16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a închis robinetul evaziunii cu legume, fructe şi carne

S-a închis robinetul evaziunii cu legume, fructe şi carne

După ce tirurile cu marfă se sigilează în vamă şi se desigilează la beneficiar în prezenţa comisarilor Gărzii Financiare, aproape că s-au triplat afacerile la vedere ale firmelor de profil. Fiscul doljean a făcut o analiză la 20 de companii locale care aduc din spaţiul intracomunitar legume, fructe şi produse congelate. Nivelul evaziunii era de circa două treimi din business.

Din luna martie a acestui an, de când Fiscul şi Garda Financiară au ordin să nu mai permită intrarea în ţară a tirurilor pline cu marfă fără acte de provenienţă şi de când se sigilează orice mijloc de transport care vine din spaţiul intracomunitar, afacerile la vedere cu legume, fructe şi produse congelate parcă au „înflorit“ în Dolj. În condiţiile în care marfa este sigilată când intră în ţară, iar atunci când ajunge la firma care a contractat-o este nevoie de prezenţa comisarilor pentru a desigila tirurile, rezultatele sunt vizibile: afaceri la vedere mai mari, TVA de plată către stat, impozit pe profit etc. „Am făcut o analiză pe primele cinci luni ale anului 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, în rândul a 20 de agenţi economici doljeni care fac achiziţii intracomunitare şi am constatat că volumul achiziţiilor a crescut anul acesta de circa 2,5 ori faţă de primele luni ale anului 2011, în condiţiile în care populaţia nu mănâncă de trei ori mai mult“, a declarat Ioan Filipescu, director executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, care coordonează şi activitatea de inspecţie fiscală din cadrul Fiscului doljean. Rezultatele analizei Fiscului vorbesc de la sine. Dacă pe primele cinci luni ale anului, cele 20 de firme doljene din eşantion avuseseră o cifră de afaceri de 18 milioane de lei – reprezentând livrări în ţară de legume, fructe proaspete şi produse congelate (carne, peşte) – pe aceeaşi perioadă din 2012, marfa intrată în ţară la societăţile respective a totalizat 41 de milioane de lei, adică de aproape 2,5 ori mai mult. „Tot TVA-ul şi impozitul pe venit, pe profit neevidenţiate în acte şi neachitate la stat însemnau evaziune (…). Acum, evaziunea la asemenea achiziţii intracomunitare s-a diminuat substanţial de când s-a închis robinetul. Înainte introduceau în ţară marfă fără documente, iar costurile erau mult mai mici“, a spus Filipescu. Fiscul a analizat la aceiaşi 20 de agenţi economici şi cantitatea vândută în ţară. Şi de data aceasta, există creşteri substanţiale. Pe primele cinci luni din 2011, firmele vânduseră legume, fructe şi carne congelată în valoare de 17 milioane de lei, pe când în 2012 – cantitatea vândută în ţară este de 31 de milioane de lei. „Este o diferenţă substanţială, care s-a văzut în TVA şi venituri evidenţiate în contabilitate“, a mai spus şeful controlului fiscal din cadrul Finanţelor doljene.

Evaziunea se mută în pieţe

Dacă s-a rezolvat problema cu tirurile care intră în ţară, nu acelaşi lucru se poate spune despre comercianţii care vând în pieţe. Ei de ani buni iau o singură factură, dar, pe lângă marfa adusă legal, mai adaugă zeci sau sute de kilograme fără acte, pentru a nu plăti la stat dări prea mari. Fiscul nu poate să-i dovedească de ani buni. Acum, însă, cum marfa este evidenţiată în acte la angrosiştii care aduc produsele din spaţiul intracomunitar, ea trebuie vândută tot pe acte, pentru a putea să se scadă din gestiune. Fiscul a constatat că firmele mari vând în ţară cantităţi uriaşe pe bază de bon fiscal comercianţilor din pieţe. „Aceştia nu vor factură, pentru că ei vând marfa fără acte la tarabă. S-a făcut o razie în pieţe, dar când ne văd, închid tarabele şi pleacă. Neevidenţierea TVA, a veniturilor în general, este tot evaziune. Sub aspect fiscal, cei din pieţe fac evaziune şi declară la Finanţe doar marfa pe care au luat-o pe factură, nu şi pe cea luată cu bon fiscal. Amenda este usturătoare pentru cei pe care îi prindem că procedează aşa, plus trei luni de suspendare a activităţii“, a arătat Filipescu. Dar Fiscul întâi trebuie să-i prindă pe evazionişti, apoi să demonstreze că au înşelat statul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS