12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProfit record la CE Turceni

Profit record la CE Turceni

În primele trei luni ale acestui an, Complexul Energetic Turceni a avut un profit în exploatare record, de 80 de milioane de lei. Octavian Graure, directorul adjunct al CE Turceni, a declarat că, având în vedere aceste cifre, la sfârşitul anului vor fi atinse toate obiectivele propuse. „Anul 2011 l-am închis cu un profit de 80 de milioane  de lei, având în vedere că am achiziţionat certificate de CO2 în valoare de 150 de milioane de lei. Cred că şi la sfârşitul acestui an vom avea un profit de 80 de milioane de lei, atât cât ne-am propus. Este un motiv de bucurie faptul că pe primele trei luni din acest an avem profit de 80 de milioane de lei, dar trebuie luat în considerare faptul că abia de acum încolo vor începe investiţiile. Bugetul de anul acesta, adică bugetul destinat investiţiilor, este de 600 de milioane de lei, de aceea cred că la sfârşitul lui 2012 vom avea profitul programat de 80 de milioane de lei“, a spus Octavian Graure.

Investiţii în derulare la CE Turceni

La Complexul Energetic Turceni sunt în derulare următoarele proiecte: reabilitarea şi modernizarea grupurilor energetice nr. 3 şi nr. 6, cu termen de finalizare în decembrie 2014 pentru grupul nr. 6 şi în decembrie 2016 pentru grupul nr. 3. De asemenea, se lucrează la montarea instalațiilor de desulfurare la două grupuri energetice (nr. 3 şi nr. 6), cu termen finalizare mai 2012 pentru grupul nr. 3 şi decembrie 2014 pentru grupul nr. 6. La grupurile energetice nr. 4 şi nr. 5 instalaţiile de desulfurare au fost puse în funcţiune în lunile august, respectiv iunie 2011. Reducerea emisiilor de NOX la grupurile energetice nr. 3, 4 şi 5 are termen de finalizare decembrie 2016. Schimbarea tehnologiei de depozitare zgură şi cenuşă (evacuare prin fluid dens) are termen finalizare septembrie 2012. Potrivit lui Octavian Graure, director adjunct al CE Turceni, se mai lucrează la modernizarea electrofiltrelor la grupul energetic nr. 3, cu termen de finalizare august 2012.

Instalaţie de captare a CO2

Complexul Energetic Turceni va finaliza până în 2016 o instalaţie de captare şi depozitare a dioxidului de carbon emis de termocentrală şi eliminarea completă a poluării. Costurile investiţiei sunt enorme. „Sperăm ca până în 2016 instalaţia să fie gata. Este vorba despre o instalaţie de captare carbon. Costurile se ridică la 680 de milioane de euro pentru CE Turceni, din care 80% vor fi fonduri europene, iar 20% fonduri proprii, adică venituri proprii sau un credit. În ultimii ani, am făcut o serie de investiţii de mediu, obligatorii, blocurile energetice nr. 4 şi nr. 5 au fost modernizate, în 2013 vom funcţiona conform condiţiilor impuse de Uniunea Europeană“, a mai declarat directorul adjunct al CE Turceni.
Mihaela Floroiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS