concesionat la Pârâieni, în județul Vâlcea, unde am ridicat o sondă a noastră pentru gaze naturale. Urmează să ne extindem exploatarea anul viitor, prin forarea unei noi sonde“, a declarat, pentru GdS, Ilie Antonie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 5 noiembrie 2012

Actualitate

» Fotbal – Liga I: Pandurii – CS Turnu Severin 2-2
» Fotbal – Dumitru Dragomir: 10-12 echipe doresc schimbarea sistemului competiţional
» Gyorgy Frunda susţine că va convinge România “s-o lase mai uşor cu statul naţional”
» SUA – uragan: Majoritatea şcolilor s-au redeschis la New York
» Canalele, guri căscate în stradă
» Spitalul Judeţean, expertizat cu bani de la Banca Mondială
» Actorul Adrian Andone: Pentru mine, Craiova înseamnă TEATRU
» Se deblochează posturi în învăţământ
» Bebeluş subnutrit, internat în stare gravă în spital
» Se întrerupe apa în zona centrală a Craiovei
» Ponta promite centuri ocolitoare în Craiova, Târgu Jiu şi Slatina
» Filat și Arafat au discutat despre implementarea SMURD în Republica Moldova
» Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: În Europa, nu există loc mai frumos decât România
» Vremea se răceşte în Oltenia, începând de mâine
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Dilemă dureroasă
» Ia te uită!
» Băsescu se întâlneşte mâine cu procurorul-general adjunct al SUA
» Orice asigurat poate vedea, în baza CNP-ului, serviciile medicale de care a beneficiat
» Ioan Avram Mureşan, transferat la Penitenciarul-Spital Jilava
» Siria: Cel puţin 50 de morţi şi răniţi în două atentate
» Biblioteca “Alexandru şi Aristia Aman” îi invită pe craioveni la vizionarea filmului „Shogun”
» Ponta: Îi voi cere mandat lui Băsescu pentru a merge la Consiliul European din noiembrie
» Dolj: Cinci cetăţeni străini care locuiau ilegal în România, depistaţi de poliţişti
» Recompense mai mari pentru elevii premiaţi la olimpiadele internaţionale
» Gorj: 12 salariaţi de la UM Budieni, în proces cu fostul lor comandant
» Craiova: Compania de Apă Oltenia a demarat lucrările de alimentare cu apă pe strada Brestei
» Craiova: Minor care a sustras un lănţişor de la gâtul unei femei, prins de un jandarm
» Biroul Internaţional Permanent al Păcii contestă Premiul Nobel pentru Pace acordat UE

Local

» Şofer fără permis, „alergat“ de poliţişti

Dolj

» A intrat cu scuterul într-o căruţă şi a murit
» Doljeni prinşi cu droguri la Herculane

Gorj

» Accident cu 17 victime la ieşire din Târgu Jiu

Sport

» Liga a IV-a Dolj
» Liga a II-a, seria a 2-a
» Severinul vrea să-i încurce pe panduri
» Vâlcenii şi-au descreţit frunţile pentru moment
» Derbiul Podari – Prometeu, nedecis
» Energia a pierdut la Timişoara
» Bute a câştigat, dar a încasat o căruţă de pumni
» Trei victorii şi un eşec pentru SCM-U

Bani & Afaceri

» Topul „Omul de afaceri al anului“. Locul 10: Ilie Antonie

Magazin

» River Phoenix, din nou pe marile ecrane
» Mungiu, nominalizat la premiile Academiei de Film Europene 2012
» Horoscop
» Leonardo DiCaprio e din nou singur
» Jamie Foxx, în „Spider Man 2“
» Gwyneth Paltrow, o actriţă cu umor
» Fly Project, un nou videoclip

Top