12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSingura fabrică de PET-uri din ţară, în insolvenţă

Singura fabrică de PET-uri din ţară, în insolvenţă

Esox Prodimpex din Caracal este scoasă la vânzare la preţul de două milioane de euro. Deţinătorii companiei spun însă că valoarea reală ar fi de opt milioane de euro. Aflaţi din GdS unde ajung PET-urile craiovenilor, în cazul în care nu mai activează firma din Caracal.

Singura firmă din ţară şi chiar din Europa de Est care producea PET-uri şi granule de polietilenă (adică materia primă pentru producerea de alte PET-uri) folosind drept materie primă PET-urile reciclate, Esox Prodimpex SRL, din Caracal, a fost nevoită să intre în insolvenţă. Aici aduceau PET-uri cei mai mulţi colectori din ţară, iar anul trecut fabrica ajunsese să proceseze lunar chiar şi 1.000 de tone de astfel de mase plastice reciclate. Firmele care se ocupă de insolvenţe au scos la vânzare, printre altele, şi fabrica de PET-uri din Caracal, pe care au evaluat-o la două milioane de euro, potrivit Ziarului Financiar.

„Fabrica este subevaluată“

Contactaţi de GdS, reprezentanţii companiei Esox Prodimpex au confirmat că ei au cerut intrarea în insolvenţă „din cauza unei incapacităţi temporare de plată. Este o procedură normală. Vom rămâne la Caracal. Faptul că am intrat în insolvenţă nu înseamnă că noi vrem să vindem. Nu dorim acest lucru“. Totodată, reprezentanţii companiei au precizat că fabrica ar valora de patru ori mai mult decât valoarea cu care este scoasă la vânzare: „Noi nu vrem să vindem participaţiile. Fabrica este subevaluată. Valoarea ei reală este de opt milionae de euro, nu de două milioane. Şi acest lucru se datorează faptului că există know-how acolo, după 18 ani de experienţă, know-how care nu este trecut în acte. Sunt lucruri pe care nu le mai face nimeni în ţară, iar fară acest know-how nu ai ce să faci. Pentru o activitate ca a noastră trebuie aprobări de la Bruxelles. Este complicat. Insolvenţa nu înseamnă că ei pot lua şi know-how-ul companiei…“.
Conducerea companiei a mai declarat că fabrica din Caracal şi-a oprit temporar activitatea, dar acest aspect nu ar fi cauzat de intrarea în insolvenţă, ci sunt operaţiunile anuale de oprire şi de verificare a utilajelor. Firma are sediul central în Bucureşti, iar fabrica din Caracal este un punct de lucru al acesteia. Reprezentanţii companiei au declarat pentru GdS că problemele financiare ale companiei se vor rezolva, iar lucrul s-ar putea relua în curând, dar poziţia lor nu este fermă, în sensul că nu se spune clar dacă va mai funcţiona sau nu fabrica din Caracal. Nu se ştie sigur dacă şi când se va întâmpla, cum nu se ştie încă dacă cei aproape 100 de angajaţi rămân sau nu pe drumuri. „Dacă societatea are probleme financiare acum, ea şi le va rezolva. Este destul de greu de spus dacă se va relua lucrul. Eu cred că se va lucra. Nu pot să vă spun nimic acum nici despre cei 100 de angajaţi, ce se va întâmpla cu ei. Tot ce pot să vă spun este că fabrica este subevaluată şi că insolvenţa nu înseamnă că se poate lua şi know-how-ul“, au declarat reprezentanţii companiei pentru GdS.

Datorii uriaşe

Potrivit informaţiilor din bilanţul contabil pe 2011, publicat de Ministerul Finanţelor Publice, firma Esox Prodimpex SRL a înregistrat o cifră de afaceri netă de 16,95 milioane de lei pe anul trecut, iar pierderea acumulată în exerciţiul financiar trecut a fost de 1,95 milioane de lei. Totodată, datoriile totale ale companiei au fost de 27,9 milioane de lei – adică aproape dublul cifrei de afaceri -, în timp ce creanţele erau de numai 1,1 milioane de lei. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma care are fabrica din Caracal este sub incidenţa Legii nr. 85/2006 privind insolvenţa şi falimentul.

Unde ajung acum PET-urile dumneavoastră

Reciclatorii de PET-uri din Craiova s-au reorientat către o altă companie de reciclare de mase plastice, GreenTech SRL, cu sediul în Buzău, care primeşte PET-uri atât de la colectori, cât şi de la persoanele juridice care generează deşeuri de genul maselor plastice. Întrebat de GdS unde sunt vândute plasticele din Craiova, după închiderea fabricii de la Caracal, un colector craiovean spune că duce PET-urile din Craiova către Buzău. „Tot ce colectăm livrăm către GreenTech Buzău, care este o firmă de reciclare mai mare decât cea din Caracal. Acolo pot livra PET-uri nu doar colectorii, ci şi alte persoane juridice“, a precizat Cristian Clenciu, de la First Recycler SRL din Craiova. Fabrica din Buzău produce şi granule, adică acei fulgi din care se fac PET-uri, folie din plastic etc. Singura diferenţă între procesatorul din Buzău şi cel din Caracal este aceea că în cel din urmă caz se şi fabrică PET-uri noi.

Se reciclau 1.000 de tone de PET-uri pe lună

După o investiţie de cinci milioane de euro, la Caracal a apărut în 2009 afacerea axată pe reciclare, povestea anul trecut, pentru GdS, deţinătoarea afacerii, Alina Stăncescu. Din 2010, fabrica Esox a început efectiv să recicleze PET-urile, aduse din toată ţara, şi să producă propriile granule de polietilenă tereftalată, adică materia primă necesară producerii de noi PET-uri. În aceeaşi unitate se produceau şi PET-uri noi, iar aceste activităţi coroborate făceau ca firma să fie unică în ţară. Înainte să intre în incapacitate de plată, firma recicla până la 1.000 de tone de deşeuri de PET-uri pe lună, din care se produc circa 700 de tone de granule. Compania vindea 90% din producţia de granule la export, în ţări precum Italia, Austria, Germania şi Ungaria, aşa cum scriam în GdS, în 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS