11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul se luptă cu băncile pentru banii firmelor insolvente

Fiscul se luptă cu băncile pentru banii firmelor insolvente

Averile imobiliare ale firmelor sunt gajate la bănci, iar statul se alege doar cu cheltuielile de executare

Sute de societăţi comerciale intră voluntar în insolvenţă pentru a suspenda ratele către bănci şi măsurile de executare silită din partea statului.
Directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, Sorin Marcu, afirma recent că zilnic primeşte zeci de informări din partea lichidatorilor, de încetare a plăţilor către bugetul local. „În fiecare zi, primim circa 20 de notificări privind intrarea unor firme în insolvenţă. Potrivit legii, executările silite împotriva acestor firme se suspendă la intrarea în insolvenţă“, a precizat Marcu. Gradul de conformare voluntară la plata impozitelor şi taxelor locale este de doar 60%. Pe de altă parte, majoritatea imobilelor aflate în proprietatea firmelor sunt gajate către bănci, în contul unor credite. În cazul declanşării executării silite, DIT se poate alege eventual cu cheltuielile de executare, pentru că băncile au prioritate în cazul creditelor garantate. Din cauza lipsei de lichidităţi de pe piaţă, tranzacţiile imobiliare sunt îngheţate.
Acelaşi fenomen a fost semnalat şi de reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. „Majoritatea sediilor de firme sunt ipotecate. Chiar dacă noi punem sechestru şi le scoatem la vânzare, băncile au prioritate la recuperarea banilor. Noi ne recuperăm banii de executare silită, pentru că aceştia se plătesc cu prioritate. În general însă, încercăm să aplicăm măsurile de executare silită asupra altor bunuri, neipotecate“, a declarat Mihai Antonescu, directorul executiv adjunct al DGFP Dolj. În general, eventualii cumpărători vor să achiziționeze bunurile executate de Fisc la preţuri de chilipir. Conform legislaţiei în vigoare, dacă la prima licitaţie nu se prezintă nimeni, la a doua preţul de pornire al bunului executat scade la 75% din valoarea de evaluare, iar la a treia licitaţie – la 50%. Conform evidenţelor Fiscului, numărul de dosare de insolvenţă în care DGFP Dolj este înscrisă cu creanţe certe a scăzut de la 999 (31 decembrie 2011) la 931 (30 iunie 2012). Statistica spune că în primele şase luni din 2012, pe rolul Tribunalului Dolj au fost înregistrate 761 de noi dosare de insolvenţă, raportate la 1.174 – cât au fost înregistrate în tot anul 2011. Dacă firmele nou intrate în insolvenţă au datorii către bugetul de stat, spre toamnă Fiscul va înregistra un val de notificări şi va trebui să se înscrie la masa credală pentru creanţele certe pe care le are.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS