21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum renunţă firmele la creditele bancare

Cum renunţă firmele la creditele bancare

Condiţiile dificile de piaţă determină unele companii să renunţe în ultima clipă la credite contractate şi aprobate deja. Cunoscătorii mediului local de afaceri susţin că IMM-urile suflă şi în iaurt, după ce s-au „ars“ cu dobânzi şi comisioane usturătoare.

Cu toate că solicitările de credite bancare din partea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) sunt în creştere evidentă, există companii care renunţă la finanţări solide, aprobate, garantate. Unele firme renunţă chiar şi după ce banii le-au intrat în conturi. Cele mai multe IMM-uri care lasă baltă dosare de împrumut aprobate deja de bănci şi de către Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM) recurg la asemenea metode pentru că nu îşi mai permit să mai achite din activitatea proprie dobânzi şi comisioane bancare. „Cu toate că anul acesta există solicitări de credite din partea IMM-urilor de 3,5 ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, există IMM-uri care au renunţat la finanţări, din cauza costurilor mari cu dobânzile şi comisioanele bancare. Firmele au constatat că nu pot obţine un profit mulţumitor dacă merg pe credite bancare, astfel că multe companii utilizează aşa-numitul credit comercial de la furnizori. Alte firme renunţă la credite pentru că, imediat după ce au contractat împrumutul bancar, au primit subvenţiile de la APIA, astfel că au cu ce să îşi finanţeze afacerile“, a declarat, pentru GdS, directorul filialei locale a FNGCIMM – care are cel mai mare volum de activitate din ţară -, Gheorghe Lăpădat. Potrivit statisticilor FGGCIMM, în regiunea Olteniei renunţă la finanţările de la bănci, în medie, 15 firme pe lună. „Anul acesta, recordul a fost în luna iunie, când 40 de firme locale au renunţat la finanţări. Noi le returnăm comisionul plătit către Fond, care este cuprins între 1,1 şi 2,5% din valoarea finanţării“, a explicat Gheorghe Lăpădat.

Riscuri mari pentru mediul de afaceri

Bancherii recunosc faptul că piaţa creditelor bancare pentru IMM-uri este destul de delicată. Companiile sunt nevoite să renunţe la finanţări. Unii directori de bănci consideră că antreprenorii craioveni îşi diminuează riscurile, renunţând, practic, la credite deja aprobate şi fie au alte surse de finanţare, fie nu mai doresc să se îndatoreze excesiv. „Administratorii firmelor îşi evaluează amănunţit toate riscurile la care se expun, îşi evaluează toate costurile şi sunt mult mai prudenţi în a se împrumuta“, spune directorul unei bănci craiovene. Unii bancheri spun că s-au retras chiar şi firme care aveau proiecte europene acceptate la finanţare. „De ce renunţă la finanţări? Este un subiect general-valabil. Şi eu, personal, dacă aş dori să fac o afacere, m-aş gândi de 20 de ori înainte să fac un credit. Totul este destul de incert în România şi totul este politizat. Au fost cazuri de proiecte pe fonduri europene depuse de IMM-uri, acceptate la finanţare, dar oamenii s-au gândit dacă mai derulează proiectul respectiv, ţinând cont de actualele condiţii ale pieţei“.

Cum poţi renunţa la credit

Pe cât de greu este să contractezi un împrumut, pe atât de dificil poate fi să renunţi la el. Dacă o firmă are dosarul de credit acceptat şi beneficiază şi de garanţie de la Fondul de Garantare, atunci poate renunţa la credit imediat după ce i-a fost aprobat, în sensul că este mai uşor pentru o firmă să renunţe la un împrumut din faza de aprobare. Chiar dacă a plătit comisionul către FNGCIMM – comision care este direct proporţional cu cifra de afaceri a companiei – acesta i se restituie. Dacă firma a contractat deja creditul şi se răzgândeşte, poate merge la bancă să solicite anularea creditului. Dar, în acest caz, este puţin mai greu de renunţat. Dacă IMM-ul a tras din banii împrumutaţi de la bancă, atunci anularea unui credit este dificilă şi se discută de la bancă la bancă, în funcţie şi de tipul împrumutului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS