13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza florii-soarelui scumpeşte uleiul

Criza florii-soarelui scumpeşte uleiul

Din cauza producţiei slabe de floarea-soarelui şi a presiunilor pe care le fac procesatorii pe piaţă, uleiul ar putea ajunge în toamna aceasta la zece lei pe litru, la fel ca un litru de ulei de măsline. Aflaţi din GdS ce spun distribuitorii şi retailerii.

De câteva zile, bate gongul scumpirilor de alimente. Din cauza secetei, primul pe lista de scumpiri este uleiul, exact în perioada în care gospodinele încep să facă zacuscă sau murături. În unele hipermarketuri din Craiova, uleiul este „marfă de lux“. În real-, de exemplu, clienţii se puteau aproviziona în weekend doar cu ulei din marca proprie a lanţului de magazine, plus un sortiment produs în Dolj. Alte sortimente nu se mai găseau. „Probabil l-au retras de la vânzare ca să-l cumpărăm pe ăsta al lor, care este mai prost din punct de vedere calitativ. Când vor aduce alte mărci de ulei, probabil că va fi deja scumpit“, a spus Daniel T. din Craiova, care a căutat ulei în două supermarketuri din oraş. Lipsa uleiului de la tarabe începe să se observe şi în Piaţa Centrală. În timp ce unii comercianţi spun că au ulei suficient, din sortimente diferite, alţii au refuzat să se mai aprovizioneze, din cauza preţului exagerat la care a ajuns acest produs la depozitele angro. „Avem doar oţet la vânzare. Nu am mai adus ulei, pentru că l-au scumpit foarte mult. Dacă ne-am fi aprovizionat la preţul de 6,5-7 lei de la Marlorex, însemna ca noi să-l avem la vânzare la 7,7-8 lei pe litru. E prea scump. Nu mai cumpără nimeni la preţul ăsta“, a declarat un comerciant din Piaţa Centrală, din Craiova. Retailerii spun că nu sunt probleme de aprovizionare, dar despre scumpiri nu pot da detalii. „Nu am întâmpinat probleme cu aprovizionarea cu ulei de floarea-soarelui, dar nu putem să vă spunem nimic despre preţuri, pentru că ele nu se stabilesc la nivel local. Nu am avut o lipsă de ulei. Chiar săptămâna trecută am aprovizionat cu ulei Olpo, produs pe plan local, plus mărcile noastre“, a spus Nicolae Drîmbu, directorul magazinului real,- din Craiova.

Criză artificială
a uleiului

De fapt, producătorii dictează preţul, iar ei rulează cantităţi mari de ulei de floarea-soarelui prin intermediul lanţurilor de supermarketuri, fie direct, fie prin intermediari – firme de distribuţie. În prezent, s-a ajuns la un blocaj. Surse din piaţă spun că producătorii de ulei au ridicat preţul atât de mult tocmai pentru a determina o vânzare mai mică a acestui produs pe moment, pentru a-l scumpi ulterior şi mai mult. Ei ar avea stocuri de floarea-soarelui pentru două-trei luni, dar, momentan, fabricile de ulei nu s-ar aproviziona la preţurile actuale ale materiei prime necesare pentru producerea uleiului, fiind în expectativă. Altfel spus, sursele noastre susţin că procesatorii din industria uleiului ar ţine piaţa pe loc, sperând la scumpiri şi mai mari în toamnă. În acelaşi timp, din cauza secetei accentuate, producţia internă de floarea-soarelui este destul de slabă, iar preţurile pe tonă la acest produs, care este materia primă pentru producerea uleiului, au crescut cu 60% anul acesta. Campania de recoltat nu s-a încheiat încă pe piaţa internă. Scumpirile dictate de producători au venit mult prea devreme, cred „jucătorii“ din piaţă. „Din punctul meu de vedere, este o criză falsă pe piaţa uleiului. O joacă de-a şoarecele şi pisica. Practic, nu există ulei pe piaţă din cauză că producătorii nu cumpără floarea-soarelui de pe piaţă, de la fermieri, în speranţa că se va ieftini, dar floarea-soarelui s-a scumpit cu 60%, din cauza secetei“, confirmă şi un distribuitor de ulei pe piaţa locală.

Nouă-zece lei un litru de ulei?

Retailerii susţin că preţul de aprovizionare în prezent, la anumite sortimente de ulei, este de 6,5-6,75 lei pe litru, fără TVA. Cu tot cu TVA, retailerii ajung să se aprovizioneze la preţuri de 8,06-8,37 lei pe litrul de ulei. „Dacă un comerciant pune un adaos de 10-20%, atunci preţul uleiului poate ajunge la nouă-zece lei litrul. Or, cu zece lei poţi la fel de bine să cumperi ulei de măsline“, spun surse din piaţă. Preţul ar fi aproape dublu faţă de cel din primăvară. Mai devreme sau mai târziu, tot va fi o creştere a preţului uleiului, din cauză că floarea-soarelui s-a scumpit. Din pricina secetei, fermierii recoltează cel mult 1.000-1.200 de kilograme la hectar. Fermierii vând floarea-soarelui către procesatorii interni şi către companiile care achiziţionează cantităţi mari pentru export la 1,8-1,85 lei pe kilogram, adică la preţuri mult mai mari decât anul trecut.

Preţul uleiului pe pieţele externe

Uleiul de floarea-soarelui s-a scumpit în ultimele două luni pe pieţele externe. Potrivit datelor de la Fondul Monetar Internaţional, preluate de indexmundi.com, în luna august 2012, preţul uleiului de floarea-soarelui pe pieţele americane era de 1.550 de dolari pe tonă, în creştere faţă de iunie, când se tranzacţiona cu 1.450 de dolari pe tonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS