11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGarda sigilează tiruri în vamă

Garda sigilează tiruri în vamă

Orice tir care intră în vamă trebuie să fie sigilat de Garda Financiară. Firmele beneficiare nu au voie să deschidă tirul, până nu îl desigilează un comisar al Gărzii Financiare.

Noile metode de luptă împotriva evaziunii fiscale au căpătat alte valenţe şi ar trebui să conducă la diminuarea semnificativă a traficului ilegal cu diverse produse, în special dintre cele agroalimentare. De aproximativ două luni, comisari ai Gărzii Financiare Dolj, însoţiţi de inspectori fiscali detaşaţi de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, supraveghează nonstop în punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria orice tir cu marfă care pătrunde în România cu mărfuri din orice stat al Uniunii Europene. „Marfa este sigilată de comisarii noştri, în momentul în care intră în ţară şi se consemnează încărcătura tirului“, a declarat comisarul-şef al GF Dolj, Cornel Corcoveanu. După ce intră în ţară, tirurile asfel sigilate rulează către beneficiarii finali ai mărfii. Numai că, în momentul în care marfa ajunge la destinaţie, firma care primeşte tirul nu are voie să îl deschidă decât în prezenţa comisarilor Gărzii Financiare Dolj. „Societatea destinatară la care trebuie să ajungă marfa ne cheamă să desigilăm tirul. Se face inventarierea bunurilor respective şi se face recepţia mărfurilor în prezenţa comisarilor Gărzii Financiare“, a precizat Corcoveanu. La firma destinatară, comisarii fac confruntarea stocului de marfă şi bifează acţiunea. Întrebat dacă, din lipsă de personal, firmele la care ajung tirurile cu mărfuri din spaţiul intracomunitar sunt nevoite să aştepte comisarii Gărzii, pentru a putea intra în posesia mărfii, Cornel Corcoveanu a precizat: „Suntem prompţi. Când ne cheamă societăţile care primesc marfă din interiorul Uniunii Europene, ne deplasăm rapid. Nu le lăsăm să aştepte“. Rămâne de văzut dacă în practică se întâmplă acest lucru, având în vedere personalul destul de limitat al GF.
În prezent, şase comisari de la GF Dolj şi tot atâţia inspectori de la Fisc monitorizează nonstop traficul la punctul de trecere al frontierei de la Calafat, pe când în Bechet, achiziţiile intracomunitare sunt supravegheate de comisarii GF Olt.

Restul firmelor răsuflă uşurate

În timp ce unii dintre comisarii Gărzii sunt „blocaţi“ la frontieră, ceilalţi trebuie fie să răspundă cererilor firmelor care fac achiziţii din spaţiul UE, fie să dea curs solicitărilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchete, Oficiul Spălării Banilor, Serviciului de Investigare a Fraudelor. În acest fel, societăţile locale au o „gură de oxigen“, pentru că probabilitatea de a fi efectuat un control de la GF este destul de mică, momentan. Comisarii sunt destul de ocupaţi, încât restul firmelor din Dolj nu mai sunt verificate de Garda Financiară în ritmul din anii anteriori. De anul trecut, la GF Dolj au rămas 18 comisari, iar pe perioada verii se mai acordă şi concedii de odihnă.
Ramona Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS