21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFalimentul pândeşte primăriile datornice

Falimentul pândeşte primăriile datornice

Guvernul va demara, cu sprijinul unor consultanți de la Fondul Monetar, mecanismul procedural legat de declararea falimentului autorităților locale, se arată în draftul scrisorii de intenție cu FMI. Prevederi legislative au existat și până acum în Legea finanțelor publice, însă ele nu au fost niciodată aplicate. „Este vorba de o misiune de asistență pe lângă MFP, care să ajute la identificarea modalităților concrete de declarare a falimentului unor primării și de prezentare a celor mai utilizate practici similare în alte țări europene. Probabil se va merge către fuzionarea autorităților locale nesustenabile cu primării mai mari și mai puternice din punct de vedere financiar“, au declarat pentru HotNews apropiați ai negocierilor.
„Popular se cheamă «falimentul municipal». După ce s-a discutat ani întregi după introducerea legii moderne a finanțelor locale în 1999, s-a decis și la noi să se preia în legislație buna practică (SUA, Ungaria etc.) de a avea prevederi pentru situațiile de – practic – faliment bugetar al unei autorități locale. Deci există ca posibilitate în legea cadru, dar n-au avut curaj să vină cu detalii în legislația secundară, deci încă nu avem o practică. În Ungaria există, s-au făcut“, a explicat, pentru HotNews, Sorin Ioniță.
E aproape ca la firme, spune Ioniță: „Primarul și consiliul ales sunt trimiși acasă, se pune administrator special, se restructurează debite, se vinde ce se poate (proprietate privată a municipalității, nu proprietate publică a ei, să nu se isterizeze lumea cu populisme dacă mă aude, că se vor vinde școli și parcuri…). Există un cadru strict care prevede continuarea furnizării serviciilor publice de bază.“
Potrivit Legii finanțelor publice locale, unitatea administrativ-teritorială este considerată în stare de insolvență dacă se află în una dintre mai multe situații, precum neachitarea obligațiilor de plată, lichide și exigibile, mai vechi de 120 de zile și care depășesc 50% din bugetul anual, fără a se lua în calcul cele aflate în litigiu contractual sau neachitarea drepturilor salariale prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli, pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la data scadenței.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS