10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEvaziune de trei milioane de euro

Evaziune de trei milioane de euro

Lanţuri de firme fantomă, interpuşi din Dolj, tranzacţii fictive intracomunitare, acte false la achiziţiile de aluminiu şi de mărfuri alimentare – toate acestea au condus la prejudicii imense, de 13,5 milioane de lei (circa trei milioane de euro), adică impozite şi taxe cu care şapte firme încercau să fenteze statul, susţine Garda Financiară Dolj.

După verificări care au început în noiembrie 2011, Garda Financiară Dolj a finalizat luna aceasta câteva dosare de evaziune fiscală începute anul trecut, în care prejudiciul calculat bate spre trei milioane de euro. „Este vorba despre şapte societăţi (şi mai există şi alte dosare în lucru) la care s-au stabilit, luna aceasta, impozite şi taxe suplimentare, prin constatarea de fapte de evaziune fiscală, în sumă totală de 13,496 milioane de lei. S-a practicat evaziunea în domeniul livrărilor intracomunitare fictive de mărfuri agroalimentare, care au ajuns la societăţi din alte judeţe“, a declarat, pentru GdS, comisarul-şef al Gărzii Financiare, Cornel Corcoveanu. El a explicat care era mecanismul evazioniştilor: „Diverşi furnizori din ţară (Arad, Braşov, Baia Mare, Corabia, Galaţi, Bucureşti) au făcut livrări fictive către firme din Bulgaria şi Ungaria, între care s-au interpus firme fantomă, care figurau ca având sediul social în Dolj. Pe circuit, evazioniştii aveau nevoie de documente de provenienţă a mărfurilor, pe care le luau de la firmele fantomă. Adevăratul circuit al mărfii era de la producătorii români şi până la beneficiarul final, tot din România, iar marfa nu părăsea ţara“. Curios este şi faptul că firmele din Bulgaria şi Ungaria prin care se trecea fictiv marfa au ca şi acţionari/asociaţi tot persoane fizice cu domiciliul în Dolj, susţine şeful Gărzii Financiare. Pentru că livrările de mărfuri în Bulgaria şi Ungaria erau fictive, firmele din ţară îşi deduceau TVA-ul. În acest domeniu de activitate (sectorul agroalimentar) au fost soluţionate câteva dosare, iar altele sunt în verificări. La finalizarea verificărilor, Garda Financiară va sesiza organele de urmărire penală. Din motive de securitate, Garda nu poate face publice numele societăţilor implicate în aceste evaziuni uriaşe, dar spune că este vorba despre comerţ cu zahăr, ulei, carcase de porci, izopan şi îngrăşăminte chimice de toate felurile.

12 firme interpuse într-o tranzacţie

Alt domeniu în care s-au descoperit evazionişti care au prejudiciat statul cu sume importante este sectorul valorificării deşeurilor reciclabile. De data aceasta, evazioniştii au evoluat de la fier vechi la aluminiu. „Au utilizat documente fictive pentru achiziţionarea de aluminiu, pentru a avea un document de provenienţă (adică facturi false), pentru a reduce impozitul pe profit şi TVA-ul datorate bugetului de stat“, a spus Cornel Corcoveanu. Întrebat cum reuşesc evazioniştii să „perfecteze“ atâtea documente fictive, într-o perioadă în care se pune mare accent pe lupta împotriva evaziunii fiscale, şeful Gărzii Financiare Dolj a explicat: „În perioadă de criză, oamenii caută orice soluţie pentru a sustrage bani de la bugetul de stat. Ei sunt întotdeauna cu un pas înaintea organelor fiscale. Găsesc documente fantomă care reprezintă livrări către o firmă ce lucrează corect şi care le vinde mai departe unei societăţi care solicită TVA de rambursat“. Pe circuit există de la trei firme interpuse, până la şapte intermediari, care îşi trec prin acte mărfurile. Recordul este deţinut într-un dosar din cele şapte care totalizează prejudicii calculate la 13,5 milioane de lei, unde aceeaşi marfă a trecut fictiv pe la 12 societăţi, dar în realitate, lanţul cuprinsese doar câteva firme. Dacă numai impozitele şi taxele stabilite sunt de trei milioane de euro înseamnă că valoarea totală a mărfurilor ilegal tranzacţionate este mult mai mare. Dosarele vor ajunge în curând la organele de cercetare penală, susţine şeful GF Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS