8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEuro face victime colaterale

Euro face victime colaterale

Restanţele la creditele în valută au început să crească în iunie faţă de mai. GdS vă prezintă judeţele fruntaşe la restanţe. În acea perioadă, moneda euro nici nu începuse urcuşul abrupt în faţa leului, care a culminat în iulie cu un maxim istoric. La ce să ne aşteptăm în continuare?!

Populaţia Olteniei întâmpină dificultăţi serioase în a rambursa la termen creditele contractate de la instituţiile bancare. Ultimele date publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată că în luna iunie a acestui an faţă de mai au crescut restanţele debitorilor atât la creditele în moneda naţională, cât mai ales la cele în valută. Dacă în cazul împrumuturilor în lei, cele mai vulnerabile sunt cele de nevoi personale, iar în ultimii ani acestea au atras cei mai mulți rău-platnici, împrumuturile în valută erau cele mai stabile. Cu toate acestea, de două – trei luni, împrumuturile în valută încep să dea rateuri, iar cei care au contractat credite în alte monede decât cea națională încep să se clatine, din punct de vedere al bonității. Unii bancheri craioveni spun că dintre creditele în valută „dau rateuri“ cele în franci elvețieni, dar vin puternic din urmă și restanțele la creditele în euro. Iar acest lucru este îngrijorător pentru că statisticile BNR sunt prezentate pe luna iunie, când euro încă nu începuse ascensiunea în fața leului nostru. Abia din iulie, euro a urcat vertiginos, culminând cu un maxim istoric la începutul lui august, de 4,6481 lei pentru un euro. Și galopul francului elvețian în fața leului a fost fulminant, el temperându-se zilele trecute. Totuși, un franc elvețian este cotat la 3,76 lei, cu mult în fața dolarului american, ajuns zilele trecute la 3,65 lei. Desigur, și euro a scăzut la 4,51, dar urcușul acestei valute în luna iulie ar putea fi reflectat în creșterea creditelor neperformante. Credite în franci elvețieni nu mai sunt așa multe pe piață, potrivit directorilor de bănci, pentru că titularii acestora și-au transferat împrumuturile în moneda europeană, prin refinanțări ale creditelor existente în valuta exotică.

Judeţe cu restanţe mari

Statistica BNR privind comportamentul populaţiei în profil teritorial arată că, dintre judeţele Olteniei, în Dolj s-au înregistrat cele mai mari restanţe la creditele în lei, în luna iunie faţă de luna mai. Restanţele au crescut cu 27 de milioane de lei într-o singură lună, ajungând la 216,8 milioane de lei la sfârşitul lunii iunie. De altfel, la nivel de regiune, Doljul este judeţul cu cel mai mare volum al creditelor acordate atât în moneda naţională, cât şi în valută. Potrivit BNR, datoriile doljenilor la creditele în valută (exprimate în lei) au urcat cu 17 milioane de lei în iunie față de mai, atingând 194,9 milioane de lei – numai restanțele mai mari de 30 de zile. Următorul județ aflat în topul restanțelor la creditele în valută în regiune este Vâlcea. Aici, debitorii au acumulat într-o singură lună datorii neachitate de peste 10 milioane de lei, la împrumuturile în valută, ajungând la un total de 102,7 milioane de lei. Și la lei au crescut restanțele vâlcenilor, dar cu numai 5,8 milioane de lei. În județul Olt, creditele neperformante în valută au urcat cu 3,5 milioane de lei, județul fiind unul dintre cele care au cele mai mici restanțe, pe total, la împrumuturile în valută (35 de milioane de lei). În schimb, restanțele în moneda națională s-au „umflat“ și în Olt cu 6,9 milioane de lei, ajungând la un total pe județ de 144,5 milioane de lei, potrivit BNR. În Mehedinți și Gorj, restanțierii nu au mai fost așa de mulți în iunie față de mai. Totuși, se observă că dificultățile la împrumuturile în valută sunt în creștere. În Gorj, de exemplu, restanțele la creditele în valută au fost sensibil egale cu cele la creditele în lei, situându-se în jurul a 1,7 – 1,8 milioane de lei (creșterea restanțelor de la o lună la alta). Județul Mehedinți este singurul din Oltenia unde restanțele la creditele în valută au scăzut ușor față de luna precedentă (cu 0,4 milioane de lei), în schimb, restanțierii la împrumuturile în lei au îngroșat rândurile, având restanțe în plus cu 2,7 milioane de lei față de luna anterioară avută în analiză.

Depozite în urcare

Paradoxal, județele care au înregistrat cele mai mari restanțe la credite în luna iunie sunt județele care au avut cele mai mari creșteri ale depozitelor bancare. Desigur, nu există analize ale BNR care să arate dacă persoanele care au restanțe sunt aceleași cu cele care fac economii sub formă de depozite. În Dolj, de exemplu, depozitele la termen în lei ale populației au crescut în iunie față de mai cu 5,2 milioane de lei, iar cele în valută au urcat cu 2,9 milioane de lei. În Olt, depozitele în lei ale populației au urcat, în perioada analizată, cu 5,5 milioane de lei și cu 1,2 milioane de lei la valută. Depozitele în valută ale oamenilor din Mehedinți au urcat cu 3,2 milioane de lei, în timp ce depozitele în lei au scăzut ușor cu 0,7 milioane de lei. În Gorj au scăzut ușor depozitele în lei și valută cu 0,7 milioane de lei, respectiv 0,3 milioane de lei, în timp ce Vâlcea a înregistrat cea mai accentuată retragere de economii din bănci, în moneda națională – 7,1 milioane de lei, în timp ce economiile în valută s-au diminuat cu 0,8 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS