17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum scapă firmele de plata datoriilor

Cum scapă firmele de plata datoriilor

158 de firme doljene au obţinut eşalonări la plata datoriilor către stat, în condiţiile în care mii de companii au sume restante către bugetul de stat. În timp ce Fiscul susţine că ordonanţa este un succes, pentru că au fost eşalonate datorii ale firmelor de 26,5 milioane de lei, mediul de afaceri spune că au apelat la eşalonări foarte puține firme din totalul celor care se plâng că nu pot plăti dările la stat.

Un număr de 158 de firme doljene au găsit portiţa să se redreseze din punct de vedere fiscal, dar au avut şi resursele necesare, pe care să le prezinte Fiscului local drept garanţii. De la apariţia OUG 29/2011 şi până acum, 203 firme doljene au cerut Fiscului local eşalonări la plata datoriilor acumulate către stat. Dintre acestea, doar 158 de cereri au fost aprobate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, 15 sunt în curs de soluţionare, iar 30 de cazuri au fost respinse. „Până acum au fost eşalonate la plată 26,5 milioane de lei, pe o perioadă de până la cinci ani sau fix pe cinci ani. Majoritatea cererilor respinse au fost pentru că agenţii economici fie nu aveau garanţii suficiente, fie garanţiile nu acopereau obligaţiile restante ale firmelor“, a spus directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Potrivit OUG 29 cu modificările ulterioare, agenţii economici care au probleme pricinuite de piaţă sau care au prins o conjunctură economică proastă din diverse motive pot să îşi eşaloneze datoriile pe maximum cinci ani întocmind un dosar către Fisc ceva mai greu decât cel depus la bancă pentru obţinerea unui credit. Garanţiile materiale ce trebuie depuse vor fi de 132% din valoarea sumei eşalonate la plată. Adică, dacă o firmă are de eşalonat datorii de 100.000 de lei, atunci trebuie să aducă garanţii materiale de 132.000 de lei. Clădirile, halele, utilajele trebuie să fie negrevate de sarcini, adică să nu mai fi fost depuse ca garanţie sau gaj (în cazul bunurilor mobile) la alţi creditori. Necesitatea depunerii unor garanţii uriaşe a făcut ca multe firme cu datorii către stat să nu poată să îşi eşaloneze dările la stat. Mai mult decât atât, evaluarea bunurilor puse garanţie se face de evaluatori individuali plătiţi de firma în cauză, dar evaluarea activelor nu poate fi mai mare decât sumele stabilite în grila de evaluare a notarilor.
Printre firmele care au reuşit să plătească eşalonat datoriile către Fisc se numără societăți mari, care au avut probleme pe perioada crizei. „Din punctul nostru de vedere, această ordonanţă este un succes, pentru că sunt firme mari, care au avut probleme pe perioada crizei şi acum au posibilitatea să achite obligaţiile restante, conform graficului de eşalonare, dar şi obligaţiile curente, care, astfel, nu mai devin arierate. Pe de altă parte, garanţiile acestor firme au fost suficiente şi ele au putut să îşi eşaloneze astfel datoriile“, a precizat directorul Antonescu. În Dolj activează câteva mii de firme cu datorii la stat, dar numai 203 au avut posibilitatea să ceară eşalonări la plata datoriilor. Curios că, dintre acestea, cele 158 care au primit deja acceptul Fiscului îşi vor eşalona sume uriaşe, de 26,5 milioane de lei. Grosso modo, fiecare firmă din cele 158 are, în medie, o datorie de 168.00 de lei eşalonată pe perioade de la şase luni la cinci ani.

21 de firme au pierdut eşalonările

Au existat şi agenţi economici care nu s-au putut ţine de graficele de eşalonare a datoriilor, pentru că trebuia să achite atât datoriile restante, eşalonate, cât şi pe cele curente. „21 de firme au pierdut eşalonările pentru că fie nu au putut să plătească rata eşalonată, fie nu au avut posibilitatea să achite datoriile curente, nici după ce au trecut cele 30 de zile de păsuire peste termenul legal de plată“, a spus Antonescu. În plus, pe OG 30/2011, care modifică OUG 29, firmele cu datorii la stat pot beneficia de bonificaţii de 50% din penalităţile de întârziere şi de 25% din majorările de întârziere existente până la 1 iulie 2010, dacă îşi achită debitul integral până la 1 iunie 2012. Reprezentanţii DGFP Dolj susţin că, până acum, „s-au şters (scutit la plată) sume de 487.846 de lei, pe OG 30, pentru 254 de firme“, a afirmat Antonescu. 

Mediul de afaceri: Cine nu eşalonează datoriile intră direct în insolvenţă!

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, a precizat că firmele care au depus actele la Fisc pentru eşalonări au „aplicat ca la bancă, dar, în loc să-şi facă dosarul de bancă, l-au făcut pe cel pentru Fisc. Firmele nu au garanţii materiale care să poată să fie puse la Finanţe. Patronii îşi fac şi ei calcule privind garanţiile, sumele de plată lunare, la fel ca la bancă“. Reprezentantul mediului local de afaceri a mai precizat că este o discrepanţă prea mare între numărul de firme cu datorii în tot judeţul şi numărul celor cărora li s-au acceptat eşalonări, astfel că patronii „nu mai au încredere că îşi pot salva firmele şi de aceea mulţi nu s-au dus la Finanţe să ceară eşalonări. Iar cine nu îşi eşalonează datoriile intră direct în insolvenţă sau chiar în faliment. Când îţi pierzi speranţa că vei mai putea salva firma, următorul pas este să-ţi ceri insolvenţa“.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS