12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBrandurile olteneşti. Locul 8: Vinul de Segarcea

Brandurile olteneşti. Locul 8: Vinul de Segarcea

Vinul de Segarcea, o licoare nobilă, s-a remarcat de nenumărate ori pe plan internaţional. Vinul alb „Principesa Margareta“, din podgoria Domeniul Coroanei, a câştigat anul acesta cea mai mare distincţie din lume – Nova Diamond -, acordată la un concurs internaţional de la Monaco.

Cine gustă o singură dată vinul de Segarcea se îndrăgosteşte pe loc de el, spunea în urmă cu câţiva ani un specialist în domeniu, aflat la Craiova, pentru o degustare de vinuri. Pornind de la maxima rostită de un cunoscător al tainelor vinului, menţionăm că 5% din voturile cititorilor GdS care şi-au exprimat opţiunea pe site-ul nostru au mers către vinul de Segarcea, care se situează pe locul opt în Topul brandurilor de suflet ale oltenilor, realizat de cititorii Gazetei de Sud.
Produs din cele mai vechi timpuri de înaltele feţe regale, la ora actuală, vinul se comercializează sub „patronajul“ podgoriei Domeniul Coroanei Segarcea SRL, dar în oraşul Segarcea şi simplii producători particulari te pot servi cu licoarea lui Bachus de calitate. Pentru ca vinul în sine să fie unul de înaltă ţinută, contează foarte mult şi calitatea strugurilor. Oamenii din zonă au grijă de viile lor ca de ochii din cap. În limbaj popular, „via altoită“, cum îi spun localnicii din Segarcea, trebuie protejată în perioada iernii de îngheţul sever, iar de primăvara şi până toamna, lucrările agricole din vie şi tehnologia culturii de viţă-de-vie se respectă cu sfinţenie. Zona pe care creşte viţa-de-vie în Segarcea se întinde pe dealuri, în principal, motiv pentru care localnicii au numit locul „Dealul Viilor“.  
Podgoriile respective, cunoscute  pe vremuri sub numele de Domeniile Coroanei, au o tradiţie importantă pe meleagurile doljene. Denumirea „Domeniile Coroanei“ a luat naştere în anul 1884, „când vinul românesc a fost încoronat“, pe vremea regelui Carol I. În anul 1904, a fost construită crama de la Segarcea. Pe atunci, viile de la Segarcea erau ale Casei Regale, de unde provine şi denumirea de Domeniile Coroanei.
La nivel industrial, vinul de Segarcea de cea mai înaltă calitate este produs de firma Domeniul Coroanei Segarcea SRL. Datele financiare ale companiei, publicate de Ministerul Finanţelor, arată că vinul parcă a sfidat criza. Cifra de afaceri pe 2011 a fost de 15 milioane de lei, iar veniturile totale ale companiei au urcat la 32,7 milioane de lei, cel mai probabil diferenţa fiind din subvenţii.

Cea mai importantă calitate a vinului de Segarcea

Dar cum se face că vinul de Segarcea are calităţi deosebite, comparabile cu alte vinuri de talie mondială? Fostul prefect Nicolae Giugea, care este şi cadru universitar la Facultatea de Horticultură, dar şi degustător de vinuri a declarat, pentru GdS: „Centrul viticol de la Segarcea este unul dintre puţinele locuri din România unde se produc mai multe categorii de vinuri. Cât despre premiile obţinute atât de vinurile albe, cât şi de cele roşii de Segarcea, asemenea lucruri nu se întâmplă în multe locuri din lume. Dacă vinurile de Segarcea ar lipsi de pe rafturile din anumite locuri ale lumii, atunci nu ar  avea ce vin să le ia locul. Sunt vinuri care au o particularitate anume, datorită locului de la Segarcea. Locul unde sunt produse este unul aparte (…)“. Specialistul în viticultură şi vinuri a menţionat că, în cazul vinurilor de Segarcea, „cea mai importantă calitate este aceea de a te face să îl doreşti, să fie «partenerul» tău şi la bine şi la greu“, a explicat Giugea.

„(…) Ducem vinul în sufletele oamenilor“

Întrebat de GdS despre preţul piperat al vinurilor renumite, deţinătorul firmei Domeniul Coroanei, Mihai Anghel, a precizat: „Este un vin preţios, de aceea poate să fie preţul puţin mai mare. Vrem să aducem vinul acolo unde îi este locul, adică în sufletele oamenilor. Vinurile noastre au câştigat numeroase premii, la concursuri internaţionale de la Hong Kong şi până la Los Angeles. Numai anul acesta «Principesa Margareta» a câştigat cea mai înaltă distincţie la un concurs internaţional de la Monaco, unde juriul este numai din femei“. Din categoria vinurilor roşii, Prestige Merlot din 2007 a primit medalia de aur în 2010, la concursul „Mondial du Merlot“, organizat în Franţa. De-a lungul timpului, regi şi regine au gustat vinurile de Segarcea, iar deţinătorul podgoriilor se mândreşte cu acest lucru. „Vinurile de Segarcea au fost oferite cadou de către regele Mihai tuturor capetelor încoronate care au venit la aniversarea de 90 de ani a regelui, inclusiv regina Spaniei. Fiecare dintre capetele regale a primit câte două sticle de vin de Segarcea, cu vin alb şi cu vin roşu“, a spus Mihai Anghel, pentru GdS. El a precizat că vinul de Segarcea este comparabil cu vinurile franţuzeşti şi cu alte vinuri catalogate drept cele mai bune din lume.

Distincţii primite de vinurile de Segarcea în 2012

Vinul alb „Principesa Margareta“ – un cupaj inedit între Chardonnay, Viognier şi Pinot Gris – al producătorului local Domeniul Coroanei Segarcea a primit cea mai înaltă distincţie, Nova Diamond, la concursul „Femmes et Vins du Monde“, desfăşurat pe 1 mai la Monaco. Juriul acestui concurs este format numai din femei din toate colţurile lumii. Potrivit datelor de la vinul.ro, la acest concurs, Domeniul Coroanei Segarcea a mai câştigat patru medalii de argint, cu următoarele vinuri: Tămâioasa Românească 2011, Dăruire 2010 (un cupaj superpremium), Sauvignon Blanc 2011 şi Tămâioasa Roza 2011. De asemenea, la concursul Decanter World Wine Awards 2012, organizat la Londra, Tămâioasa Românească 2011 produsă la Segarcea a obţinut medalie de argint, iar Sauvignon Blanc 2011 a câştigat medalia de bronz. Sauvignon Blanc Prestige 2011 a fost medaliat cu aur la concursul San Francisco International Wine Competition 2012 (a obţinut şi medalie de aur în 2011 la concursul Citadelles du Vin, din Bordeaux).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS