24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeclaraţia de venit - pe ultima sută de metri

Declaraţia de venit – pe ultima sută de metri

19.000 de doljeni au obligaţia să depună la Fisc formularul 200. Până acum au ajuns la Finanţe doar 7.000 de persoane. Aflaţi din GdS cine are obligaţia să-şi declare luna aceasta veniturile realizate anul trecut. Amenda pentru nedepunere este cuprinsă între 50 şi 500 de lei, dar până acum nu a fost nimeni amendat.

De anul acesta, Declaraţia 200 – cunoscută sub numele de declaraţia de venit – trebuie depusă la Finanţe până pe 25 mai, iar până acum termenul limită fusese data de 15 mai a fiecărui an. În evidenţele Fiscului doljean figurează aproximativ 19.000 de persoane din Dolj, care au obligaţia depunerii acestui document la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, dar cei mai mulţi ajung la ghişee pe ultima sută de metri. „Până la această dată au depus Declaraţia 200 aferentă veniturilor realizate anul trecut 7.000 de persoane“, a spus directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

Cine depune Declaraţia 200

Documentul mai sus enunţat trebuie completat şi depus la Fisc de persoanele fizice care anul trecut au realizat venituri din activităţi independente (venituri comerciale, în special realizate de persoanele care au PFA-uri, venituri din practicarea de meserii, din prestări de servicii), venituri din profesii libere (medici, avocaţi, notari, auditori, consultanţi, contabili, arhitecţi), venituri din drepturi de proprietate intelectuală (drepturi de autor şi drepturi conexe, brevete, invenţii etc.), venituri din transferul titlurilor de valoare (cei care au făcut tranzacţii cu acţiuni, obligaţiuni). De asemenea, mai au obligaţia să completeze formularul cei care au venituri din arendarea bunurilor agricole. Potrivit Fiscului doljean, mai au obligaţia depunerii Declaraţiei 200 cei care au avut venituri din cedarea folosinţei bunurilor, adică aceia care şi-au închiriat proprietăţile, doar dacă respectivele persoane au încheiat contracte de închiriere în valută, respectiv persoanele fizice care au peste cinci contracte de închiriere, indiferent dacă acestea sunt în lei sau în valută. Mai au obligaţia să depună Declaraţia 200 persoanele care au obţinut venituri din cultivarea legumelor, florilor şi altor plante în sere şi solarii. De anul acesta, ţăranii care dau spre arendă terenurile nu mai sunt nevoiţi să depună Declaraţia 200, ci, printr-o modificare a Codului Fiscal, firmele care iau în arendă trebuie să le reţină oamenilor impozit de 16%, spune Mihai Antonescu.

Salariaţii nu depun declaraţia

Persoanele care au venituri din salarii nu mai sunt obligate de câţiva ani să depună Declaraţia 200 şi nici aceia care au două sau mai multe locuri de muncă. „În general, nu depun declaraţia persoanele cărora li s-a reţinut impozit pe venit de 16%“, a spus directorul adjunct al Fiscului doljean. Şi tot scutiţi de această hârţogărie sunt şi cei care au realizat venituri pe baza normelor de venit.

Impunere din oficiu

Legislaţia fiscală prevede amenzi între 50 şi 500 de lei pentru cei care nu depun la termen documentul cu pricina. Dar până acum nu au fost aplicate amenzi usturătoare celor care întârzie depunerea declaraţiei. În schimb, Fiscul susţine că va impune din oficiu persoanele care nu se încadrează în termenul dat de lege, prelungit anul acesta cu două săptămâni. „Vom face notificări scrise pentru cei care nu depun la termen declaraţiile, iar dacă nici după 15 zile de la primirea notificării nu vin să depună Declaraţia 200, atunci vom trece la impunerea din oficiu, adică o estimare a veniturilor lor, pe baza evidenţelor noastre“, a spus Mihai Antonescu.

Doljenii au avut de plătit zece milioane de lei

Potrivit datelor de la DGFP Dolj, anul trecut au depus formularul 200 exact 18.730 de doljeni, iar suma totală stabilită suplimentar a fost de 12,23 milioane de lei. Din aceştia, suma de 10,28 milioane de lei ar fi trebuit să fie plătită de persoanele fizice către stat, iar 1,94 milioane de lei trebuia să fie restituiţi de către stat celor care din calcule reieşea că au plătit în plus anul anterior (adică în 2010).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS