10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDacă știi cum să alegi, culegi!

Dacă știi cum să alegi, culegi!

Chiar dacă-ți duci traiul în Risipiți, atunci când știi cum să alegi, vei și culege! Cu vârf și îndesat! Un exemplu grăitor este Constantin Sgaibă (42 de ani), administratorul societății doljene SC SIC PAN SRL, înființată în 2001, în comuna Unirea (sat Risipiți). De când cultivă rapiță, fermierul are o producție medie de 2.500-3.000 kg/ha, fiindcă s-a orientat spre hibrizii cu potențial genetic bun, așa încât să se asigure că va avea o recoltă pe profit. În prezent, la SIC PAN sunt în exploatare 3.000 ha, însămânțate cu: grâu, rapiță, porumb și floarea-soarelui. „Cultiv rapiță pentru că încă este un produs profitabil, are un preț bun la recoltare, iar piața de desfacere este promițătoare“, argumentează Constantin Sgaibă, precizând că în toamna trecută a semănat pe 550 ha. „Mai mult de jumătate din suprafață este cu hibrizi DEKALB și anume Exagone, Exotic și Extend. I-am ales fiindcă au o vigoare foarte bună la startul în vegetație, o bună toleranță la boli, un potențial de producție ridicat și, nu în ultimul rând, o foarte bună rezistență la scuturare“, adaugă administratorul de la Sic Pan. Experiențe pozitive are și cu hribrizii de porumb. Toate acestea, cumulate cu genetica foarte bună a produselor Dekalb în general, îl determină pe Sgaibă să le recomande tuturor producătorilor agricoli.
El nu crede că există o rețetă-minune pentru a obține producții mari, „important este să se efectueze tehnologia corect și în perioada optimă“. Pentru sezonul în care ne aflăm, planta premergătoare la Sic Pan a fost grâul. „Am arat imediat după recoltatul acestuia, la 25 cm, și am discuit. Patul germinativ l-am pregătit cu o zi înainte de semănat cu combinatorul. Asta se întâmpla la sfârșitul lui august – începutul lui septembrie, iar răsărirea a avut loc la jumătatea lunii octombrie. În primăvară, am efectuat tratamentele specifice și am aplicat îngrășăminte“, spune administratorul.

„Vreau să cresc“

Dacă perspectivele de început de an erau destul de sumbre, toate actualele indicii îl fac pe Constantin Sgaibă să considere că 2012 va fi totuși un an agricol bun, deși ploios. Probabil nu la fel de bun precum cel trecut – care reprezintă (momentan) etalonul performanței financiare și agricole -, dar, dacă „până acum nu am avut nici un moment în care să renunț să-mi cultiv pământul“, viitorul sună bine.
Nu știm dacă pasiunea pentru pescuit și vânătoare a lui Constantin Sgaibă este împărtășită și de ceilalți 29 de colegi de la Sic Pan, însă cu siguranță sunt cu toții implicați în întreținerea parcului auto: combine, tractoare, toată gama de utilaje.
Pe viitor, administratorul intenționează să investească în depozite pentru cereale și în modernizarea sistemului de irigații, iar ca perspectivă pe termen puțin mai lung „vreau să-mi măresc suprafața totală a fermei, cât și suprafața de teren cumpărat“. Compania Monsanto este o companie agricolă, una dintre liderele pe piața agriculturii românești. Mai multe detalii puteți găsi pe www.monsanto.ro.
Monsanto este o companie eminamente agricolă. Aplicăm inovaţie şi tehnologie în lume, producem mai mult în timp ce conservăm mai mult. Îi ajutăm pe fermieri să obţină producții din ce în ce mai mari, să producă alimente și furaje mai sănătoase și în același timp reducem impactul agriculturii asupra mediului înconjurător.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS