5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMaşini confiscate, donate de Fisc

Maşini confiscate, donate de Fisc

Fiscul valorifică autovehiculele confiscate de Garda Financiară şi de Poliţie. Anul acesta s-a vândut un BMW din 1995 ca piese de schimb şi au fost donate prin ţară cinci autoutilitare destul de noi. Alte bunuri confiscate s-au vândut prin magazinul Finanţelor, care acum este gol-goluţ.

Şase mijloace de transport au fost confiscate pe teritoriul Doljului anul acesta de către organele care au dreptul legal de a confisca bunuri. Cinci dintre ele sunt autoutilitare, reţinute de oamenii legii (Poliţie, Jandarmerie, Garda Financiară) fie pentru că transportau mărfuri pentru care nu s-a putut justifica provenienţa, fie din alte cauze. Pe lista Fiscului cu maşini care ajung să fie comercializate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj figurează şi un BMW având anul de fabricaţie 1995, care a fost vândut la licitaţie ca şi piese de schimb. Dacă un vehicul confiscat se poate deplasa pe drumurile publice, atunci el va fi donat, iar dacă nu se mai deplasează, va fi vândut la licitaţie ca şi piese de schimb. Legislaţia presupune ca mijloacele de transport confiscate de organele statului să fie repartizate, donate de către Fisc peste tot în ţară. Locul unde urmează să fie donate maşinile este stabilit de o comisie interministerială din cadrul Secretariatului General al guvernului. Autoutilitarele confiscate şi ajunse în „ograda“ Fiscului doljean erau destul de noi: cel mai apropiat an de fabricaţie – 2008, iar cel mai îndepărtat – 1994.

Cu undiţa, în magazinul Fiscului

Dar nu doar mijloace de transport au fost confiscate în Dolj, ci şi alte produse predate Fiscului spre comercializare. De la începutul anului şi până acum, Fiscul a comercializat prin magazinul propriu din strada Mihail Kogălniceanu nr. 10 bunuri în valoare de 19.336 de lei. Reprezentanţii DGFP Dolj susţin că au vândut de la produse alimentare şi până la articole de pescuit, cosmetice şi încălţăminte. La ora actuală, bate vântul prin magazinul cu pricina.

„Nu prea se mai confiscă mărfuri în Dolj“

Zilele trecute mai erau la vânzare doar câteva parfumuri şi două tigăi, în contradicţie cu un alt magazin din Craiova în care se vând bunuri confiscate, iar tejghelele sunt pline. Explicaţia este dată de o angajată a DGFP Dolj la compartimenul de specialitate care se ocupă de comercializarea bunurilor confiscate: organele de control din Dolj nu prea mai confiscă produse de acest gen. „Dacă nu prea se mai confiscă mărfuri în Dolj (…). Magazinul celălalt la care faceţi referire nu este al DGFP Dolj, ci este al unei  firme private care vinde, în regim de consignaţie, bunuri confiscate aduse de la alte DGFP din ţară“, a explicat persoana responsabilă cu comercializarea produselor confiscate în magazinul Fiscului doljean. În Craiova mai există alte cinci magazine care comercializează bunuri confiscate, în special din cele perisabile, dar aceste firme sunt stabilite direct de către autorităţile cu abilităţi în a confisca mărfuri. Produsele perisabile confiscate (pâine, fructe, carne şi altele) ajung la cinci firme din oraş, dar să nu credeţi că le veţi cumpăra mai ieftin decât în alte magazine. Aceste produse se vând la preţuri normale, la nivelul la care firmele selectate de autorităţi comercializează şi alte produse similare, provenite de la furnizorii clasici. „Bunurile perisabile confiscate au fost predate direct de către deţinători (IPJ Dolj, Poliţia Comunitară, UM 0654, UM 0449, Garda Financiară) către persoanele fizice sau juridice autorizate să comercializeze aceste bunuri către populaţie, cele mai apropiate de locul confiscării. Preţurile sunt stabilite de către deţinători, la nivelul ultimei intrări consemnate în nota de recepţie (NIR)“, au precizat reprezentanţii DGFP Dolj.

Unde au ajuns maşinile confiscate în Dolj
Mijloacele confiscate au fost atribuite cu titlu gratuit de către Comisia Interministerială din cadrul Secretariatului General al Guvernului către următoarele instituţii din ţară:
– Primăria Izvoru Crişului, județul Cluj;
– Parohia Sadova, judeţul Dolj;
– Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, judeţul Olt;
– Mănăstirea Sfinţii Voievozi – Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor;
– Biserica Evanghelică Luterană Copşa Mică, judeţul Sibiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS