6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum îţi dezvolţi afacerea din turism cu fonduri europene

Cum îţi dezvolţi afacerea din turism cu fonduri europene

Pachetele integrate de turism pot determina dezvoltarea firmelor în domeniu din regiune. Clusterul oferă finanţări cuprinse între 21.000.000 şi 84.000.000 de lei pentru un pachet integrat de proiecte.

Gazeta de Sud vă prezintă, începând de astăzi, un ghid al oportunităţilor de finanţare a afacerilor din fonduri europene. Firmele din Oltenia care activează în domeniul turismului pot să utilizeze polul de competitivitate economică (cluster) creat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia. În martie 2012, ADR a încheiat parteneriate cu Asociaţia de Turism Oltenia, Primăria Craiova, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, Universitatea din Craiova – Facultatea de Economie şi Facultatea de Ştiinţe Sociale, Agenţia de turism Mapamond şi Ada & Roby Consulting, pentru înfiinţarea clusterului „Turism Oltenia Cluster“ şi crearea unui brand comun în domeniul industriei turismului, ce va avea ca rezultat dezvoltarea regiunii Oltenia din punct de vedere economic şi al infrastructurii de afaceri. Ca sursă de finanţare, ADR Oltenia a identificat Programul Operaţional Sectorial (POS) „Creşterea competitivităţii economice“, Axa prioritară 1 – „Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient“, Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 1.3 – „Dezvoltarea durabilă a antreprenoriatului“, Operaţiunea 1.3.1 – „Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes naţional şi internaţional“. Această schemă oferă posibilitatea unei finanţări cuprinse între 21.000.000 şi 84.000.000 lei pentru un pachet integrat de proiecte (strategia polului şi cel puţin patru proiecte inclusiv de cercetare şi de investiţii promovate de membrii polului) depus de fiecare aplicant (pol de competitivitate). „Până în prezent, membrii polului s-au întâlnit în mai multe întâlniri de lucru, în urma cărora s-au conturat mai multe idei de proiecte care urmează să fie verificate din punct de vedere al eligibilităţii şi propuse spre finanţare în cadrul pachetului integrat de proiecte“, a precizat Marilena Bogheanu, directorul ADR Oltenia.
Clusterul îşi propune să realizeze o bază de date structurată pe toate categoriile de turism din Oltenia (montan, rural, viticol, balnear, istoric, ecumenic, cultural, educaţional, de agrement, de vânătoare şi pescuit) plecând de la analiza infrastructurii existente; să atragă fonduri europene pentru realizarea de investiţii; să conceapă pachete turistice integrate pentru toată regiunea Oltenia. ADR a organizat, de asemenea, parteneriate cu camerele de comerţ din judeţele Olteniei, pentru identificarea companiilor active, a instituţiilor publice, ONG-urilor din domeniul turismului şi sectoarelor conexe interesate să devină partenere ale polului de competitivitate şi să participe cu proiecte în cadrul apelului de proiecte aflat în derulare până pe 17 august în cadrul POS CCE. Pentru cei interesaţi, regulamentul de organizare şi funcţionare al polului „Turism Oltenia Cluster“ poate fi consultat la adresa www.adroltenia.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS