15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia - puterea Olteniei

Economia – puterea Olteniei

Ambasadori, ataşaţi comerciali ai ambasadelor deschise la Bucureşti, miniştri, factori de decizie ai administraţiei locale şi centrale, reprezentanţi ai mediului academic și zeci de oameni de afaceri din toată regiunea Olteniei s-au adunat ieri în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, în cea de-a doua zi a Forumului Economic Regional Oltenia, organizat în Craiova, în perioada 4-5 aprilie. Scopul principal al acestui Forum a fost acela ca firmele locale să se promoveze peste hotare, să fie creat un program de dezvoltare economică a regiunii pe viitor şi, nu în ultimul rând, să se dezvolte un mediu economic propice pentru investiţiile străine, după cum a precizat reprezentantul organizatorilor Forumului, Ion Mihaiu, director general al Popeci Utilaj Greu.

Piaţa muncii trebuie să se plieze pe nevoile antreprenorilor

Rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor, a menţionat că programele educaţionale ale instituţiei de învăţământ trebuie orientate către nevoile mediului de afaceri, aspect solicitat de firmele craiovene de multă vreme. „Vă vom implica în toate proiectele noastre şi vă rog să veniţi cu propuneri, pentru ca studenţii noştri să facă practică în firmele dumneavoastră. Există deja un astfel de program la Popeci, există discuţii şi cu Ford (…)“, a spus Dănişor, care i-a invitat pe oamenii de afaceri să fară propuneri pentru amenajarea spaţiului din blocul S200, unde va fi organizat un parc tehnologic şi IT. De asemenea, prezent la eveniment, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a punctat faptul că „sunt prea multe fabrici de diplome în ţara asta“, în sensul că mulţi tineri nu sunt bine pregătiţi profesional după ce ies de pe băncile şcolii.
Vasile Blaga a menţionat că Forumul organizat la Craiova este „o manifestare de anvergură pentru dezvoltarea regională. Trebuie să găsim soluţii să reducem fiscalitatea în regiune“. El a mai spus că Bănia va fi capitala regională a Olteniei şi a dat exemplul Poloniei, care a efectuat o regionalizare din 1964, dezvoltându-se cu fonduri europene: „La noi, localităţile sub 15.000 de locuitori nu se pot dezvolta cu fonduri europene“. Şi ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Berca, a punctat necesitatea regionalizării, menţionând că „guvernul Ungureanu este decis să flexibilizeze investiţiile în România“.  

Infrastructura rutieră, piatra de moară a regiunii

Vasile Blaga a acuzat lipsa infrastructurii de amploare în Oltenia. „Atâta timp cât nu vom dezvolta autostrăzi spre Oltenia, investiţiile se vor opri dincolo de munţi. Oltenia produce energie electrică, dar nu putem lăsa tot Gorjul pe minerit, în condiţiile în care în Ardeal numai cine nu vrea nu munceşte! Şi toate astea din cauza lipsei infrastructurii“, a menţionat preşedintele Senatului. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a prezentat o hartă a regiunii, precizând că până în 2020, în zona Olteniei nu este prevăzută nici o autostradă. Fără a pronunţa vreun nume, şi alţi participanţi la forum au acuzat că nu s-a realizat drumul expres Craiova-Piteşti, atât de necesar Olteniei. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Jenel Copilău, a arătat că „factorii de decizie importanţi nu au luat poziţie ca drumul Craiova-Slatina-Piteşti să se construiască, în condiţiile în care era aproape ca şi eliberată autorizaţia de construire. Această investiţie rezolvă problema infrastructurii în cele două judeţe, Dolj şi Olt“.

Privatizările în energie – foarte importante

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Karoly Borbely, a spus că, din punct de vedere al competitivităţii pe pieţele europene, produsele româneşti stau destul de prost. În acest context, oficialul guvernamental a arătat că proiectele strategice din diferite zone ale economiei trebuie duse la bun sfârşit. „În regiune s-au făcut investiţii importante, cum ar fi Ford, Pirelli, Complexul Energetic Oltenia, care este pilonul de bază al sistemului energetic“, a spus secretarul de stat Borbely. El a punctat proiectele importante din perioada viitoare, cum ar fi privatizările din sistemul energetic, şi a dat exemplul vânzării de zilele trecute pe Bursa de Valori Bucureşti a 15% din Transelectrica, pe care a considerat-o „un adevărat succes“, privatizarea realizându-se „în cel mai transparent mod posibil“.
Fiecare județ a fost prezentat pentru diplomaţii străini de către reprezentanţii administraţiei publice locale.

Industria, motorul regiunii

Forumul Economic Regional Oltenia a continuat ieri, în partea a doua a lucrărilor, cu prezentări pe patru secţiuni alese de organizatori: industrie, energie, agricultură şi turism. La secţiunea industrie, Dan Cherciu, reprezentantul firmei Polisea, a prezentat auditoriului situaţia statistică a industriei şi comerţului în regiune, cele mai multe judeţe (cu o singură excepţie) înregistrând anul trecut o creştere a indicelui producţiei industriale. Discuţii interactive între reprezentanţii mediului de afaceri şi cadrele universitare au fost la capitolul „forţă de muncă“, primii afirmând că există o mare problemă cu pregătirea absolvenţilor.
La secţiunea energie, directorul general în cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Stănescu, a menţionat că în Oltenia există aproape jumătate din puterea instalată din România, în sensul producerii de energie electrică. Ideea a fost întărită de directorul Complexului Energetic Craiova, Constantin Bălăşoiu, care a spus că „41% din energia electrică a ţării pe timpul iernii a fost asigurată de cele trei complexuri energetice din Oltenia – Turceni, Rovinari şi Craiova, uneori ajungându-se la 47% sau chiar la peste 50%“.
În finalul dezbaterilor, participanţii au concluzionat că după acest Forum trebuie continuate discuţiile la nivel central, astfel încât să se pună în practică doleanţele mediului de afaceri şi să ajungă mai multe firme să exporte produse fabricate în Oltenia.

Popeci acordă lunar 70 de burse
Omul de afaceri Constantin Popeci a precizat că firma sa – Popeci Utilaj Greu – oferă lunar 70 de burse tot atâtor viitori ingineri şi muncitori, care îşi desfăşoară practica în compania sa. Doi ani durează practica, după care „cinci ani lucrează la noi“, a spus Constantin Popeci, la Forumul Economic Regional Oltenia, organizat de el şi autorităţile doljene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS