22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova, restantă la plata impozitelor on-line

Craiova, restantă la plata impozitelor on-line

În condiţiile în care în România 74% din populaţia urbană are posibilitatea să achite impozitele pe case şi maşini prin intermediul internetului, la Craiova aplicaţia este blocată de o lună, pentru că s-a organizat o nouă licitaţie pentru banca prin care se colectează banii. Între timp, craiovenii preferă să se bulucească la ghişee.

Craiovenii nu pot să-şi plătească impozitele prin intermediul internetului, din cauză că municipalitatea a oprit temporar aplicaţia de aproximativ o lună. „S-a refăcut licitaţia anul acesta, pentru a se stabili ce bancă devine colectoare. Până acum era BRD, dar s-au depus mai multe oferte, iar anul acesta a câştigat Banca Transilvania. Mai durează câteva zile sau o săptămână până când se încheie toate procedurile licitaţiei, după care craiovenii îşi pot achita din nou impozitele on-line“, a precizat, zilele trecute, directorul Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Sorin Marcu. Persoanele care doresc să achite on-line impozitul pe locuinţă, pe teren sau taxa pentru autoturism pot să o facă, indiferent la ce bancă au contul.

Nu se înghesuie la plata cu cardul, ci la ghişee

Pe tot parcursul anului, dar, mai ales în primăvară, când primăria acordă bonificaţii celor care achită impozitele locale până la sfârşitul lunii martie, cozile la ghişee sunt semnificative. Nici în primele luni ale anului şi nici în restul timpului, locuitorii urbei nu se înghesuie să plătească impozitele prin intermediul internetului. „De la începutul anului şi până acum avem 35 de persoane care au plătit cu cardul impozitele locale, a precizat directorul Sorin Marcu. Pentru ca o persoană să poată plăti pe internet taxele locale tot trebuie să facă un drum la primărie, la Direcţia de Impozite şi Taxe. De acolo se primeşte un nume de cod (adică un username) şi o parolă, cu care persoana respectivă se poate conecta la internet şi poate vizualiza (într-o aplicaţie a Primăriei Craiova care este funcţională în acest moment) ce sume are de plată sub formă de impozite şi taxe pe proprietate. În aceste zile, degeaba se înregistrează o persoană ca şi plătitor on-line şi degeaba vede ce bani trebuie să achite la primărie, că plăţile efective sunt blocate momentan, până la finalizarea procedurilor licitaţiei.
Se pot plăti impozitele de acasă, din faţa computerului personal. Dar are încredere contribuabilul că banii lui ajung la Direcţia de Impozite şi Taxe din moment ce nu i se emite o chitanţă la o tranzacţie on-line? Persoana care vrea să achite impozitele şi taxele on-line poate să solicite băncii la care are cardul un extras de cont, pentru a avea dovada că banii au ajuns în vistieria municipalităţii.

74% dintre orăşeni plătesc impozitele pe internet

Un raport întocmit de nocash.info.ro privind piaţa cardurilor din România arată că „în primele șase luni din acest an, românii au efectuat pe internet (prin platformele globalpay şi ghiseul.ro) 17.900 de tranzacţii de plăţi de taxe şi impozite în valoare de peste 4,9 milioane de lei. Dacă la acestea se adaugă şi tranzacţiile de plată prin card la POS, atunci trecem de 200.000 de tranzacţii, iar volumul este de 70 de milioane de lei, în aceeaşi perioadă“. Potrivit portalului nocash.info.ro, la sfârșitul lunii august 2012, în România existau peste 160 de primării care permiteau plata prin card a taxelor şi impozitelor locale. „Prin urmare, 74% din populaţia stabilă a României din mediul urban are acces la facilitatea de plată a impozitelor şi taxelor, folosind cardul bancar“, se arată în raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS